Над 900 училища вече са свързани в национална комуникационна мрежа

Системата ще се управлява дистанционно от новооткрития контролен център
15 сеп 2005 11:19,
Над 900 училища вече са свързани в национална комуникационна мрежа
Снимка: Булфото
Консорциумът Училища Онлайн, който обединява усилията на Българската телекомуникационна компания и фирмите Ларексо АД, Парафлоу Комюникейшънс ООД и Телелинк АД вече е свързал успешно над 900 български училища в национална комуникационна мрежа. Резултатите от работата по първа фаза на националния проект, който бе стартиран през май по инициатива на Агенцията за развитие на съобщенията, информационните и комуникационните технологии (АРСИКТ) към Министерството на транспорта, бяха обявени днес при официалното откриване на контролния център на мрежата в София.

Инициативата предвижда през 2006 година броят на училищата в системата да нарасне на 3200, а потребителите да надхвърлят 1 милион.

В една трета от свързаните до 15 септември училища (300) са изградени локални мрежи и е осигурена високоскоростна Интернет свързаност. Така децата ще могат да започнат активно обучение още от самото начало на учебната година.

Радваме се, че можем да обезпечим инициатива с такава голяма социална тежест, която дава шанс за добро образование и бъдеще на българските деца. От техническа гледна точка този проект е и голямо предизвикателство, защото чрез него се създава най-голямата единна комуникационна мрежа от ново поколение в света. Нещо с този мащаб е правено до момента само във Великобритания. Чрез нея учениците от различни градове на България ще могат да общуват директно помежду си, ще се осигури бърза връзка за обмен на информация между две или повече училища, ще бъдат създадени огромни възможности за събиране и споделяне на знания чрез “виртуалните библиотеки”, обясни Тони Робинсън, Директор “Фиксирани пазари” в БТК.

Контролният център, който бе открит от министъра на транспорта Петър Мутафчиев, ще осигури наблюдението и контрола върху състоянието на сървърите и компютрите във всяко едно от училищата 24 часа в денонощието. Чрез него дистанционно ще се решават възникващи проблеми преди те да са усетени от потребителите в мрежата. Операционната система може да извършва автоматично инвентаризация на компютрите в училищата и да ги ъпгрейдва.

Чрез контролния център ще се извършва и координираното разпространение на учебно съдържание. Той ще осигурява и антивирусната защита на цялата мрежа и на компютрите в училищата на две нива – както отвън, така и между самите училища. Много важна функция е и филтрирането на съдържание и ограничаването на достъпа на учениците до сайтове с неподходящо съдържание, определени в Закона за закрила на детето.”, обясни Николай Аврамов, управител на Парафлоу Комюникейшънс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание