Матурите след седми клас – слаби и с много двойки

Математиката мъчи децата, лексиката им куца, отчетоха от МОН
Обновена: 3 юни 2015 14:13 | 3 юни 2015 10:01,
130
Матурите след седми клас – слаби и с много двойки
Снимка: архив, Булфото

Резултатите от матурите на седмокласниците са по-ниски от предходните 2 години. Матурата по математика най-много е затруднила кандидат-гимназистите и много деца имат двойки, обяви пред bTV зам.-министъра на образованието Ваня Кастрева.

"Математиката е затруднила тазгодишните седмокласници. Има доста двойки на матурите. По български език продължава да има лексикални и пунктуални грешки в работите на децата", уточни тя.

Още по темата

Днес официално ще излязат резултатите от външното оценяване на седмокласниците. Тази сутрин предстои преобразуването на точките в оценки.

По български език и литература общият брой точки са 4 по-малко от миналата година, а по математика – 7.

Според зам.-министъра това е отстъпление от постиженията и е проблем. Тревожни са многото двойки по математика, това е важна дисциплина, коментира Кастрева.

В изпита по български и литература учениците са показали липса на лексикални знания и опит за работа с текст.

Според данните от външното оценяване софиянчетата са се справили най-добре, след тях са децата от Варна и Смолян. Добри постижения има и в Плевен, Хасково и Разград.

Кастрева обясни, че изтичането на матурата по литература след седми клас е станало след 8 часа сутринта и се знае, че "къртицата" не е човек от системата на образованието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В западната цивилизация не се интересуват всички да бъдат образовани - интересни са само 10% на най-добрите..
23
1
 
20
 
! Отговори
Т. Георгиев преди 8 години
А задачите по математика тази година бяха лесни.Представям си как ще се справят тези деца, ако вместо тест им дадат да решават 4 текстови задачи с 2 подусловия, както беше преди 15-20 години например. Не знам дали повече от 10% от учениците биха вързали повече от 3.50. Нещата се променят, но лошото е, че не в положителна посока.
22
0
 
15
 
! Отговори
Нищо чудно няма. преди 8 години
А ако си представим пък какви трябва да са реалните резултати, които могат да се установят с един истински изпит, не със смехотворни тестове със закрити въпроси?Тогава картинката ще стане още по- ясна и правдива- училището в момента, такова, каквото е, само харчи пари, без да дава резултати. По математика няма упражнения в клас и изпреварванията с постоянен нов материал са с изцяло негативен ефект. Липсата на преимуществено съставяне на собствени текстове и разсъждения също дават плодове.
21
1
 
19
 
! Отговори
ъхъ преди 8 години
Матурите след седми клас слаби и с много двойкиИ напълно излишни!Математиката мъчи децата, лексиката им куца, отчетоха от МОНОтчетоха, но не знаят какво да направят!
20
2
 
7
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До АнонименТо Вашето поколение много е направило за Бьлгария,направо сме задминали Западна ЕВРОПА.Както се казва,нека погледнем пьрво себе си ,а после да сьдим другите,нали ....
19
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е как няма да са с двойки?! Нали простите им родители от малки им разправят колко е зле тука и как да бягат навън да берат ягоди?! Там е раят! Не трябва да се учи, трябва да се карта ТИР, да се берат ягоди или да се мият чинии в Европа. Учене- не.
18
0
 
4
 
! Отговори
Смешко Грешко преди 8 години
Герберист столичани. Ти много си бил образован. Шоп си и шоп ще си останеш. Научи значението на думите. Я малко пита аверите си, дето са по-учени от тебе - ОБРАЗОВАНИЕ, а не ОБРАЗУВАНИЕ. Ей, много сте умни шопите бе.
17
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
taia matematika.... izpolzvat ia za presiavane.. na mnogo mesta ne e nuzna vis6ata matematika, a ako slu4aino se naloji za moment da se izpolzva ima komputri.
16
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредното загубено, демократично, неграмотно, духовно деградирало поколение. Тези деца по-добре изобщо да не се бяха раждали. От такива българи България няма нужда.
15
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Важното е ние влезнем в Немската , а другите не са интересни..
14
0
 
15
 
! Отговори
Днес преди 8 години
До гербист-столичан ОбразУвание ??? За Бога, хора, пестете такива коментари
13
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И какво се оказа, при Тиквата и Танев учениците с по-ниски резултати, отколкото при Ореха и Клисарова - да ходят да аслфалтират, да садят картофи или да пасат овце, това се търси!
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До гербист-столичан"образУванието" ли? Че какво се е образувало толкова?
11
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А моето дете каза, по че математика е имало само една трудна задача, която носи 10 точки от 100 общо. Другите са били лесни, например смеееше се как може да дадат задача : 10,4 : 10 = ? То като видиш във фейсбук възрастни с какви правописни грешки пишат, какви да са децата им...А иначе чупки и стойки само.
10
19
 
2
 
! Отговори
гербист-столичан преди 8 години
Нивото на образуванието ни реално не е чак толкова спаднало, просто теоретичните и отвлечени предмети следва да оставант на втори план. Следва да се набляга на практическите предмети, да се подготвят децата за реалния живот.Иначе, на учениците в столицата може би е добре да се дават по 5 или 10 точки бонус, за да се изравни нивото ни с това в провинцията ни. Образуванието при нас е много по-добро от това в провинцията и такак матурите ще от отчетат.
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това не е изненада :) Прави ми впечатление, че децата са точно копие на родителите си, когато те са глупави, злобни, нагли и откровено прости, но пък често се случва същите деца да растат, и при интелигентни, и възпитани родители. Това е по-притеснително май...
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами какво искате когато бюджета за образование е най-ниският в Европа. Правилото е, колкото е по-бедна една държава, толкова повече трябва да заделя за образование. От образованието зависи всичко останало, от икономика до медицина, от корупция до разрешаване на малцинствени въпроси. Много малко се иска да сепроумее нещо толкова елементарно.
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво очаквате, самият министър им каза на тези деца, че от наука файда няма, какви са били Кюри, Ломоносов, Златаров - кръгли нули, нищо не правещи и фукащи се с фамилии. За какво да приличат на тях, като може да приличат на Андреа и Фики!
6
5
 
17
 
! Отговори
Вуте преди 8 години
Каква ти лексика,като всичко е тестове.
5
5
 
36
 
! Отговори
Чиновник преди 8 години
Каквито са родителите, такива са и децата им. Неграмотни, примитивни, слобни, завистливи, дребни душички. Прости кат' мама и тате