Запълване на дупки: Хиляди без тапия учат децата в училище

Заради липса на преподаватели над 5 000 пенсионирани педагози влизат в клас
Обновена: 15 фев 2017 07:10 | 15 фев 2017 07:00,
86
Запълване на дупки: Хиляди без тапия учат децата в училище
Снимка: архив "Булфото"

Хиляди учители без дипломи обучават децата в училище.

Около 3000 са преподавателите, които влизат в клас без да имат тапия  за педагози. Това призна председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

Тя съобщи, че хилядите учители без диплома са кадри със средно образование, които попълват дупките основно в по-малките населени места, където има остър глад за педагози.

Те са назначени със статут на „нередовни“ учители, защото нямат педагогическа правоспособност. Именно затова и заплатата им е с 15% по-ниска от минималното възнаграждение в сферата на образованието – около 580 лв., обясни още Такева, цитирана от "Монитор".

Още по темата
"Нередовните" учители преподавали основно по чужди езици, математика и информатика.

В някое малко населено място учител с диплома от езикова гимназия преподава чужд език на децата.

Едновременно с това, отново заради недостига на учители, над 5500 пенсионирани педагози преподават в клас.

"Нередовни" педагози имало и в София. В столицата обаче ставало дума за специалисти с висше, които обаче нямали диплома за упражняване на учителската професия. Това съобщи шефката на Регионалния инспекторат по образование Ваня Кастрева.

В София най-търсени са преподавалите по математика, чужди езици и информационни технологии.

Недостиг от 6000 преподаватели ще има в цялата страна в близките години според данни на СБУ. Най-драстична е липсата при педагозите по физика, които в момента са едва 600, като се очаква в близките години около половината от тях да се пенсионират.

Подобно е положението и при химиците в клас, които са 893-ма, но се очаква около една трета от тях да излязат в заслужена почивка.

Като основна причина за недостига Янка Такева посочи ниското възнаграждение. Учителите, които пък знаели чужди езици, се насочвали към частния сектор или към чужбина именно заради по-високите възнаграждения.

Едва 44-ма са педагозите по италиански език в цялата страна, по испански са 183-ма, по френски – 271, а по немски – 802-ма.

От тази година преподавалите получават по-високи заплати. Увеличението е средно 10%. Така минималните възнаграждения в сектора се увеличават от 600 на 660 лв. Старшите учители и възпитатели пък ще взимат минимум 688 лв., а главните – 726.

Школските директори ще са със заплата от поне 825 лв., а техните заместници - със 770 лв. От тази година обезщетенията за пенсиониране на учители стават 10,5 заплати.

В същото време студентите по педагогика надхвърлиха курсистите по право. Това показва шестото издание на рейтинговата система на университетите, която беше представена вчера в Министерството на образованието и науката. 12 652-ма са записаните да учат за учители, а мераклиите да стават юристи са 10 605.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Напишете колко чисто взимат учителите, не пишете брутото някой ще се обърка!
28
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Учениците не са агресивни и прости заради училището, там те изкарват на показ всичко, което са получили от вкъщи, като отношение, думи, разговори, домашно обучение от родителите, финансовото отношение към детето (презадоволяването му със всичко) и т.н и т.н. И едно време имаше *** с голямо самочувствие в даскалото, които бяха много отворени и създаваха проблеми, но къде са те сега - на дъното на обществото. А и грешка е, че в училище на лекетата вече нищо не могат да им направят!
27
4
 
10
 
! Отговори
Рок енд рол преди 7 години
Знам за хора, преподаващи по програмата в началото училище. И получават почти двойна заплата от началния учител. За който не знае - началният учител полага изпити по седем методики на обучение, дидактика, три-четири психологии и т.н. А тези хора - получава се така - взимат двойни заплати, затова, защото НЯМАТ педагогическо образование.
26
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хаха, присмял се хърбел на щърбел.Както и хиляди без " тапия" пишат за това какво става около нас. Създавате представа за света ...Егати иронията...Медиите нали бяха петата власт? Рибата се вмирисва откъм главата.
25
3
 
16
 
! Отговори
до 22 преди 7 години
Нередовен учител не означава, че е със средно образование. Ако няма педагогическо образование се счита за нередовен. Например ако и завършил химия в СУ и преподава химия. Пълни недомислици - степен "магистър" по каквато и да е специалност е достатъчна, за да си редовен учител. "Магистър" означава учител !
24
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Закривайте системата. Има нови технологии в епохата на Интернет, позволяващи обучение чрез компютъра вкъщи. Разходите за тази система са колосални, а вредите от насилственото струпване на деца от 6 до 19-годишна възраст в тези скотобойни (училища) са непоправими. Резултатите - неграмотна ***. Ползите са само за работещите в тази система. Учениците само задължително въртят оборота на системата още от 6-7 годишна възраст. Докато изперкат окончателно на около 19 години когато са абитуриенти.
23
0
 
18
 
! Отговори
111111 преди 7 години
И друг проблем: в системата работят твърде много пенсионери, някои по на 67 г.! Директорите правят вс. възможно да не назначет редовни учители, пенсионерите са послушни или пък връзкари. Познавам една, чийто син е зам. кмет по образованието в същата община.
22
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Педагози има достатъчно, но я кажете, как си нагласяте простите роднини със средно образование в училищата, защото една позната отиде не веднъж на интервю за педагог и направо и казаха, че мястото вече е определено за техен човек, но са длъжни да го обявят само за парлама пред закона. Друг е въпроса, че позната, която едва завърши с 3, след като почти не се вясваше на училище в момента преподава на малки деца?!? А някои педагожки приличат на к*рви! Просто свестни не се търсят вече!
21
3
 
25
 
! Отговори
бокото преди 7 години
Не само ниските заплати, но и вулгарното и нахално отношение на учениците спрямо учителите са причина педагозите да напускат системата. Учителите нямат инструменти за контрол над класа. Ако някой започне да се ***, учителят е длъжен да го търпи.
20
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
660 лева е основната заплата на започващ учител, но в образованието за измислени какви ли не програми по които се заплаща допълнително, а се работи в рамките на работния ден. В нашето село има едно училище с 40 деца общо. Има някаква програма за игра на тенис на маса. За това, че един учител, който е математик, занимава децата 1 час седмично ще вземе за годината над 7000 лева. Ха сега кажете, че не са платени.
19
1
 
6
 
! Отговори
Рок енд рол преди 7 години
Цитат от програмата - за тези, които ми пишат минуси.
18
1
 
9
 
! Отговори
до Шефът преди 7 години
Те половината ще напуснат и бъдете сигурен, че няма да се разплачат за Вас, но и Вас ще Ви разследват защо се е стегнало дотам и как така не отговаряте на едно от важните условия в длъжностната Ви характеристика за комуникативни и екипни умения.
17
2
 
11
 
! Отговори
Рок енд рол преди 7 години
"За да станеш учител по програма Заедно в час и да бъдеш човек за пример на десетки ученици, не е нужен предишен опит като учител, нито предварително придобита професионална квалификация ,,учител. Необходима е нагласа, че всяко дете заслужава равен достъп до качествено образование. Необходими са умения за постоянно учене, аналитични умения, лидерство и влияние, организираност и планиране, комуникативни умения, умения за работа в предизвикателна среда, вътрешна мотивация и нагласи, скромност "
16
0
 
7
 
! Отговори
i v Norvegiya e taka преди 7 години
Fakt
15
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Откакто има Гугъл -училищата вече станаха демоде и излишни
14
3
 
15
 
! Отговори
Рок енд рол преди 7 години
В същото време съществува програма "Заедно в час" ,по която преподават "учители", без професионална квалификация, за които изискването е да имат "нагласа, че всяко дете заслужава равен достъп до качествено образование" и т.н. и получават 500 лв върху заплатата. Който не вярва, да провери сайта на програмата "Заедно в час" и да види кой я финансира.
13
4
 
27
 
! Отговори
асд преди 7 години
Вярно е това, *** и пульо станаха учители, дето на две магарета сламата не могат да разделят. А да не говорим за морала им. Аз познавам две учителки, толкова ***, че никъде не ги искат на работа, само за учителки ги взеха, щото нямало кандидати, супер държава...
12
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пълни лъжи. Учител се става с връзки. Пробвайте да влезете в системата, ако си намерите работа като учител ще е осмото чудо на света. Всички там са пенсионирани и връзкари до девето коляно.
11
3
 
22
 
! Отговори
даскал Пандо преди 7 години
Понятието ,,нередовен учител,, съществува поне от век ...В Царска България са ги наричали,,волнонаемни,,...Преди 1989г по селата 30-40% учителите бяха ,,нередовни,,...Така че,не правете трагедии-за толкова пари -толкова...
10
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев ще промени нещата едно по едно. България ще стане друга.