Училище по наследство! Бусчета за първолачета, отрочета на чиновници!

Има ли дискриминация в училищата? Научаваме до 14 дни
49
Училище по наследство! Бусчета за първолачета, отрочета на чиновници!
Снимка: Pixabay

Училище по наследство, първолаци, които ще се возят с наети от школото бусчета - с предимство, деца на чиновници от просветното министерство, Столичната община, държавната администрация - напред в класациите в елитните училища. Всичко това според прокуратурата е дискриминация спрямо останалите малчугани.
 
Кой обаче се оказа истинският виновник за въвеждането на допълнителните критерии за прием в някои столични училища през тази години? И отговорът е… родителите!
 
Именно те участвали в обществените съвети, които заедно с педагогическите, са изработили допълнителните критерии за прием. Това стана ясно от обясненията на юрисконсултите на Столичната община и на Регионалното управление по образованието в София на заседание на Комисията за защита от дискриминация, която подхвана случая, след като ВАП установи, че поне в 143 училища има дискриминационни практики за предимство при приема в първи клас.
 
Според Михаил Кожарев от ВАП безспорно по този начин се отрича правото на останалите деца, които не отговарят на тези допълнителни критерии, да участват в класирането наравно.
 
"За нас има пряка дискриминация. Тези критерии са там, където са добрите училища и явно стремежът към по-добро образование е изкривен", отсече той.
 
Като доста скандален пример за допълнителен критерий той посочи, че в някои училища с предимство са деца или внуци на бивши ученици или учители.
 
В столичното 129 училище пък първи в класациите за прием били тези първолаци, чиито родители са заявили, че ще ползват транспорта на школото.

"Т.е. явно на наети фирми, а пък в същото време водещият критерий за прием е близостта на местоживеенето до училището. Значи ще трябва да си плащат да ги возят 20 метра от входа на блока до училището", възмути се прокурорът.
 
Юристконсултът Тодорова от Столичната община пък обясни, че само в София има такъв прецедент – кандидатите за около 20 училища в центъра на столицата да са в пъти повече от местата.
 
Според нея именно заради това се е стигнало до приемането на допълнителните критерии. Те били обсъдени и от работна група с участието на педагогическите и обществените съвети на училищата.

Оказало се обаче, че родители, които одобрили приеманото им, след това са "обърнали палачинката" и се обявили против въвеждането на допълнителните критерии.

Обяснението на Столичния общински съвет пък е, че местният парламент въобще не може да влияе на директорите на училищата.
 
"Как ще организират приема за първолаци - решават самите те", каза адвокат Иво Димитров.
 
От Регионалното управлението по образованието също се оправдаха, че нямали механизъм, който да им позволи намеса в решенията на педагогическите съвети, но все пак два пъти били пратили указания на директорите да са по-прецизни при изготвянето на критериите за предимство при приема на първолаци. След това дори две училища се били отказали от тях.
 
Златина Дукова от КЗД, която беше председател на заседанието, обаче отсече, че това не е съвсем така, защото именно МОН и РУО трябва да упражнява контрол над училищата.
 
Тя обяви, че в срок от 14 дни Комисията ще реши има ли дискриминационни практики или не.
 
Дукова напомни, че каквито и допълнителни критерии да са въведени, специално за София от тази година има централизирана система за прием на ученици в първи клас, като водещият критерий, даващ най-много точки за класиране в общинско школо, е местоживеенето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
2
 
! Отговори
Nezabravka преди 6 години
Пише се юрисконсулт, а не юристконсулт.
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко нови жилищни кооперации се построиха? Да сте чули за новопостроено училище в София? В Лозенец малкото квартално училище до преди 30 години е било достатътъчно за децата от квартала. Но събориха къщите и там, където преди е живяло едно или най-много две семейства сега има кооперация с над 20 апартамента. Отделно офисите и магазините на приземния етаж.
43
0
 
3
 
! Отговори
Ани преди 6 години
Аз ,пък, знам за едно училище, където, уж, родителите са решили да има униформи, чрез настоятелството, но всъщност са леко прескочени, а несъгласните - леко сплашени...
42
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До МаринаИмам пряк досег със системата и зная как се правят назначенията. Желанието да работи като учител няма никакво значение. Важното е дали ще го назначат на работа, а назначението не е свързано нито с образователен ценз, нито с умения, знания и пр. Някои учители даже не влизат в час, но ги държат. Друг и да иска да практикува професията си, е възпрепятстван от куп фактори. Когато остане 1-2 години без работа по специалността си, се принуждава да работи друго.Изобщо не пишете за желание!
41
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Маринание, обикновените граждани, които не сме учители, чиновници и политици да не би да не ходим на работа... но ето че съм задължена да тичам като луда, за да си взема детето от по-далечното у-ще, защото от връзкари не ни приеха в по-близкото, от където детето можеше и само да се прибере... айде стига, важното е да се реве
40
10
 
2
 
! Отговори
Марина преди 6 години
Вие учител ли сте, директор ли сте? Как знаете какви и на колко години ги назначават? Относно качествата, които трябва да притежава един учител - важно е да иска да е учител, да е имал желание точно това да работи, а не да е записал педагогика, за да има "вишу". Разговорът е дълъг и няма как да се проведе в такива коментари.
39
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
защо училището на Фандъкова е толкова нагласено, ремонтирано и уредено, защо съседното 121-во няма ограда, няма дори улична лампа пред училището, не е ремонтирано от как е построено, а родителите на първолаците слагат дограми по стаите, в които ще учат децата им? ИМА ДИСКРИМИНАЦИЯ!
38
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
също така се оказва, че има дискриминация към хората без собствено жилище, ние живеем 6 години до 73-то СОУ, но не ни приеха, защото сме наематели... амми ние цял живот ще сме наематели, това означава ли, че сме 2-ра ръка хора... и детето ни е 2-ра ръка и то явно
37
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До МаринаНе ги назначават до 40 годишни. Търсят под 29 годишна възраст. На места назначават задочници 1-2. курс, които не са никакви учители, де факто са среднисти. Човек на 20 години не може да бъде учител. Няма нужното образование и няма дори минимум ЖИТЕЙСКИ ОПИТ, за да учи, когото и да е. За да си учител не са нужни само знания, трябва да си преминал през определени житейски ситуации, да си надраснал определени дребнавости, да имаш изградена житейска позиция и още, и още, и още...
36
0
 
9
 
! Отговори
До 25 преди 6 години
За каква приемственост говорим? Кой плаща дългосрочно данъците си в ТДУ София наследственото поколение или баба-реститутка? Къде е грижата за наследственото поколение на мояте баба-нереститутка, на която комунистите са взели всичко?
35
7
 
0
 
! Отговори
Марина преди 6 години
Под младучител имах предвид до 40. Това се казва млад учител в техните среди. 26716
34
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До МаринаИма вманиачване и още как! На работа се назначават току-що дипломирани учители, 35-40 годишните остават на заден план. Пълно е с учители, които работят друга работа, не защото така искат, а защото не ги вземат на работа по специалността им, за да назначат до 29 годишните. Избират учителите по възраст.
33
9
 
4
 
! Отговори
Марина преди 6 години
Очевидно е, че младиятучител си намира друга работа. Няма вманиачаване на тема млад учител, а желание, от страна на доста хора , да има кой да замени бъдещите пенсионери. Следващата година ще сереве, че няма учители. Важното е да се реве за нещо.
32
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До МаринаСтига вече с тая обсесия ""млади учители", "млади учители", "млади учители"... сякаш светът е създаден за тях и другите трябва да легнат и да умрат.Родителите, които работят друго, как могат да водят и да прибират ученика си от училище, пък на "младия" учител детето му трябва да му е до г.ъза, щото "младия" учител е най- безценното на тоя свят. Младия учител като не му оттърва, да се маха. Други чакат. Не стига,че ги наместват на работа без да си помръднат пръста, ами и фасони!
31
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То в Бг-то открай време е така и нищо не се е променило. Както се казва - имаш ли вуйчо владика и така нататък.
30
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 2Чиновник "обикновен човек" НЯМА!Чиновник в Бг се става с партийни протекции и роднинства. Понеже чиновниците са "свои" хора на властимащите, затова техните деца са толерирани. Толерират се дори децата на чистачките и портиерите в Областната администрация, Общината, Градската болница, НОИ, НАП, МВР и пр. Не става въпрос за секретарките или счетоводителките в някои частни фирми.Защо във форума се изказват толкова много неориентирани хора?!
29
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"чиновниците са обикновени българи със заплати на показ"Там е проблемът, че НЕ СА съвсем като обикновения българин. Привилегиите, които имат не са ли им достатъчни , ами и при дацата да искат да приложат същите принципи. Отпуски, болнични, пълни осигуровки, несменяемост...oтделно връзкарства,протекции и познанства.Редно е да е като в Ирландия - максимум 10 години на държава служба. Хора никога недокоснали се до нормалния живот, да решават живота на тези, които ги издържат.
28
14
 
2
 
! Отговори
Марина преди 6 години
Този допълнителен критерий помага да бъдат приети децата на учителите, които работят в съответното училище. Ако го няма, ще изчезнат и младите учители, които няма да могат даводят детена училище или да го прибират. Няма да могат да работят от 7,30 или ддо 7,10. И не - няма как да се обаждат, чеще закъснеятмалко. Ние от всичко ревем, но учителите още ще намалеят. ... и то мълчаливо.
27
0
 
20
 
! Отговори
Дрън Дрън и НИЩО ! преди 6 години
Ми то е ясно като бял ден ! Я проверете италианското " таланти" по наследство !колкото са по-богати толкова повече търсят да минат безплатно -така са свикнали вече поколения наред.
26
2
 
4
 
! Отговори
Чиновник преди 6 години
Срамно е, че има колеги, които действат бетер като простолюдието. Не се прави така, има доста по - рафинирани начини, човек да се възползва от служебното си положение. Но тези начини изискват интелектуален капацитет, с какъвто въпросните колеги не разполагат. Това автоматично ги принизява до нивото на повечето от вас, 80-те % нагли и неграмотни безхаберници. Съответно нямат място в държавната администрация и следва да се оотеглят от заеманите постове.