Софийският университет открива 125-та си академична година

Празнично шествие ще премине през знакови места в София
Обновена: 27 сеп 2013 07:28 | 27 сеп 2013 07:26, Веселина Йорданова
12
Софийският университет открива 125-та си академична година
Снимка: БулФото-архив

С редица прояви днес ще бъде отбелязана кулминацията на честванията за 125-годишнината на най-старото висше училище в България - Софийският университет "Св. Климент Охридски".

За пръв път откриването на академичната година в СУ ще започне с празнично шествие на студенти и преподаватели. То ще тръгне днес в 16.00 ч. от Ректората на СУ, ще премине през някои от най-знаковите места в столицата и ще достигне пред катедралния храм "Св. Александър Невски". Там в 17.00 ч. тържествено ще бъде обявено началото на учебната година.

Начело на празничното шествие ще са ректорското ръководство и Академичният съвет на СУ, както и гости от академични и научни институции от България и чужбина. Участниците ще са с академични тоги и с ректорски регалии, а шествието ще премине по булевардите "Васил Левски" и "Цар Освободител", по улиците "Г. С. Раковски", "Иван Вазов", "Бенковски", "Славянска" и "Оборище", за да завърши на площада "Св. Александър Невски".

Ректорското ръководство на СУ ще поднесе цветя и венци пред паметника на своя патрон - Св. Климент Охридски, пред паметниците на дарителите на Софийския университет - Евлоги и Христо Георгиеви, както и пред Паметника на Незнайния воин.

На празника гости на Алма матер ще бъдат представители на едни от най-авторитетните университети в Европа и света. Празничните прояви за 125-годишнината на Софийския университет започват сутринта в 9.30 ч. в аулата на висшето училище с откриването на годишния ректорски семинар на UNICA - Мрежата на европейските столични университети. СУ е единственият български представител в тази организация. Темата на ректорския семинар е "Баланс на отговорностите: Университетите и обществото за осигуряване на финансовата стабилност на висшето образование".

В 11.15 ч. в централното фоайе на Ректората ще бъде валидирана пощенска карта, посветена на годишнината от създаването на Софийския университет, и ще бъде открита изложба.

В 18.30 ч. в двора на Ректората ще започне празникът на студентите, който ще завърши с илюминации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да се уточнява винаги, че съкращението СУ означава Софийски Университет Св. Климент Охридски, защото така се съкращава и селския унивеситет в Стара Загора... една кофа с помия и лапащи криминални прасета... станали професори напоследък...
10
1
 
2
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
всофийският университет има изпити които са доста трудни, да не говорим за държавен изпит, в сравенине с библиотекарският например който преди беше колеж, сега станаУниверситет обаче само се явявает там - и готов вече сте магистър трябав дасет много *** за да не успеете. Божидар димитров повече от едно десетилетие не можеше да стане професор в БАН или в Софийския университет, отиде в Библиотекарския - професор. Стоичков - професор в пловдивския. А в Софийсикя - не може!
9
1
 
3
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
Щом ще се пиат глупости, добер е да се направи цялостен анализ на образованиет в българия. Софийският униревситет с мед да го мажеш. Има частин университети като НБ където 6 преподаватеил преподават на 3 студенти защото таксите са от порядъка на4000-5000 лева, за специалност египтология, и накрая като я изкараш държиш приравнителни изпити, защото макар да изглежда мно "фешън" така специалност не се учи в никой държавен университет, и египтолозите в България са точно 3 души но единият е ректор
8
1
 
3
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
*** статия. Преди да се хули Софийският университет , че бил на 638 място в света е добер да се направи сравнение с останалиет учебин заведение в България. От университетите, и колежите няма такъв който да е на по-предно място. Единството звено където се развива научан дейност и е на по -предон позиця е БАН (на ок. 150 място някъде), но тя е академия, а не университет. не можем да се сравняваме с останалият свят, когато нямаме същата икономика. несвободата на парите ражда несвобода на духа
7
1
 
4
 
! Отговори
БОРКО преди 10 години
И за допълнение: Може ли да се изучават безумно *** специалности, без никакво приложение и перспектива, но разбираш ли, желани от младите студенти! WTF?! Естествено, че целта е да се махнат от "Сусурлево" и да дойдат тук - далеч от родителите си, от малкото общество, при "баровците" и т.н. Тук са никои и могат да се "крият" зад групата. Вчера бяха накацали по прозорците на. общежитията и пред един хранителен хипермаркет. Мизерия, комплекси, бедност, пошлост.
6
2
 
5
 
! Отговори
БОРКО преди 10 години
До СалахадинНямаш представа колко си прав! Вчера вечерта към 22:30 минах от там с новия баварец (работя като АйТи за много голяма западна фирма и мога да си го позволя) и няма да ви казвам какви погледи имаше! Ако Господ не разруши Студ. град, ще дължи извинение на Содом и Гомор! Уникални евтини ***, навлечени като долни *** и наобрадени от анаболите с празен поглед. Айде да са ни честити 10 000 + селтака на моят град-столица! Успех им желая!
5
1
 
7
 
! Отговори
Ицо преди 10 години
Успех на всички студенти! И стига с този негативизъм, СУ, както и още няколко университета у нас дават качествено образование. Амбициозните студенти после успешно се реализират в БГ и в чужбина.
4
1
 
1
 
! Отговори
Cx преди 10 години
Понякога пишете неграмотно, но гре'ка в заглавието ми идва в повече...
3
0
 
6
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
Мили деца,бъдете силни и разумни.Не се притеснявайте да правите големите крачки в живота си,защото с две по-малки пропасти не се преодоляват.Успех на всички !
2
2
 
13
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
В студентски град всичката пасмина с малки барчета,закусвални и най-вече дискотеки вече се облизват!!!Всички анаболно-бинаболни *** с Q7-8-9-10 и така нататъка комплексари,синове на олигарси, ранни мутри,депутати,собственици на мини и така нататъка чорбаджии.Вече се облизват за свежата плът от провинцията.И всяка една от Сусурлево нагоре,ще си мечтае за докопването до Датския принц най-малко.Какво образование,какви 5 лева???
1
1
 
8
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
Поздравявам проф.Боян Биолчев.Той е може би единственият...интелектуалец,който практикува и подводен риболов с...харпун.Житейската му...мъдрост е голяма.Препоръчвам на всички българи да използват в живота неговата...сентенция: Болката(физическа или душевна) трябва да се...преодолява,като се върви срещу...нея,а не да й се...подчиняваме.