След ВУЗ-а: IT да си, в портфейла поне 3 бона

Отчита се намаление на безработицата сред завършилите
Обновена: 18 ное 2016 13:48 | 18 ное 2016 13:34, Анисия Иванова
189
След ВУЗ-а: IT да си, в портфейла поне 3 бона
Архив: Булфото

Софийският университет "Св. Климент Охридски" е с лидерски позиции в 21 от 25 професионални направления, с които участва в стандартизираните класации за 2016 г. в шестото, ново издание на Рейтинговата система на висшите училища в България. В него се сравнява представянето на 51 висши училища у нас в рамките на 52 професионални направления въз основа на различни показатели, съобщиха от МОН.

Според проучването завършилите информатика и компютърни науки в СУ "Св. Климент Охридски" и администрация и управление в Американския университет в Благоевград имат среден месечен облагаем доход от над 3000 лева.

В системата за 2016 г. средният осигурителен доход на завършилите български висши училища нараства от 925 лева през миналата година до 1020 лева през настоящата, а делът на регистрираните безработни сред тях спада от 3,74% през миналата година до 3,38% през 2016 г.

Делът на завършилите, които не се осигуряват в страната, спада до 23% от близо 25% година по-рано, а този на наетите висшисти, които през първите 5 години след завършването си работят на позиция, за която се изисква висше образование, нараства от 46,54% до 47,34% през 2016 г.

Най-ниска безработица (под 1%) и най-висока степен на приложение на придобитото висше образование (над 90%) за поредна година се наблюдават сред завършилите професионалните направления "Медицина“, "Фармация“, "Дентална медицина“ и "Военно дело“.

Най-висока е регистрираната безработицата сред завършилите професионалното направление „Социални дейности“ (5,46%). През 2016 г. това е единственото професионално направление, в което се наблюдава безработица над 5%, докато през миналата година с подобна висока безработица се отличаваха 6 професионални направления. Най-ниско е приложението на придобитото висше образование сред завършилите Туризъм (19,29%).

Има увеличение на студентите в направленията, за които е прието да се смята, че има недостиг на кадри като информатика и компютърни науки и медицина.

Най-висок успех от дипломата за средно образование имат приетите студенти в първи курс в направлението медицина, фармация и дентална медицина.

Техническият университет в София има водещи позиции в 6 от общо 9 професионални направления, застъпени в него. Медицинският университет в София е първи в 5 от 5 професионални направления, в които обучава студенти.

С по три първи места са Аграрният университет в Пловдив, Химикотехнологичният и металургичен университет в София, а две класации се оглавяват от Лесотехническия университет в София. Други 14 висши училища имат водещи позиции в по едно професионално направление. В 8 класации на водещи места са висши училища извън столицата.

Сред показателите за подготвяне на рейтинговата система на университетите са учебният процес в тях, научната дейност, учебната среда, предлаганите социалнобитови и административни услуги, престижът на университетите, реализацията на завършилите на пазара на труда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
русофилите яко бият минуси и лаят, защото са всички с основно образование и калната държава на пияниците не дава такива заплати.
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
3 bona ama v sofia
34
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До чакайте чакайте"не е нужно да владееш висша математика" Като инженер мога да ти кажа че математиката трябва навсякъде. Без математика нищо не става. ИТ без математика ми звучи като "сляп шофьор" ще кара без да знае къде отива.
33
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Простия българин ще вземе да разбере накрая, че тея дето учат не са балами. Аз отдавна съм спрял да работя за българското ИТ защото заплатите са ниски за моята квалификация. Говорим вече за заплати с 5 цифрени числа - да има такива хора в БГ и не са малко просто работим директно за клиенти на запад.
32
5
 
18
 
! Отговори
до 29 преди 7 години
Накратко ще ти кажа да си свериш часовника. Средна заплата 1500лв. няма. Тя е много повече, поради простата причина, че масово големите компании взимат хора без капка опит за толкова начална заплата. Второто, което бих ти казал, е че на нашия пазар навлизат по 20 нови компании на месец, които крадат кадри и плащат сериозни заплати. Да кажем- тийм лийд би вимзл от сорта на 5-6-7000лв.. Отвори Linkedin, свържи се с няколко рекрутъра и виж какви оферти има. За 1500лв. работих като студент без опит.
31
2
 
11
 
! Отговори
проф. Огнян Наков преди 7 години
Елате да следвате в ТУ - София, за да имате светло бъдеще и дебела пачка!
30
0
 
8
 
! Отговори
бизнес тюффлеци преди 7 години
Да уточня ТИЯ либерасти с висок статут и профанизъм НЕ СА наше откритие, а световно явление (под чия диктовка се сетете сами).Имам познати в Индонезия и Сингапур състоянието е същото - смотаните се разпростаняват умишлено явно НЕ с благородни намерения.
29
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И колко ит ИТ-тата са си уредили живота с 3-4 апартамента ? и като имаш тия 3-4 апартамента какво
28
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нека е временно явление - уреди си живота с 3-4 апартамента докато е времено пък после да му се мисли :д
27
23
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като почнете с тия статии за ИТ сектора и гоУемите заплати се спуквам от смех.ИТ сектора е обслужващ сектор, там относително високите заплати се временно явление, защото е нов сектор и няма достатъчно специалисти, за да се запази тая тенденция на високи заплати там, трябва да се развиват и другите сектори, които потребяват продуктите на ИТ
26
10
 
16
 
! Отговори
чакайте чакайте преди 7 години
Казвайки просто IT звучи много общо. Нещата започват от обикновен телефонаджия през съпорт, репортаджия, мениджър и пр. та до програмист. Обикновен телефонаджия започва на 1300-1400 бруто, съпортаджия на 1800-2300, мениджър или репортаджия 2600-2800. Програмистите вече са от друго тесто, те са от 3000 нагоре. Говоря като човек вътре в бранша. Ако искаш перспектива в България учи компютри, не е нужно да си програмист, не е нужно да владееш висша математика.
25
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изчетох коментарите и ми става болно колко *** народ има, който си заслужава съдбата. Според редица умници, хората в ИТ бранша взимат добри пари, защото били с връзки... Драги ми смехурковци, комунистическите ви тарикатлъци няма как да минат в ИТ компания. Тук се кандидатства по обяви, както и по професионалната социална мрежа. Ние така си намираме кадрите. Избираме симпатичните, кадърните, можещите. Научете и вие нещо, ще ви вземем. Ама нямате акъл, можете само да лаете.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да определено трябва да можеш да мислиш за да взимаш повече пари. Който не му изнася Т2 винаги е отворен
23
10
 
13
 
! Отговори
баджо преди 7 години
Аз не съм ИТ, а сам шофер и взема 800лв !!!! *** на ИТ жената и му харчим парите заедно!!! Очичан ИТита...Мууу-ххааааа!
22
3
 
22
 
! Отговори
бизнес тюффлеци преди 7 години
Ха точно в "Американския университет в Благоевград" се произвеждат едни от най-големите баламурняци връзкари (разбирай поръчкови либерасти)Понеже НЕ МОГАТ да изкарат чистата информатика са им измислили специалност "бизнес информатика", ТИЯ са едни от най-мразените тюффлеци във всяка фирма без значение на собствеността.
21
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има 2 липсващи поколения едното е на родените от 70 до 80та а следващото е на родените началото на 90те. Ако не се променят заплатите на всички браншове ще има още едно загубено поколени за България. Може би това е целта.
20
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като човек от сектора, ще кажа следното. HP и подобни фирми плащат жалки заплати. Работя в средна по големина фирма, която беше закупена от по-голяма, вече 5 години. Започнах със заплата 1500лв. чисто. След първата година взимах 2000лв.. В момента съм на тийм лидерска позиция и взимам около 4500лв.. Офертите в бранша валят и заплатите за кадърните хора са добри за нашите стандарти. Масово чужди фирми навлизат и крадат кадри, като им предлагат повече пари. Некадърници не взимат обаче.
19
0
 
5
 
! Отговори
до 11 преди 7 години
Навсякъде е! Във всички сектори, не само IT!
18
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С тия лъжливи статии ще излъжете много хора(или техните родители) да учат зорлем нещо което не искат
17
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Увеличаването на студенти в тези направления хич не е добре, след някоя друга година ще стане като с икономистите. Изобщо е доста глупаво да си избираш професия заради митове и легенди колко много се печели.