Жената – по-долу от мъжа! Скандал с урок за Корана в VI клас

Тези уроци да се преподават само от подготвени хора, казват от мюфтийството
Обновена: 3 ное 2017 08:35 | 3 ное 2017 08:29, Петя Славова
264
Жената – по-долу от мъжа! Скандал с урок за Корана в  VI клас
Снимка: Facebook

Урок за възникването и разпространението на исляма в учебник за VI клас предизвика обществена реакция. Причината: използвани цитати от Корана, според които жената стои по-долу от мъжа, който може да я бие.

Като спорни бяха определени и цитатите за джихада.

"Не можем да цензурираме Корана, по-ранният урок е за християнството, в който става дума за подчиненото положение на жените”, коментира пред bTV един от съавторите на учебника доц. Александър Николов.

Не може да цензурираме нито Корана, нито Библията. Възражението беше, че текстът  за джихада е неясен за децата. Но така ученикът може да стигне до мнението, че именно – джихадът е неясно формулиран, а не е свързан конкретно с рязане на глави, аргументира се и друг историк, проф. Христо Матанов.

Учебникът не е четиво за самостоятелна подготовка, а има и учители. Може в час да се коментира, че не всички писания се възприемат буквално, посочиха историците.

"Мюсюлманчетата не искат да влизат в часовете по история, когато се разглеждат тези уроци. После приятелите им започват да странят от тях, започват безвкусни шеги – че са джихадисти, терористи”, посочи в разговора зам.-главният мюфтия Бирали Мюмюн. Според него, когато се подготвят тези уроци, трябва да има консултация с мюфтийството.

По думите му, хората, които преподават тези уроци е добре да са много подготвени.

"При така поставен текст има възможност за много негативни интерпретации. На тази възраст децата нямат възможност за преценка”, каза още Мюмюн.

 


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Мъж

по-висок коефициент на емоционална интелигентност

Ти си мъж колкото аз съм трамвай.Мъж няма да оправдава тъпотата си чрез емоционална интелигентиност .
206
1
 
2
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
Ми добре де, не е ли така?Я някой да каже какво са направили жените за напредъка на цивилизацията освен да са родили умните мъже създали света във вида, в който е сега?Кой им е проектирал и построил къщите, кой им е измислил телефоните, колите, самолетите, пералните, бойлерите, печките, четките за зъби, ножовете, хладилниците, компютрите и всичко останало, което ползват.Становете, на които им шият парцлките дето си купуват от мол-а и те са дело на мъже.Има една Мария Кюри и толкова.
205
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Текстовете в свещените книги(Бибия и Коран) не могат да се променят.
Децата сами да си правят изводите за религиите.
Нали това е демокрацията?
204
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искахте демокрация и свобода на изразяването? На ви я.

Кво мрънкате сега?
203
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
урок по религия,де е проблема....
202
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жената трябва да е по-долу от мъжа и да му се подчинява , в това няма спор.
Иначе следва криворазбрана еманципация, феминизъм и жените почват да се правят на много велики и да командват.
Това ли искаме нормалните българи?
201
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще излезнат прави Ленин и Маркс, които казват, че религията е опиум за народите.
Освен това ислямът е удобно оправдание за съществуването на тероризма, който се контролира от други организация, които нямат нищо общо с религията и истинския Ислям.
200
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Библията и Коранът са свещени книги, запознайте се малко с историята на религиите.
Истинският Ислям няма нищо общо с радикалните ислямисти-терористи, които правят атентати и убийства.
Тероризмът е създаден от глобалистката англосаксонска мафия с цел всяване на страх и контрол над хората.Не е виновен Исляма или Корана.
199
4
 
11
 
! Отговори
Оф преди 1 година
Додо, християнството и исляма са произлизащи от еврейството и трите религии затова се наричат авраамически. Те са под един знаменател исторически. Огромна машина за контрол и печелене на пари, която експлоатира невежеството, че на небето има бог, крадейки буквално молитви и доктрина от Зевс и от египетските богове. Че всички те не признават жената за равна на мъжа е най-малкият им проблем. Лъхат на кървища и агресия от всяка страница, понеже фанатиците са удобни бойци.
198
5
 
9
 
! Отговори
Додо преди 1 година
Защо слагате Библията и Корана в едно изречение и под общ знаменател? Или може би искате да ни въздействате подсъзнателно да приемем, че Християнството и Исляма са горе-долу един и същи вид?!
197
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кое е скандалното, не виждам!
Мъжът наистина има много повече качества от жената(говорим средностатистически).
Има изключения като Мария Кюри, но те само потвърждават това правило.
Само в България дадахме много власт на жените и те ни се качиха на главите!
196
10
 
3
 
! Отговори
Мами преди 1 година
Правилно мъжат и жената като,структора са,еднакви.Но в ерархията в семйството мъжа,за това че,приема по голяма,отговорност и в КОРАНА Аллах с.т казва че,мъжа е управителя или,както се казва командира в семйството.Но това,го има в мюсюлманските,семейства!В България има 1% мюсюлмани.Значи за да си,мюсюлманин трябвва да го живееш.В България пък е АТЕИЗЪМ НЯМА ХРИСТИЯНИ,А ЗА МЮСЮЛМАНИ ВЪОБЩЕ ДА НЕ ГОВОРИМ!!!👍😅
195
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Децата трябва да учат история на религиите като дял от философията, а не религията да се използва като средство за индоктриниране на неориентираните млади хора.
194
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Библията, както и Коранът са мъдри книги, писани от древни философи.
В Коранът има много истини, това ви го казва един православен християнин.
193
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И къде е скандала?
Наистина така пише в Корана, пък и това си е пълната истина.
Колко жени-нобелисти познавате?
192
1
 
1
 
! Отговори
Lan преди 1 година
... Другите невидима кама в ръцете си стискат и под език отрова крият, по- смъртоносна от змийската. По- близо до слънцето стой, дъще!"
Из „ Алтъна“, Ивелина Радионова

Докато стоим близо до слънцето, ще ни има като народ! Тръгнем ли да се разкъсваме...ще изчезнем!
191
1
 
3
 
! Отговори
Lan преди 1 година
"Яко дърво е старата вражда. И само добрина го сече. Отсече ли го, сяда на дънера и пее. Християни, мюсюлмани...всички сме пръст. Една душа носим и тя назаем взета. От Аллах ли, от Господ ли...? Кой знае? Душа – светлина! Пророците ще идват и ще си отиват. По трънливия си път ще оставят истини- заръки. Святи люде са, ама от мен да помниш: Слънцето е на всички, но само добрите улавят лъчите му и почват да светят. Те живеят, другите ги брой за сенки...
190
2
 
8
 
! Отговори
А.Х. преди 1 година
Православието срещу юдаизма, исляма, сектите, хомосексуализма, крайния феминизъм, комунизма, либерализма, НПО-та, и всички онези ЧУЖДИ елементи, разлагащи обществения морал на българина. Съгласен съм, че децата трябва да се научат да мислят КРИТИЧНО, но те имат нужда от силна ценностна система, върху която да стъпят. Тази основа може да осигури единствено православието, защото то ни е помогнало да оцелеем, да се съхраним и да продължим напред по време на най-тежките години за нашият народ.
189
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цитат: "При така поставен текст има възможност за много негативни интерпретации. На
тази възраст децата нямат възможност за преценка”, каза още Мюмюн.

Значи тези текстове не са на правилното място и възраст за разглеждане/изучаване. Ама от тикви в МОН и инспектората към него, няма място за мислещи хора.
188
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като не можете да цензурирате Корана или Библията - нито едното в учебниците и изобщо в училище. Религията няма място в училище, което се нарича светско. Вместо това - да се учат да уважават себе си и другите, без значение от пола. Останалото идва от само себе си. Ако не уважават себе си, не уважават и другите. Същото се отнася и за имуществото, и за труда.