Петгодишните деца задължително на детска градина

От ГЕРБ настояват да се запази тази мярка
5 окт 2013 14:08, Петя Славова
87
Петгодишните деца задължително на детска градина
Милена Дамянова. Снимка: БТА

От ГЕРБ настояват да продължи наложената от тях през 2010 г. мярка за задължително посещение на детска градина от петгодишните деца, както и да бъде приет внесеният от партията законопроект за училищно и предучилищно образование. Това заяви на пресконференция днес народният представител от ГЕРБ Милена Дамянова.

Тя отбеляза също, че е необходимо да бъде продължена политиката на ГЕРБ за целенасочено подпомагане на общините от държавата за откриване на нови места в детските градини, както и на нови детски градини, пише БТА. През миналата година кабинетът "Борисов" е отпуснал 30 млн. лв. за разкриване на места и на нови детски градини, сега е в ход на кабинета "Орешарски", посочи Дамянова.

По думите й ранното обхващане на децата в образователната система намалява риска от преждевременно напускане на училище, увеличава равнопоставеността между децата и намалява цената, която като общество плащаме под формата на изгубен талант и публични разходи за социалната, здравната и правосъдната системи.

Задължителното посещаване на детска градина от петгодишните е мярка с изключително силен позитивен ефект върху хиляди деца и техните семейства. С тази мярка правителството на ГЕРБ е инвестирало близо 500 млн. лв. повече в предучилищно образование, каза Милена Дамянова. Тя отбеляза, че тази марка означава увеличаване на единния разходен стандарт за децата в детските градини с 240 лева. допълнително, които се поемат от държавата, осигуряваща и учебните помагала, част от храната и транспорта на децата.

Въпреки, че министърът на образованието и науката Анелия Клисарова одобрява мярката, председателят на парламентарната комисия по образование и наука обяви че тази мярка трябва да се преосмисли, три години след като тя работи успешно и след направени инвестиции в милиони от държавния бюджет, коментира Дамянова. Тя посочи, че само за една година обхватът на децата между 4 и 7 години се е увеличил със 7,4 процента и вече сме достигнали близо 83 процента обхват, като по препоръка на Съветана Европа до 2020 г. трябва да достигнем 95 процента, а БСП е решила да спре тази мярка.

Спираш мярка, която е работеща, но не е въведена от теб самия, коментира Дамянова и посочи, че стотици деца ще останат без необходимите грижи, ако бъдат затворени предучилищните групи, като само в София ще бъдат над 730.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
5
 
! Отговори
До "фашист" преди 10 години
Фашист, имаш някакви раздвоения- освен, че изобщо не си наясно кой къде и как живее и откъде е, даже се обръщаш едновременно към различни хора. Полекувай се. Ще ти олекне, ако пиеш редовно хапчета. За чуждата челяд не бери грижи. Ако ти се неспособен да подсигуриш твоята, не всички останали са така, за радост. Трудът също лекува. Поработи. Може и деца да завъдиш, че дори и да ги отгледаш, па макар и по социалните домове и детски заведения.
68
6
 
1
 
! Отговори
фашист преди 10 години
До противококошкаКокошкова, какво ще му осигуриш на твоя ***? Бабата на село, от което си се домъкнала в София ли?Айде, джанъм, да ви имам мякащите възможности.
67
4
 
10
 
! Отговори
противококошка преди 10 години
Ходете си по ясли и градини от родилното.Кой ви спира?Само не го правете задължително за всички.Има хора с всякакви възможности,вкл.и такива,които искат и могат да подсигурят и добри условия за отглеждането и възпитанието на децата си,различни от навалицата 30 деца с една учителка.Като давате примери с чужбинско,имайте предвид огромната разлика в условията,при които функционират тамошните заведения.И не се старайте да наложите предлагания модел само защото за някои от вас той е единствен вариант
66
6
 
3
 
! Отговори
Bizon16 преди 10 години
До ЕленаИ в Италия тръгват на училище на 3 г. Цял ден обути и облечени, няма пантофи, няма спане. Закусват вкъщи, за 10 ч. си носят закуска в куфарче, а на обяд с купон, купен от общината обядват. Което не може да издържи цял ден, си го взимат на обяд. Майчинството е 4 месеца, а след това имаш право на 6 месеца "факултатива" и взимаш 30% от заплатата. Затова в яслите е пълно с 4 месечни бебета, веднага, щом минат ваксините и отиват на ясла.Нашите майки са лигли. 3 години отпуска, а и мрънкат
65
2
 
9
 
! Отговори
добре де преди 10 години
Детските градини нямат необходимите условия за това. Абе разберете, че на този свят има неизмени закони. Много хора са се опитвали да налагат своите правила и принципи. Накрая фиаското е пълно. Време е да припомним на гербаристи и комунисти, че света го е имал преди Вас и ще пребъде след Вас. Няма значение, че през последните 10 год. натрупахте милиарди само от усвоени евро пари. Скоро само с един закон от Брюксел, парите Ви няма да са нищо.
64
13
 
5
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
само пълни *** могат да поверят детето си на чужди хора, а да ги тъпчат в тая градина децата с храни отрови е безумие
63
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Децата в детската градина се социализират отрано, права е.
62
4
 
9
 
! Отговори
Г-н Амзел преди 10 години
Тая коколатка и бившата и колежка /*** Петя Евтимова/ задължително трябва да отидат в трудова колония поне за 10 години - основанието е вредителство в особено големи размери!
61
2
 
6
 
! Отговори
1 преди 10 години
***
60
8
 
15
 
! Отговори
Мира преди 10 години
Аз едно не мога да разбера, какъв е толкова проблема...Аз като бях дете ходех на детска градина, преди да започна училище ходех на предучилищна... после 1ви клас....Кой ви гледа децата, ако не са на градина, и кога ходите на работа??? И ако сте толкова много хората неподкрепящи това, защо непрекъснато се надава другия вой с липсата на места в градините и яслите ???
59
10
 
14
 
! Отговори
Елена преди 10 години
Не е тайна, че много българи живеят и работят в Испания. На колко години там децата тръгват на училище- на 3! И по цял ден ! И така нашите се интегрират там. Прави са тези, които считат, че от ранна възраст се създават навици. Обаче...... у нас няма условия за това. Няма помещения, няма охрана на училищата, няма уредено изхранване чрез кетъринг, няма нищо, което да ни приближава до която и да била друга европейска страна. Ето тук е отговорът- само амбиция не стига! Да отбележа - мразя ГЕРБ!
58
10
 
1
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
38германия е част от вавилон - част от възродената римска империя - една пропаднала държава, така че не се изненадвайте от гнусотиите - а за ония, които не знаят - истинските порти от вавилон са именно в берлин - пренесени са там.
57
8
 
3
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
Погледнете филма "Съвременното робство 2009" Както се отнасят *** с малките пиленца - така смятат, че могат да се отнасят и с децата на хората. Мнозина са измамени, но тоя свят скоро ще бъде променен от Бог - преди това обаче още много хора ще бъдат измамени от антихрист - пазете душите си.
56
10
 
5
 
! Отговори
Денис преди 10 години
Ако се създадат условията за дечицата определено съм ЗА,само дето това няма как да се случи :D
55
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Илюминатчетата ли ви нашепват подобни съвети?! *** долна. Естествено, що за въпрос. Нали децата трябва от най-ранна възраст да се отнемат от семейната среда, за да се превърнат във винтчета на Системата.
54
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Петгодишните деца задължително на протестите'' - настояха от ГРЪБ.
53
6
 
35
 
! Отговори
zzz преди 10 години
Задължително по един голям к....у.... р , за всеки *** чиновник !!!ГОСПОДИ БЛАГОДАРЯ ТИ ЧЕ ИЗРАСНАХ ПРИ СОЦИАЛИЗМА !!!
52
3
 
6
 
! Отговори
акуд преди 10 години
дпс няма да искат това защото това ускорява интеграцията на ромите малко или много и ще наложи на бсп и атака да гласуват за отпадането на това
51
3
 
0
 
! Отговори
JackFrost преди 10 години
До АнонименOMG... "дица" :) lol
50
1
 
3
 
! Отговори
JackFrost преди 10 години
Пояснение: 53 следва след 51, което следва от 48. Няма да е зле dnes.bg да увеличат символите за коментарите...