Кунева дава 10% увеличение на заплатите на учителите

Ще има скок и парите за квалификация и за класен ръководител
Обновена: 19 юни 2016 13:27 | 19 юни 2016 13:23, Камелия Цветанова
76
Кунева дава 10% увеличение на заплатите на учителите
Снимка: БТА

От 1-ви януари 2017-та година всички учители ще получат 10-проценто увеличение на заплатите си. Това каза от министърът на образованието Меглена Кунева по време на учителския събор, в който участват над 12 000 преподаватели. 

Също ще се увеличат парите за квалификация на учителите, както и за тези, които изпълняват длъжността "класен ръководител".

Учители от цялата страна се събраха на Национален събор, за да обсъдят проблемите в образованието и как да се повиши доверието към професията им.

Съборът под мотото "Мисия учител" се провежда  в столичната зала "Арена Армеец".

Сред основните цели на събора са да има публичност по отношение на образователните промени, да се популяризира учителската професия, както и да продължи разясняването на закона за училищното образование, който влиза в сила от 1-ви август.

В Просветното министерство са получени над 2 000 въпроса, свързани с него - за квалификацията на учителите, пенсионирането, новите програми, образователните стандарти, каза Меглена Кунева, цитирана от БНР.

Учителите са сила на съвременната българска държава и такива искаме да бъдат, и разбира се, ние ще дадем рамковата характеристика на закона, защото за няколко часа не може да се отиде абсолютно във всеки детайл и трябва да кажем какви са ни приоритетите. Още в момента, в който аз навлезнах  в закона, моят политически избор беше да кажа и да настигна думите си с действия, че в центъра на закона и в центъра на образователната реформа е учителят, обясни тя.

За наем на зала "Арена Армеец", озвучаване и техническо оборудване министерството е предвидило 100 000 лева.

Учителите ще пътуват до София с училищните автобуси, като разходите ще се поемат от бюджета на учебното заведение.

Покана са получили и всички предишни министри на образованието и науката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
4
 
! Отговори
до 70 преди 7 години
До АнонименДа така, защото работя в тази сфера, и да ги попитам къде има в други браншове такива отпуски? Де факто съм от "Другия персонал", когото учителите ненавиждат и се мислят за голямата работа.
64
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Коментарът, на Ани, е напълно верен!
63
2
 
2
 
! Отговори
Казасов преди 7 години
Говорих с участници в събора,млади учители-възхитени са и заредени с енергия.Всички гилдии правят подобни събори-и военни,и артисти,и футболисти и т.н.,а завидяхте на най важните хора.Тези,които възпитават децата ни.Впрочем,ако нямаше събор,критикарите тук щяха да критикуват пак-"АБЕ,защо Кунева не направи събор на учителите".Такива сме си.
62
3
 
6
 
! Отговори
Ани преди 7 години
Стига с тези учители да реват като вдовици за ............... Как само на тях не им стигат заплатите?Работят по 3-4 часа на ден, ползват 56 дена отпуска, след като им свършат часовете бързат да си ходят, а по закон са но 8 часов работен ден.Получават РЗ+ДТВ+ДМС+Диференцирано+работно облекло.Ще ги попитам - защо мои познати учителки се пенсионираха сега и взимат 500,00-520,00 лева пенсия? Задайте си въпроса -какви пари са взимали, за да вземат тази пенсия?
61
2
 
3
 
! Отговори
МУНЧО преди 7 години
До Анонимен54Заплатите в реномирана професионална гимназия в София са 1200 лева за инженер и 640 лева бруто за всички останали.
60
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ще проконтролирате ли пенсионирането на директори и пом.директори, които са навършили години за пенсия? За тях май законите не важат. От удобните си кабинети само заповеди и заплахи за съкращения раздават. Заради високите заплати са готови на всичко. Голямо слугуване и блюдолизничене пред РИО. Взаимно си помагат и пречат на истинските промени с бездействие. Няма млади в професията и не се очертава да има. Заплащане на ръба на оцеляването, а пенсионирането...абсолютно унижение за оцеляване.
59
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КУНЕВА НЕ Е КАЗАЛА, ЧЕ ЗАПЛАТИТЕ ЩЕ СЕ ВДИГНАТ. ТЯ КАЗА "ЩЕ РАБОТИМ ЗА УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЗАПЛАТИТЕ ..." Значи ако не работи достатъчно, могат и да не се вдигнат. Зависи от Горанов
58
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
До Дебел депутат НЕ 420----4 200
57
1
 
13
 
! Отговори
НеТя,аДАНЪКОПЛАТЦИТЕ преди 7 години
Парите са от бюджета, а не от джоба на Кунева.Дали ще се вдигнат тези заплати зависи от решението на определени институции, а не от кефа на Кунева.Така че, не тя дава увеличението на учителските заплати.Пожелавам на българските учители да дочакат достойни за труда им заплати, защото те ги заслужават!
56
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заплатите на учителите трябва да бъдат не по малко от тези на народните представители, защото правят повече от тях за хората.
55
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
аве еи овце тъи наречени учители как може да търпите подигравките с обещаното от кривоустата увеличение на заплатите и то от следващата година с невероятните в кавички 10 процента та вие достоинство нямате ли защо не реагирахте на момента ида я изгоните от залата тази мръсная лицемерка и лъжкиня ми тя просто се подигра със вас тя ви плюе а овцете мислят че златен дъжд ще завали
54
2
 
1
 
! Отговори
Цун Кай Го преди 7 години
случайно подслушан разговор между две учителки.Аз съм горда че за 35г. трудов стаж никога не съм оставяла ученик на поправителен изпит.Ами той за година не е научил материала, а искаме за десет дена да го научи.Не смятам че учител с такова мислене,заслужава достойна заплата.
53
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заплатите са еднакви -500 лв за даскал и докторСтига имАко се обадят- спретват им компроматче.В Мутрочалгария няма място за интелигенция.
52
1
 
16
 
! Отговори
81334 преди 7 години
Малко раничко... Изборите са следващата 2017 година...
51
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ммм дааа, направо от джоба си ги вади кинтите, от спестени закуски предполагам...
50
1
 
20
 
! Отговори
Засрамен! преди 7 години
Според заглавието се получава че г-жа Кунева,лично ще ги раздава. Което ми създаде "картина" как учителите ще минат и при получаване на сумата... ще и целуват ръка от благодарност! И г-жа Кунева ще се усмихва или гледа лошо, според получаващият.
49
1
 
22
 
! Отговори
Бивш учител преди 7 години
Нищо няма да се промени-прекалено много хора печелят покрай училищата, такива, каквито са сега, и това не са учителите.Учебници се издават, закуски, транспорт, всичко е на частна основа, и се плаща от бюджета на училището.Отделно е борбата за повече ученици, за да има бюджет, и те се галят с перце, за да не се разсърдят и сменят училището.Учителите са заложници на делегирания бюджет сега.Отделно, последните години "педагогика" се приемат тези, които изпаднат от друго класиране....
48
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Минималната,стартова заплата на младши учител е 600 а на старши 625.В големите училища заплатите им стигат повече от 1010 лева,а в малките около 750 с лекторските чисто.Но качеството на образованието няма да се промени с тези 60 лева защото броя на учениците носятприходи в училищата,тоест учителите зависят от учениците.Така че не парите са проблем ,а самата система!Каквото и да си говорим ако не се променят тези неща и разбира се бумащината с която са затрупани учителите всичко ще е зле!
47
2
 
21
 
! Отговори
Бивш учител преди 7 години
До Ira Много двойки на матурите, казваш?Ами, както казва народът-кучето скача според тоягата.Дани Боцкавия Нарцис въведе Делегирания бюджет и несменяемите до живот феодали-директори.Сега, за да има за заплати, директорите сами натискат учителите да не пишат2 и 3, да фалшифицират неизвинените отсъствия, за да има "парите следват ученика", тоест , да има бюджет.Пребутват ги от клас на клас, за да има бюджет.Резултата лъсна заради това, че Кунева , като външен човек не знаеше това и се престара.
46
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АБЕ НЕ МОЖЕ ДА ИСКАТЕ СРЕЩУ 500 ЛЕВА ЗАПЛАТА ,ПО-МАЛКА ОТ НА ЕДНА ЧИСТАЧКА ДА ИМАТЕ ВИСОКИ РУЗУЛТАТИ ,А И Е ИЗВЕСТНО ,ЧЕ РОДИТЕЛИТЕ СА НАЙ-ВИНОВНИ ЗА ТОВА ,ЧЕ ДЕЦАТА СТАВАТ ВСЕ ПО НЕКОНТРОЛИРАНИ ,ВСЕ ПО -НАГЛИ ,ВСЕ ПО -МЪРЗЕЛИВИ ? УЧИТЕЛИТЕ ЛИ СА ВИНОВНИ ,ЧЕ В ТРАМВАИТЕ ВИЖДАМЕ ЕЖЕДНЕВНО НЕВЪЗПИТАНИ ДЕЦА ,ГОВОРЕЩИ СИ НЕ ПО ИМЕНА , А НА БРАТО , ЧЕ СА НАГЛИ ,ЧЕ ИСКАТ ДА СТАНАТ МУТРИ ,ЗАЩОТО В БЪЛГАРИЯ ТЕ СА ПО-УСПЕЛИТЕ !

Спонсорирани публикации