Един учител на бунт: Без "Джелем, джелем" в моя час!

"Аз съм български учител и не преподавам цигански песни"
Обновена: 26 яну 2016 13:27 | 26 яну 2016 12:52,
361
Един учител на бунт: Без "Джелем, джелем" в моя час!
Валентин Янков, на първия ред вляво. Снимка: Facebook

Един учител по музика обяви бойкот на включването на ромския химн "Джелем, джелем" в учебниците.

Според новите планове на Министерството на образованието песента трябва да се изучава в девети клас. Плевенският учител Валентин Янков обаче отсече, че няма да я преподава.

"Аз съм български учител по музика и не преподавам и не уча децата си на цигански песни. Достатъчно е, че родителите им слушат такава музика!", написа преподавателят в профила си във Facebook. Той е категоричен, че в неговите часове "няма да има "химн" на циганите".

Още по темата

Янков пише, че е автор на аранжиментите на народните песни за всички класове на издателство "Просвета". Той смята, че в българските учебници по музика трабва да се акцентира на народното творчество, световната класика и стиловото разнообразие на музиката, а не "на етнически неприемливи музикални примери".

Според учителя децата също не искат да учат кръчмарски песни.

"Тези песни не ги интересуват, тези песни ги дразнят. Те са съвременни деца и ако се отнасяме правилно и ги възпитаваме в българщина, ще продължат да бъдат тук", пише в друг пост преподавателят.

Стената на учителя в социалната мрежа е изпълнена с коментари и оценки на последните новини от Министерство на образованието за съдържанието на учебниците. Има спорове по отпадането на ключови произведения от програмата, разместването на изучаването им в други класове, неясната информация.

Той е публикувал и мнението на дъщеря си, взела страната му в спора по темата.

"Въпросът е, че... е неуважително, смешно, меко казано малоумно и до голяма степен цинично да се дава приоритет на малцинствената култура за сметка на собствената", смята момичето.

Тя допълва и че винаги е подкрепяла толерантността към по-слабите и различните, "каквито би трябвало да са циганите и т.н. ,други етноси, съжителстващи в нашата страна". Според дъщерята на учителя обаче не е редно химн на едно от малцинствата да се изучава от всички деца в училище.

"Подмяната в мисленето, нелепите действия на управляващите, промиването на мозъци и всеобщата глупост на народа ни, който допуска подобни извращения с културата ни и родовата ни памет е проблемът!", смята още момичето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


361
Още по темата: музикаучителромипеене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
0
 
23
 
! Отговори
бай Тошо преди 8 години
Само се чудя защо седим още а не сме измели тия национални предатели гробарите..
149
1
 
25
 
! Отговори
214 преди 8 години
И затова 90% от племето извън големите градове и 50% в тях се кефят на чалгата - някаква гнусна смесица от сръбско турско и к*урвенско пеене - изключиелно българско е. А слушащите се обличат като фйешан китайци с блузки от Илиянци.
148
16
 
21
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!!! преди 8 години
138 години вече българите крадат данъците на турци и роми за да ги асимилират.
147
3
 
35
 
! Отговори
Амин преди 8 години
Каквото и да става никога няма да успеете да претопите нас българите и да ни пречупите. По-добре да горим в ада, отколкото да възприемем вашата "култура" и религия. 500 години не успяхте и никога няма да успеете, защото Бог е с нас, Сега и Завинаги и Вовеки Веков Амин!!!
146
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До сложат born this way на Гага в учебникаПесента ще е възпитателна
145
13
 
19
 
! Отговори
ROM преди 8 години
Край на простите българските номера!
144
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ромите никога няма да им признаят културата.Афроамериканците са създатели на рок, жаз, рап
143
6
 
18
 
! Отговори
до 203 преди 8 години
най-забавното е че сигурно 99% от тия които ти слагат минуси, се кефят на Галена, Луна, жената на Пеевски и куп други цицорести *** крави.
142
2
 
28
 
! Отговори
Надявай се преди 8 години
До Анонимен Каквото и да става никога няма да успеете да ни претопите и да ни пречупите. По-добре да горим в ада, отколкото да възприемем вашата "култура" и религия. 500 години не успяхте и никога няма да успеете, защото Бог е с нас, Сега и Завинаги и Вовеки Веков Амин!!!
141
12
 
16
 
! Отговори
Ali преди 8 години
Откъде да знае простия българин за турският марш на Моцарт?
140
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 197''турският марш на Моцарт'' г-н Анонимен, е едно от най-популярните /и гениални/ произведения в света. примерът ви е меко казано неуместен.
139
4
 
25
 
! Отговори
Надявай се преди 8 години
До Ali, Ще ти се, по-скоро бихме ви затрили турска напаст прокажна.
138
3
 
40
 
! Отговори
st.anger преди 8 години
по-добре децата да научат кои са Моцарт, Бах, П.Владигеров и т.н. а пък ромите /които не са дали НИЩО в културно отношение на този свят/ нека си слушат кючеците в кръчмата. не виждам причина кахърното им виене да се изучава в училище.
137
4
 
18
 
! Отговори
селчо преди 8 години
Докога ще го търпим тоя ***,изцъклен?
136
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КАКВА Е ТАЗИ КОПАНАРСКА ПЕСНИЧКА И КАКВО ОБЩО ИМА С НАРОДНОТО НИ ТВОРЧЕСТВО И С БЪЛГАРСКИЯ ФОЛКЛОР.
135
2
 
30
 
! Отговори
ля ля преди 8 години
"Тези песни не ги интересуват, тези песни ги дразнят. Те са съвременни деца и ако се отнасяме правилно и ги възпитаваме в българщина, ще продължат да бъдат тук" !!!!!!!!!!!това е напълно достатъчно!!!!! а последните думи на момиченцето може да откажат всичките управляващи от мястото им! те не знаят толкова колкото тя - ОЧЕВАДНО!!!!!браво на преподавателя
134
3
 
19
 
! Отговори
ВСИЧКИ СА БЪЛГАРИ преди 8 години
.....НЯМАМ ДРУГИ БРАТЯ -------ОСВЕН БЪЛГАРСКИЯ ЕТНОС !!!!!!Русия ДГД!!!!!
133
2
 
18
 
! Отговори
ВСИЧКИ СА БЪЛГАРИ преди 8 години
.....НЯМАМ ДРУГИ БРАТЯ -------ОСВЕН БЪЛГАРСКИЯ ЕТНОС !!!!!!Русия ДГД!!!!!
132
21
 
19
 
! Отговори
Ali преди 8 години
Българино-подмножество на турците,българино с долно подсъзнание и ниско самочувствие, ще преподаваш на турски!
131
5
 
29
 
! Отговори
Смях преди 8 години
До АнонименСъвременните българи са наследници на три етнически компонента - прабългарите, славяните и траките. Както се знае също, траките са първите обитатели на нашите днешни запустяли земи, живяли по тях още от раннобронзовата епоха. Археолозите не са открили такава древна "ромска" цитанска "култура" преди тракийската.