Зрелостниците ни с над 10 000 двойки на матурите

Едва 86 ученици са изкарали две пълни шестици
7 юни 2016 16:21,
51
Зрелостниците ни с над 10 000 двойки на матурите
Снимка: Reuters, архив

Над 10 000 слаби оценки имат зрелостниците на тазгодишните матури. Това стана ясно от обобщените резултати от изпитите, представени в Министерството на образованието.

Слабите оценки на държавния зрелостен изпит по български език и литература /БЕЛ/ в 12-и клас през тази година са 4189, а на втория държавен зрелостен изпит по 13 предмета по избор на учениците двойките са 6460.

Още по темата

Тази година резултатите от Държавния зрелостен изпит по български език са най слаби от началото на провеждането на матурите у нас. Почти 9 на 100 от зрелостниците имат двойки на изпита по български език. Това заяви в началото на представянето на резултатите вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева.

На първата задължителна матура по БЕЛ, която се състоя на 18 май, са участвали 47 991 зрелостници, а на втората матура, на 20 май, по избор между 13 предмета, са се явили 48 471 зрелостници, съобщава БТА.

Министър Кунева отчете, че 131 зрелостници имат максималните 100 точки, а 59 зрелостници са с 0 точки. На матурите 86 зрелостници имат по две пълни шестици /6,00/, а 4637-ма имат по две отлични оценки /от 5,50 до 6,00/.

2325-ма зрелостници имат по две слаби оценки, а осем са с 0 точки и на двете матури.

7466 зрелостници няма да получат дипломи /14,97 процента/ на тази сесия, като сред тях са и хора, завършили в предишни години, но не успели да вземат тогава матурите си, и затова са се явили на тази сесия, обясни заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов.

И през тази година скалата за оценяване на държавните зрелостни изпити започва от 23 точки за оценка "среден три", а за "отличен" - от 5,50 до 5,99, точките са от 77 до 94,5.

Отличен шест се получава от 95 до 100 точки.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Като гледам правописа на авторът на статията Валерия ***, май и тя трябва да се яви на поправителен изпит. Журналист?!, пък неграмотен! Какво остава за учениците. Срам!
46
0
 
8
 
! Отговори
бисер граматиков преди 7 години
Не могат да се анализират резултатите от матурите без да се вземе предвид до колко адекватно и честно са проведени изпитите. Имам преки впечатления от студенти, завършили през последните 10 години. Средното им ниво е под това на отличници в 7-и клас. Това не означава, че дипломите им не са "отлични", напротив. Възможно е нивото на последните зрелостници да е по-високо от това на предишните, ако допуснем, че оценяването тази година е по-адекватно. Ако не е - нямаме достатъчно инфо за изводи.
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БерлинСуетите водещи до всеобща простотия + страха както и букети от личностни разтройства поощрявани с думата традиция!
44
0
 
3
 
! Отговори
МестанминистърМОН преди 7 години
София. 7-класничката от Кърджали Селин Ниязи Ахмед спечели националната олимпиада по български език, Ученичката от основно училище Св. Кирил и Методий" и две нейни връстнички от столицата постигнаха максималния резултат от 6.00.30 ученички от страната достигнаха до финалите по български език, които се състояха в София. Селин беше победителка на областната олимпиада в Кърджали.
43
0
 
6
 
! Отговори
до 42 преди 7 години
Сметнал си го грешно. Не се излагай публично. Не бил "балгарин" за това бил много умен. Виц. Ако увеличиш 80% от първоначалната цена с 40% се получават 112%. Съответно отговора е 25 %, защото 80 по 1.25 е 100. Кух си та дрънкаш.
42
0
 
3
 
! Отговори
до 42 преди 7 години
Това, че не си в България не помага за правилното решение на задачата.
41
7
 
0
 
! Отговори
Do 41 преди 7 години
С колко процента трябва да се увеличи стока, намалена с 20 %, за да се получи първоначалната и цена?--40%Ne sam balgarin inache niamashe da znaq
40
0
 
3
 
! Отговори
а аз питам преди 7 години
С колко процента трябва да се увеличи стока, намалена с 20 %, за да се получи първоначалната и цена?
39
0
 
17
 
! Отговори
ббб преди 7 години
До АнонименПравилната форма е учениЦИ, а не учениКА, така че ДВОЙКА за Вас!
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 39Всичко останало е на заден план...
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те затова за догодина мислят да е 16% за 3... вместо да вдигнат резултатите е по-лесно да свалят летвата. За по-следващата година направо по точка за оценка. Тоя *** дето е министърка направо не знае в какви л..на се натресе
36
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С тези матури само стресират зрелостниците. Матурата е напълно ненужна. Има си изпити за влизане във вузовете.
35
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато бях ученик хич не ми се учеше, и ако не бяха родителите ми сигурно и средното нямаше да го завърша. Търсете си вината в родителите и не толкова в учителите и учениците. Образованието е по желание. Слага се един критерии и каквото сабя покаже. Сега каква им е мотивацията да учат като при всички положения ще завършат минимум средно ?
34
3
 
2
 
! Отговори
до 32 преди 7 години
Ако се прилагат стандартите за професия не знам дали и учителите ще ги достигнат.Толкова са многобройни и труднодостижими за учениците.
33
0
 
11
 
! Отговори
Аз преди 7 години
По скромното ми мнение истината е една - здраво учене! Не е лесно и приятно, ама иначе не може. Останалото са просто приказки и обяснения, в които може и да има нещо вярно, но едва ли е от особено значение. Без яко учене, нищо не става. И подготвени и добронамерени учители, разбира се.
32
0
 
0
 
! Отговори
до 25 преди 7 години
Само не казвай, че си учител!?!?
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 25Няма неграмотни учители, но има безгръбначни учители, без чувство за достойнство и със сгънати душици. На всеки министър се кланяте и треперите да не ви лишат от мизерните заплати. Уважението не се полага по принцип, то се завоюва. Вие не преподавате учебници, преподавате НАУКИ. Стига с този глупав спор за учебниците. Те са един от ресурсите, нищо повече. Важни са стандартите.
30
0
 
3
 
! Отговори
до 25 преди 7 години
Ти си неграмотен. Как знаеш, че няма неграмотни учители?Няма дума в множествено число да завършва на "й", за неправилно използван пълен член да не говоря..
29
1
 
7
 
! Отговори
:) преди 7 години
Калпав народ - калпаво управление -калпави деца. Защо се учудваме изобщо. Друг е въпроса, че скоро и деца няма да има освен римски и турски.
28
0
 
13
 
! Отговори
Въпроси преди 7 години
А какви са наказанията за учениците? Какви са наказанията за родителите, които позволяват децата им да се държат като отвързани?! Как тези неграмотни безмозъчни са стигнали до 12 клас? Как ученик във седми клас не знае таблицата за умножение която се учи във втори клас?! Защо когато едно дете не отговаря на знанията за преминаване във следващ клас то се избутва, вместо да се се накаже и най- вече да се вземат сериозни наказателни мерки и отговорности от родителите???!!! Някой ..?

Спонсорирани публикации