Учителите – със сковани ръцe! Пишат по 10 документа за Слаб (2)

Всяко едно дете, получило двойка, се смята за ученик в риск
31 май 2017 15:30,
64
Учителите – със сковани ръцe! Пишат по 10 документа за Слаб (2)
Снимка: архив Reuters

Образователното министерства изисква по 10 документа от учителите при всяка двойка на края на срока, която те напишат на учениците си. За безумното количество бумащина сигнализира учителката Марта Радева от Провадия, автор на петицията срещу административното бреме на педагозите, наложено с новия училищен закон и наредбите към него. Към момента тя е подписана от над 1000 педагози и родители от цялата страна.

Преподавателката е класен ръководител от 1-во ОУ "Хр. Смирненски" в Провадия. Пред "Сега" тя разказа, че всеки ученик, който получи двойка за края на срока (дори само по един предмет), се смята за дете в риск. Поради тази причина за него трябва да се изготви план за действие за преодоляване на затрудненията, който обаче влече след себе си куп документи.

Най-напред класният ръководител трябва да подготви карта, в която да посочи на какво се дължат слабите резултати и да предложи мерки за подобряване на успеха. Необходими са още декларация за информирано съгласие от родителите, доклад за съответния ученик, ежемесечни протоколи от заседанията на работната група, която е създадена специално за конкретното дете, допълнителни писма до родителите и т.н. и т.н.

Всички тези изисквания са записани в наредбата за приобщаващото образование. "Аз съм написала досега 77 документа, при положение че имам 11 деца с двойки за първия учебен срок. Един класен ръководител трябва да се занимава само с това да пише документация, което му сковава не просто ръцете и ума. Сковава му крилете", коментира Радева.

По думите й от бумащина не остава време за реална консултация с децата, някои от които имат ниски резултати, само защото им е скучно в часовете. "Когато едно дете се прикове към чина за консултация, понякога се постига обратен ефект. Но и учителите нямат нужното време и енергия, за да предложат нещо интересно", споделя преподавателката.

Колегите й се опасяват, че наредбата ще принуди учителите да спрат да пишат слаби оценки, което е безпринципно. Освен това при двойка за срока децата трябва да вземат определен брой допълнителни часове извън часовете за консултации, което е физически невъзможно. "Освен план за действие за двойкаджиите, класните ръководители трябва да пишат протоколи, декларации, писма, становища и доклади и за децата с изявени способности. Ние сме до такава степен изчерпани, че децата, които заслужават внимание да се работи за надграждане при тях, за тях изобщо няма време", коментира пред bTV и Гинка Недева, учител по английски език.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
4
 
! Отговори
все-още даскалица преди 6 години
До Анонимен 56Аз имам 172 / Словом- сто седемдесет и двама/ ученици...при една писмена работа на месец времето, необходимо за проверка е грубо 1720 минути, или 28-29 часа...дежурствата са ми 24 часа месечно, за предварителна подготовка и т.н.т. не ми се говори...а писане на справки за отсъствия, динамика и т.н.т?
50
7
 
4
 
! Отговори
Ел преди 6 години
Колега от Провадия,писането на документи трябва да се оптимизира,но не може без него.Това не е просто "писане",а анализ,за да се видят и осъзнаят проблемите на детето,както и техните решения.Ако сте завършили ШУ сигурно ще Ви е трудно,защото подготовката Ви не е достатъчна за психологически анализ и гледате да избягате от проблемите!Съжалямам,че Ви го казвам,но е така!
49
4
 
0
 
! Отговори
Ето я петицията преди 6 години
Ето я петициятаhttps://peticiq/174861
48
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Консултации ли?Работния ден на учителя е 8 часа. Консултациите са в ранките на този ден. Не си познавате задълженията. Нормативаът, който е основание за образуване на щат, не представлява списък на моментитев които сте на работа.Длъжността трябва да е учител, а не преподавател, макар в дипломата да е назована преподавател по. В училиле работят учители, а не преподаватели.В университетаса преподаватели.
47
1
 
1
 
! Отговори
Даскал преди 6 години
тъпня
46
1
 
9
 
! Отговори
учител преди 6 години
До Анониментова е само в края на срока. Заповядайте в училище и ще ви покажа бумащината - а после ще кажете дали е нормално.
45
3
 
20
 
! Отговори
Испания преди 6 години
Тук съвсем в реда на нещата е детето да повтори класа и никой не прави проблемот това,приема се за нормално
44
1
 
11
 
! Отговори
Тони преди 6 години
До РЦ СливенТакива като теб възпитават децата вкъщи точно по този начин и им втълпяват това мислене. После се чудим защо в училище някои деца се държат като Моугли/ако изобщо знаеш кой е той/. Дори не ти се издразних на глупостите,а ми стана жал за теб, защото никога няма да видиш нещо, което е по-далеч от носа ти. Ти си умствено, социално и културно ограничен. И такива си създал или ще създадеш. Направи услуга на обществото и спешно се кастрирай, ако вече не е късно да избегнем бедствието!
43
4
 
17
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Учители, ученици, родители...а който не е влизал в училище, нека има желанието да влезе, да наблюдава и тогава да изразява мнение
42
3
 
21
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Защо няма пари за обзавеждане на класните стаи като модерни компютърни кабинети , а има пари за безкрайно много безумия, свързани с писаници за реално неизвършени, но отчетени дейности? Защо всяко училище не притежава база, даваща възможност за истинско развитие способностите на децата - музикални, изобразителни, спортни, ..., защо няма автобус, който да откарва учениците до даден обект , където да бъде проведен часът, а не прегърбени и отегчени на чиновете...още много, много въпроси имаме ние,у
41
4
 
28
 
! Отговори
Ученик преди 6 години
Жалко,че учителите ги мачкат отвсякъде разни чиновници-калинки.
40
3
 
31
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Учител съм. Написаното от колежката е жестоката истина - бумащината изсмуква енергията и силите на учителите. На практика те наистина не могат да си вършат работата- да работят реално за и с учениците. Вместо да използват време да четат , да се квалифицират, да имат възможността да общуват повече с децата, трябва да попълват бланки, формуляри, регистри, ... Вместо да имат време за модерно образование - изнесено навън - музеи, природа, ..., трябва пишат много ненужна информация.
39
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо шведите като излязат от немско училище стават ядрени физици, а в България ровят по кофите???
38
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За един срок да напишеш 10 документа на дете, ами извинявайте ама си звучи напълно нормално!
37
3
 
34
 
! Отговори
Консултации ли? преди 6 години
Само да добавя, че т. нар. "консултации" на изоставащите ученици са изцяло НЕПЛАТЕН труд за учителите. Това вече в никоя професия го няма: извънреден труд - неплатен. Естествено, че ще се пише "Слаб - 3". Той, човекът, като не иска или не може да учи, няма как да стане. Трябва да си луд, за да накажеш себе си заради такива.
36
1
 
23
 
! Отговори
Некой си преди 6 години
Целта е просто да има три по милост, защото бъдещето на България от Факултета, Христо Ботев и други подобни гета не може повече от 2,5. Един заоволиран начин да ги бутат напред докат се оженят.
35
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За това ли на детето ми написаха тройка по милост?А пред мен се направиха на много великодушни. Зора е бил да не дават допълнителните часове, които му се полагат.
34
2
 
12
 
! Отговори
УЧА преди 6 години
До АнонименТВОЯТА ПОЗНАТА НА 35 Е ЗАПОЧНАЛА РАБОТА КАТО УЧИТЕЛКА, НО УЧИТЕЛКА НЕ Е СТАНАЛА. МОЖЕ БИ СЛЕД 10 ГОДИНИ ВЕЧЕ ЩЕ Е УЧИТЕЛКА.
33
0
 
27
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Едва ли това е причинатаДецата напускат по две причини1 Емиграция2 Липса на интерес.По чървата причина напускат българчета турчета По втората са основно шведи.Те нямат изградена ценностна система затова и не виждат смисъл в образованието.Нека се изкара статистика заКолко шведи са завършили 3 клКолко 8 клКолко 12 кл. Тогава ще лъсне всичкоШведите ходят на училище заради помощите.Това е
32
0
 
5
 
! Отговори
Joko преди 6 години
Сложете едно бюро с държавен чиновник до паметника на "Попа" и ще видите как веднага ще намери работа на всеки, който мине покрай него !