Едва 20% от учителите ни ползват компютър

Учениците са в "третата революция", образованието - "във втората"
Обновена: 14 юли 2016 21:16 | 14 юли 2016 20:53, Анисия Иванова
14
Едва 20% от учителите ни ползват компютър
Снимка: БТА

6% от българските преподаватели имат компютърни квалификации, а броят на ползващите компютър учители достига 20% и е крайно недостатъчен. Това каза вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева на форума "Е-образование за ИТ бизнеса в София".

Учителската професия е професия, която трудно се обновява и трябва да имаме стимули, за да имаме нови поколения учители, каза министър Кунева.

Тя заяви, че учителите в България трябва по-бързо да достигат до по-високата степен на заплащане, защото у нас между 25 и 30 години се расте в учителската професия, докато се достигне максималното заплащане.

В Полша и Литва, които скоро са направили своята реформа, това става между 10 и 15 години, посочи вицепремиерът Кунева.

Тя каза, че у нас има електронни учебници и те могат да се ползват и от учителите, и от учениците, но отбеляза, че остава и хартиеният учебник. Сега ние живеем в три епохи - на печатните издания, на интернет и на социалните мрежи, отбеляза т, пише БТА.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова каза, че днес младите хора и учениците мислят дигитално и няма как да си представим, че образованието, учебните планове и учебниците ще останат във "втората революция", а младите хора да са част от "третата революция".

В София сега няма училище, в което да няма интернет, компютърни кабинети, мултимедия и интерактивни дъски, а само преди три-четири години малко бяха училищата с такава инфраструктура, каза кметът Фандъкова.

Тя съобщи, че приключва цялостната модернизация на Софийската математическа гимназия и отбеляза, че успехите на това училище се дължат на опитните преподаватели, които подготвят учениците, печелещи медали от международни олимпиади.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
4
 
! Отговори
Елена преди 7 години
До Ива:Нямам колега,който да не работи с компютър,но нямам в класната стая.Иска ми се повече тестове да пускам,но трябва да си ги снимам за моя сметка(пари за хартия-няма),та така с делегирания бюджет.Как да се работи нормално?
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Квалификациите са проформа.Учителите минават през тях,само за да увеличат заплатите си. Обучението се води от разни стари професори или такива,дето са уж малко по.млади, но абсолютни дървеняци.Нищо ново не ти казват,за да предизвикат желанието да бъдеш самия ти носител на новото,модерното, смисленото.Да си "нещотърсач" в най-добрия смисъл на тази дума. Закостеняло мислещи хора, дето пътуват насам и натам за пари, а не за да раздават знания.Или те привикват на място за лекции от преди 100 години.
8
1
 
2
 
! Отговори
Ива преди 7 години
Това с процентите не може да е истина. Не вярвах преди време, когато говореха за 50%, та сега за 20% ли да го приема за истина. Кой се подписва под това твърдение? Повече от 10 години работя ежедневно с компютър и изобщо не си представям, че не го правят повечето колеги.Не ни злепоставяйте. Може да има някои от по-възрастните учители, които да не го правят системно, но 20%...Не мога и не искам да повярвам на тази констатация. Да не би да става въпрос за някои селски училища от килиен тип, бе.
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То и тия на снимката не могат да ползват компютър :) :) :)
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
6% от българските преподаватели имат компютърни квалификации, а броят на ползващите компютър учители достига 20% и е крайно недостатъчен. Това каза вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева на форума "Е-образование за ИТ бизнеса в София".Тази двукрака домашна птица знае ли, дали с учителската заплата един учител може да си позволи компютър?
5
1
 
6
 
! Отговори
55 преди 7 години
Данче,ти си противоречиш мила!От една страна говориш за някаква "трета революция",в която били учениците,недостигната от учителите,а от друга говориш,че успехите на учениците в СМГ се дължали на "опитните им учители"!?Кое твърдение от двете взаимноизключващи се е вярно? А министърката пък отписа възрастните учители,говори неверни неща и обвинява професията в консерватизъм! Народът е казал "Вземи единия и с него удари другия!"
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Електронно правителство, с електорнен министър-председател, и електронен министър на образованието. А учебниците трябва да са стари и хартиени. Глупавите, безполезни министри, дрънкащи глупости, лесно могат да се заместят от умни машини.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нещо бърка министърката за ползването на компютър от учителите. Пак нещо "открива", пак издига познатия защитен вал, ползван от бившите и колеги - министри на многострадалната образователна система - "до мен нищо не е правено". И стига "висшите" ни ръководители са ни давали пример с други държави, някои от които далеч подир нас в класацията. Стига автоунижаване. Така не се работи, не се създава самочувствие и мотивация у хора, които работят при мизерно заплащане.
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Образователната система в България е пародия, доказателство са безкрайно количество младежи с простовати физиономии, празнота в погледа, липса на каквато и да е обща култура, висока агресия, масово мятащи гибеци в някоя чалготека.И за да не откриват топлата вода тези хрантутници - държавни служители, да си вземат преводачи и да ползват скандинавски модел на обучение, които в момента са едни от най-напредничавите.
1
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Моля?Явно тези двете не са в час!Всички колеги умеят да работят с компютър,поради простата причина, че без него не можеш една програма да приготвиш.Май и двете юначки не знаят колко работа имаме и до каква степен сме се превърнали в писарушки.Да не говорим заучастията ни в проекти,където ни задължават да си попълваме сами сведенията,включително вършим работата на директора и мързеливата счетоводителка,макар че за тази дейност им се заплаща.Ама какво ли обяснявам на тези чавки неграмотни!Срамота!