32 хил. безработни висшисти: Бол юристи, малко инженери!

Бизнесът изпитва недостиг на кадри в някои отрасли
12 авг 2011 21:00,
460
32 хил. безработни висшисти: Бол юристи, малко инженери!
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Държавното финансиране на висшите училища да се предоставя само за специалности, за които е установено, че са нужни на обществото и на икономиката.

Това предлагат от Българската стопанска камара като реформи в средното и във висшето образование.

Съществува реална опасност съвсем скоро да бъдат „оголени" откъм специалисти цели отрасли, което да блокира работата им, предупреждават от структурата.

Недостиг на кадри имало за всички технически специалности, а кадрите са в повече в специалностите "Бизнес администрация", в "Право" или като цяло в икономическите, социалните и в правните дисциплини.

Според БСК само 20 процента от всички български студенти учат в най-търсените от бизнеса технически специалности.

В момента над 32 хил. безработни са с висше образование и около 30% от тях са с икономическа специалност или право.

Младите хора, които искат да учат в специалности, с които икономиката ни е "наситена", да се образоват за своя сметка – чрез свободен прием в университетите, настояват от БСК.

Оттам съветват държавата да проучи какви са нужните специалности за обществото и за икономиката и след това да се вземе решение в кои специалности да се финансира.

Друг проблем за бизнеса е феминизирането на учителската професия, застаряването на специалистите в системата на образованието и липсата на мотивация в младите хора да преподават.

От БСК предлагат още семействата с деца, които напускат или не посещават училище, да не получават никакви социални помощи и плащания.

Според друго предложение за реформи в средното образование е да се изгради система от елитни училища за деца, добре владеещи българския език и да се увеличи разширеното изучаване на чужди езици, математика и информатика.

Според БСК трябва да се изгради и система от съвместими електронни регистри – регистър за броя на учениците, отпадащи от училище, за образователния и квалификационен профил на всеки българин, както и регистър на специалистите по отрасли и възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


460
Още по темата: образованиекадриБСК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
446
0
 
1
 
! Отговори
Висше образование ?! преди 12 години
За тая отчайваща картинка са виновни на първо място МОМН и по-конкретно шефът на дирекция Висше образование , както и съответния отраслов зам.министър, защото очевидно при тях няма проучване с поне 5-годишна перспектива за потребности от кадри с висше образование и съответно министерството не оперира подходящо с държавните поръчки по научни специалности. Не може да преситиш страната с икономости и юристи; напр. юристи сега бълват ВУЗ-овете в София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Благоевград, Велико Търново, ако не се лъжа и в Ямбол и Магнаурскато школа Симеоново, доскоро и Монтана. Можете да си представите какво е нивото на обучение в повечето провинциални юридически/правни факултети. Аналогично е и положението с иикономическите факултети. Да не говорим за качеството на обучение на същите, напр. в УНСС все още се преподава планиране по методология, която е характерна и се изучаваше по време на соц-строя преди 22 години. Дори студентите, които са завършили икон.техникуми, се кръстят и надсмиват над преподаваното в 3-и и най-вече 2-и курс. Да си спомним ли, че УНСС се гордее с доц.Ал.Петров, бивш милиционерски старшина и по-сетне въдворен след мутрите за разлагането им отвътре! Трябва да се разбере, а това вече и студентите го знаят, че ВУЗ-овете все повече се превръщат в търговски дружества за сметка на силно влошеното и изостанало вече с десетки години ниво на образованието. Ние говорим за глад от инженери, но материалната база на ТУ и ХТМУ е на ниво 70-80-те години на миналия век. Та студентите още в момента на завършването си са изостанали от техните колеги с минимум 20-30, а някои специалности дори и с 40 години! Как ще се реализират в чужбина! Повечето преподаватели , особено порфесори, са над 60 годишни, со тдавна преминал пик на творческата активност! В ЮФ повечето преподаватели са червени, навремето били асистенти и доценти, клели се в БКП и Тато и произвеждали правозащитници на социализъма и комунизъма, а сега демократи ?! Нивото на промишлеността ни с някои редки изключения е по-назад с 20-ина, че и повече години! Доскоро говорехме за Северозападнала и Югозападнала България; мисля, че от 10-ина години можем да говорим за Силно Западнала България!
445
0
 
13
 
! Отговори
Днес преди 12 години
Срещу брутна заплата от 364 лева месечно астрономическата обсерватория в Рожен търси да назначи млад учен, от когото очаква, освен подходящо образование и владеене на два езика, и познания в програмирането и поддържането на интернет страници.Освен да участва в нощните наблюдения на астрономически обекти и явления, той ще трябва да помага за поддържането на апаратурата и дори за косенето на поляните около обсерваторията.В задълженията му влиза да развежда групи и да контактува с медиите денем и нощем. Всичко това заема 50% от времето на кандидата, в останалите 50% се предполага младият специалист да се занимава с научна дейност.В замяна обсерваторията, която е към БАН, предлага 364 (триста шестдесет и четири) лева = 186 ? (сто осемдесет и шест евро), както е отбелязано в обявата.И все пак има млади учени, които приемат офертата, а мотивацията им идва от любовта към науката и мечтата да бъдат астрономи.За съжаление на директора на обсерваторията обаче любовта към науката ги задържа в Рожен около четири години, докато получат наистина добра квалификация. След това продължават да обичат науката в чужбина.
444
1
 
7
 
! Отговори
orlin преди 12 години
tolkova mnogo pravni specialistiivse pakvsi4kiveugovorqtzabg...mafiotska korumpiranadarjava
443
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
След 20 години читав адвокат няма да може да се намери, въпреки че са хиляди. Пък хората, които се студентите им са виновни може да се гръмнат. "Много висшисти имало",че ще има бе, като хитреци на вашата възраст откриха, че могат да искат висше образование дори и чистачи. "Младите нямали опит",че как да имат?! Нали пак хора ,от вашето велико поколение, станаха бизнесмени и като отидеш на работа стаж искат, като отидеш да стажуваш докато следваш- "не си завършил, като завършиш". ***!!!
442
14
 
8
 
! Отговори
пол до 450 преди 12 години
Ето сега САЩ влизат в рецесия. А вие, мигрантите защо стоите там? насъбрали сте някой долар, върнете се, съберет ес оп интереси, направете АД-та, почнете тука бизнес! Ще раздвижите нашата икономика, ще има работни места, ще живне стоковопаричнитя оборот! какво стоите там, защо все работите за други? СЕга е момента да се върнете с парите да и4нвестирате тука, това ще завърти икономиката на растеж! А коли може и тука да си купите. А и ако управляващите променят ставките на данъците към стимулиране на родното производство това ще ви даде една сигурност поне за 15 години напред, а за това време едно предприетие вече функционира и се разбира накъде върви - към разширение или към застой статично или упадък? че вие повечето емигрирахте? Тук останаха пенсионери повечето, младите са навън?
441
5
 
8
 
! Отговори
пол до 450 преди 12 години
Държавата е една чаша. Когато я изпразните и заминете, тукеаа се настаниха *** и други. Аз си имам дом, имам зцнание, имам и планоиве. не съм некадърен, но съм нерешителен. Просот известно съмнение ме спира, но ако сме АД няма да се притеснявам, защото тогава капитала и интелекта ще е повечко. Заминавайки, вие оставихте държаватао ни пълна с ***, тарикати, навлеци от Ирак и другаде. На практика, вие бегърлците ни предадохте заедно с мафиотите дето изпокрадоха и продадоха. Аз съм ходил в Дания, ГЕрмания, където виждам не по-висок интелект на бита, а само на някои технически постижения. Иначе хората просто са по-организирани. А германците да бягат навън да си видял? А вие защо бягате? *** завмърши ако е по-добро образованието върни се, предприеми нещо, работи! Изпразвайки страната ни, вие я обричате на колонизация от други народи. Затова са виновни политиците и самиоте вие - едните с унищожителната си политика към нас и вие, дето емигрирате. А може тука да се съберем да измислим нещо, да натиснем политиците да пломенят законите в наш интерес да произвеждаме ние, а не само да ни внасят боклюци? не става дума за някакви си унищожителин революции, а за натиск над управляващите да спрат с унищожителните за нас техни решения.( Това се постига лесно. И тогава когато сте тук, ще съберем капитал, ще си предприемем бизнеса тук. А вие бягате. Тук останаха повечето пенсионери, ***. *** са хитри, те търсят само далаверата и натогово. Но при тях минуса е, че не можеш да разчиташ че ще са покупатели, защото те винаги гледат черната борса, да не плати деанък, да вземе наготово, както и повечето политици. на практика политиката и на управляващите и на бегълците навън е виновна за стагнацията и упадъка на народ и държава. не става дума никой никъде да не излиза а просто защо предпочиташ да работиш там, а не тука? Ако си кадърен, ако се съберете сто кадърни и направите АД, ще намерите капитал, ако ще и с външен заем да е. Монополистите имат връзки в управленията, но не могат да контролират всичко и за вечни времена. затова че бягайки навън, вие опразнихте една чиста, държава, незамърсена от разни отрови твърде много и оставихте селата и градовете ни опустошени. та казвате някой отвън щял да ви помогне? че вие ни предадохте, а кой отвън има интерес да ни е добре? Никой! сам и отговори. Относно бизнеса, не съм успял, защото имам скрупули за доста неща, но догодина все нещо ще предприема защото и на мен ми писна да купувам боклюци и да ям отрови.
440
3
 
18
 
! Отговори
Митко преди 12 години
А индустрия кога? Лека и тежка промишленост, машиностроене, автомобилостроене, приборостроене, електротехника,електроника....КОГА? Не може само аутсорсинг в София,а за останалите градове - охранители, сервитьори, масажистки и танцьорки на пилон.
439
6
 
7
 
! Отговори
дo 449 преди 12 години
449 *** си и ограниче. Не обвинявай за това че си некадърен и нерешителен хората който са излезли навън. Не виждам какво пречи да си българин и да работиш в НАСА например или в Google. И докато не се изрита крадливата пасмина която ни оправлява и не се промени съзнанието на хората никога нищо няма да построим ако ще не всички да се върнат ами и китайците да дойдат. Излез малко навън и си отвори очите.
438
8
 
5
 
! Отговори
пол до 448 преди 12 години
Шегуваш ли се? Аз съм Българин, а тазди земя е отредена за Българите още от преди 12000 години. еч вие не си познавате историята, нарочно подменяна от какви ли не псевдо историци? няма къде да ходя - когато умра тогава. Докато съм жив тук ще си я карам. Затова и ще държа на родината и държавата ни, а много хора я предавате и с емиграция. А тия дето ни съсипват, можеше да си ги построим и тука, ако бяхте тука! А вие все бягате, емигрирате, предавате, слугувате като роби навън без домове, слуги.
437
3
 
10
 
! Отговори
СПАСЕНИЕ !!! преди 12 години
Ей " пол "- СПАСЯВАЙ СЕ ОТТУК. Ти си свестен, а "свестните у нас, считат за луди". БГ беше разпната и разстреляна от тези, които плюха в лицето дори на БОТЕВ И ЛЕВСКИ !!! Давам ти приятелски съвет.
436
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Може някого да повтарям, но нямам време да чета близо 500 коментара. Не знам сега когато се купуват изпити и разни други врътки как се става инженер, но едно време имаше една приказка за техническите вузове, лесно се влиза трудно се излиза, такива тежки дисциплини се учеха, че кой сега иска да се напъва да учи толкова, жалко за тези които имат призвание и не им се учи, а след време ще си бият главите, че не са учили, че повече разбират от инженерите, ама като нямаш ценз, не можеш да им се опреш
435
5
 
6
 
! Отговори
пол до 445 преди 12 години
България ще съществува, докагто планетата съществува, дори и сам да остана от българите. Аз съм от древните по дух българи, които не се предават, не отстъпват, не предават, ни за пари ни за злато. Но други ни предадоха, а вие си правете сметката какво предавате и продавате! Аз не се примирявам - просто се обезверих, от толкова предателство. За мен България съществува, макар и ограбена и предадена. И ще съществува докато планетата съществува, ако ще други народи и държави да ги няма.
434
5
 
10
 
! Отговори
444- ЧУЙ !!! преди 12 години
БГ НЕ СЪЩЕСТВУВА ВЕЧЕ, БГ Е МИНАЛО- СВЪРШЕНО!!! ЗА КАКВИ КРЕДИТИ ПИШЕШ, ЗА КАКВИ СТОКИ И ПАЗАР ГОВОРИШ ???
433
4
 
0
 
! Отговори
пол до 443 преди 12 години
Всеки риск е премерен (пресметнат, планиран), а само крайните резултати показват, дали е оправдано пресмятането. Неизвестинте винаги си оказват думата и понякога печелиш, а понякога и губиш, а понякога първо губиш, а изведнъж пазара се покачва и печелиш (ако не са те сринали кредиторите и данъчните?). След втората све3товна война, японски министър на икономиката въвежда правилото: за външните инвеститори по-високи митга, за местните по-ниски. В резултат на този принцип, няма и двадесет - 25 години Япония от разбита държава се превръща във водеща технологично икономика в света. А в България разни Костовци и други приватизатори се скапаха да рушат и грабят и продават на чужденци? това ли е великият ти стратег, хвален от купчина народ? велик е онзи управник, който ръководи в дух на нацианелн интерес, а не на продажнически, какъвто се забелязва от 1989 г. насам. Сега пир ГЕРБ се забелязва и загриженост за положението тука, известни мерки, наомаляване на някои видове престъпност, липсата на прекият мутренсик рекет, което е плюс на това управление и най-вече на МВР. Реска ти да не успееш е по-голям, но ти докажи с качество че си по-добър! бъди "Порше" сред автомобилите. китайците пускат много евтинии, но ти продай своето по-скъпо, но докажи на клиента, че сис трува.( Аз скоро ходих да си търся добър кухненски нож - пълно е с ножове и вносни и наши. Но усещането за добър нож е до усет, сред стотиците няколко са най-добрите. И всеки търси своето. Така е и със стоките. Аз никога повече нямад ас и купя евтина и некачественна стока- уморих се от ***. Ще търся не скъпото, а най-евтиното за най-високо качество. Така процедирай и ти! Прави качественна стока, а клиентите ще я оценят. Въпроса е не дали ще намериш пазар, ако е добра стоката ти ще намериш. Въпроса е, капитала ти ако е заемен да не те съсипят лихвите от банки и кредитори докато реализираш печалба, а затова може да минат и пет години в тоя пренаситен пазар. Затова политиката на банките трябва да е дългосрочна при възможно невисоки лихви по кредитите за да може прощъпващият бизднес да си гарантира една сигурност, че нямад а фалира в близките поне 5 години! А банките ще печелят, от възвръщаемостта си, при успех на фирмвата, тя ще пожелае втори кредит за да реинвестира в материали за производство, а в перспектива може би и за разширение на производството - такъв е пътят на едно предприятие. Или фалира или успява. Ако успее може да е на ниво студио, където не се разширява но винаги печели достатъчно. Ако обаче е амбициозно, може да иска и нарастване на производството, ако има нужда от търсенето. А може да сключи и джойнтвентчъри с други производства за доставка на компоненти и само дас глобява - различин верси4и има. не се чудете много - ако така се ослушваме нашите фирми ще фалират, чужденци ще ни изкупят производствата, активите и пак ще станете роби. А и зависи политиката на правителството как ще задоволи интересите и на вносителите и на местните производители? местните производители нямат интерес от ниски вносни мита и високи експортни? А вносителите имат интерес от високи експортни и ниски вносни мита, за да внасят. но вносителите съботират местнвото производство и аз бих дал приуритет с митата на защита на местните производители. тоест, да се стимулира с митата местното производство за вътрешнви и експортни нужди. Зависи каква политика ще поеме правителството, но това е правилното за местните производители - ниски данъчин ставки, включителон и върху работните възнаграждения, високи вносни мита освен на суровините за производство и ниски експортин такси. Останалото са бабини деветини.
432
1
 
4
 
! Отговори
Ха до 439 преди 12 години
В някои отношения има да гонин развитите страни.София не е панацея,в много държави водещите градове не са столици,а столиците има са просто администртивни центрове.Има смисъл винаги да се учи.Заплащането трябва да е на ниво,а не китайска купа супа.Аз съм привърженик на премерения риск по отношение на инвестирането
431
2
 
19
 
! Отговори
any преди 12 години
Така е, като техническите специалности изискват мозък...
430
4
 
2
 
! Отговори
пол до висшистите преди 12 години
Моята препоръка е, да направите АД-та, по определени критерии на производства, да вземете ако дават еврокредитии и да развиете самостоятелни производства, дори и малки да са в началото! По този начен самата пазарна конюнктура ще отсее успелите от неуспелите и предполагам, че повечето от вас ще успеят, защото умът ражда новости и в съчетание със знанието и труда, води до успехи. А и така ще развиете местното производство и възпроизводство на стоково-паричният оборот! А и ако държавата отпуска целеви бизнес кредити, с много ниска или с безлихвенна за първите пет години главница, тогава считам, че ще се възвърне високият оборот на икономиката от преди години, с течение на времето и ще го изпревари. Да чакаме на външни инвеститори е самоубийство, защото те искат ниски заплати, ниски данъци за тях и на практика това унищожава и суверинитета ни и ни прави отново роби на техните интереси. Има една приказка: Направи си сам! Ами правете - затова учите!
429
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Учи им се на децата за шефове или поне за добре платен персонал. Не им се учи за работници. За 22 години децата станаха по-меркантилни от възрастните. Стрелят на високо и падат от високо, но се опитват. Пък олигарсите треперят, че робите намаляват, пък се увеличават кандидат-олигарсите.
428
3
 
4
 
! Отговори
пол до 437 преди 12 години
Пари сеп равят именно с работа. Въпроса е, че тук в България на тия дето им се работи и искат с труд и знание да направят нещо им се пречи доста. като почнем от корумпирани служители, мутри-рекетьори, въвеждане на пречещи данъчни ставки, толериращи вносители и външни инвеститори, а ограбващи нас, та какво ли не? И на хората им писна - доста бягат, други като менизчякваме да се променят към по-добро за нас за да започнем. Вярно е, че всяко закъснение е фатално и утре не съществува, но струва ли си да вземам заем, дори и евросубсидия, ако пазара е слаб, ако данъчните ставки са височки? Риска е доста голям, в несигурен и малък пазар а и евтиния внос от Китай, Индия, Сингапур и др. смазва всяко наше по-скъпо производство, дори и по-качественно да е? Свободният пазар е хубаво нещо, но понякога при ниски доходи, хората и да не искат купуват ***, защото заплатите им ас ниски. Тук пазара е доста сложен - сигурност имат само монополистите, като енергопроизводители, производители на горива и най-неотложни нужди. Дори и земеделските прои4зводители нямат сигурност, защото вноса на по-евтини дори и отровени да са съботира тяхното поризводство. Иначе ако е качественна продукцията либералният пазар е най-доброто. Но, ако се намаляват квотите на вносителите, това смазва родното производство, дори при евтине работна ръка, каквато сме. държавата върив на разсипия и загиване ако е така и занапред. Но от известно време се забелязва положителна промяна поне в отношението към някои закононарушители (друг е въпроса дали закона е изжгоден и за нас или само за някои хора?) и това в съчетание ако се въведат и толериращи квоти за нас българските производители, тогава може да живне и родното производство и търговия. В интерес на истината, обаче при нас са сложни нещата, защото покупателната и4нициативност на населението е под нивото Гама 3, което означава, че риска да ти купят продукцията ако е на цена по-висока от вносните, дори и *** да са е много в пъти по-малък, от преди, което увеличава риска ти от фалит. но аз съм оптимист, защото света е пълен с произведена продукция и липса на стоки поне няма да има, най-много да падне доходите на по-голяма част от хората, поради свръхнаселеността на континента с много приийюждаща и размножаваща се паразитираща маса от хора. На практика, в Българишя имаме желание да учим и работим, друг е въпроса как ще ни се възвърне извършеният труд като приходи? Струва ли си човек да завърши висше инженерно да се поти над чертежите всеки ден с години, шефовете му да си сменят баварките всеки месец с нови, а той ад взема по 4-500 лева заплатка и да мирезствува, когато и един метач в София взема 800? Ценообразуване3то на труда в България е доста скапано, като КПД на труда спрямо възнаграждението. А и въвеждането на роботите ще намали работната ръка в предприятията което рано или късно ще завърши с нови революции и световни катаклизми, което го определят самите хорас често безотговорното си поведение. Света си е такъв - справедлив и несправедлив. Ето защо най-много ми харесва капиталистическият начин на мислене към труда, в съчетание със социалистическото отношение между хората, но от всеки къбм останалите - тогава който се труди и влага интелект, той бива ай-възнаграден. Докато тук в България доста завършили спортин училища станаха шефове на петролни фирми, верига от предприятия, а даже не могат да начертаят един чертеж? Това си е меко казано дразнещо за всеки студент - като завърши той ще трябва дас е доказва, а често труда му ще остане ниско заплатен.
427
1
 
3
 
! Отговори
владко преди 12 години
Кои са(сме) тези те(ние) които толкова лесно ще ги(ни) смените бе, господин мафиот? Неквалифицираните спор няма а за техничаририте се говори че не стигат за разлика от тези с които се ебаваме а вие обичкате?