Десетокласници ще коментират комунизма. Как го възприемат?

В учебния материал по история - от неолита до Живков и Борисов
21 яну 2018 15:30, Петя Славова
446
Десетокласници ще коментират комунизма. Как го възприемат?
Снимка: bTV

Учениците вече ще учат цялата история на България в X клас – като се започне от неолита и се стигне до Бойко Борисов. Най-големите въпросителни стоят относно начина на преподаване на най-новата ни история – след 9 септември 1944 г. Каква е в момента представата за този период?

В мездренското село Оселна си имат музей на комунизма на открито. На една от фасадите редом с портретите на Ленин и Георги Димитров стоят и тези на първия секретар на ЦК на БКП Тодор Живков и цялото му политбюро, а местните си спомнят с носталгия за онова време.

За периода от историята ни, в който България е била Народна република и следва съветския модел, провеждаме импровизиран урок с десетокласници от Средно училище "Иван Вазов" в Мездра. Милица знае, че Тодор Живков е бил начело на държавата 33 години.

"От моите близки съм чувала, че всичко е било по-различно. Вярвало се е в едно и също нещо, всеки е имал права, но не чак толкова", казва тя. Тогава плурализмът е бил непозната дума.

"Тогава паспортите бяха едни зелени, в които ти се биеше печат и ако не отидеш да гласуваш, после ти се търсеше отговорност. Тогава изборите се печелеха предимно от една партия", разказва преподавателят по история Данаил Димитров.

Хубавото на днешните уроци е, че въпросите не са забранени. Диалогът за свободата, миналото и настоящето едва ли ще приключи с учебниците по история.

"Това е част от нашата история, ние не трябва да бягаме от нея. Трябва да се помъчим да я разберем, ако имаме напредничави идеи, да ги доразвием, ако имаме допуснати грешки – да се помъчим повече да не се повтарят", казва Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


446
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
255
7
 
16
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 6 години
ДРАГИ ДЕЦА ПРИ СОЦИАЛИЗМА ВСИЧКИ ПОЛЗВАХМЕ БЕЗПЛАТНО МЕД ОБСЛУЖВАНЕ И ЛЕЧЕНИЕ ХЛЯБА БЕШЕ---14 СТ АГН ---1 80 И ТН БЕЗРАБОТНИ---0 45 ЗАВОДИ 248 ФАБРИКИ 143 000 АРМИЯ МОДЕРНА ВЪОРЪЖЕНА ---ТУРЦИЯ ГЪРЦИЯ СЪРБИЯ ТРЕПЕРЕХА ОТ НАС ДОРИ И САЩ СЕГА А ПОСОЧЕТЕ НЕЩО ПЛЮС ТОВА МИНУСИТЕ СА МНОГО СТАНАХМЕ И --ТРИПОЛОВИ СЪБУДЕГЕ СЕ СЛЕД 2 ГОДИНИ ЩЕ СТЕ ВЕЧНИ РООБИ НА ЕВРО АТЛАТИЧЕСКИЯ КОЛОНИАЛИЗЪМ
254
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стотинкаджиите от соца ронят крокодилски сълзи./мераците за 4 стотинково билетче, 5 стотинкова кифла/
253
11
 
7
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Големите успехи, както и големите позори трябва да се учат. Затова и една от най-срамните страници в историята ни, падането под комунистическо-руско робство трябва да се учи!
252
5
 
14
 
! Отговори
681 преди 6 години
До Георги 264 Кое бе георги да не се повтори ?Времето в което живеехме спокойно и се хранехме с качествени храни или това време на борисов в което мизерстваме боледуваме десеторно повече от рак и други болести страхуваме се от кражби и убийства и накрая да ядем *** внесени незнайно от къде и в кой век назад?39527
251
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В следващата анкета деца от детската градина ще коментират квантова механика.
250
5
 
5
 
! Отговори
Георги преди 6 години
Трябва да се помни, за да не се повтори.
249
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българският комунизъм прие най-уродливата форма на руския комунизъм, тъй като се осъществяваше от българофоби - русофилите !Само те си позволиха да избият десетки хиляди българи след като узорпираха властта през 1944 , а няколко години по-късно и да си позволят най-голямото престъпление за всички времена - да предложат сливане на суверенна България с Русия !
248
1
 
7
 
! Отговори
Аце Филипски преди 6 години
до икоментар.А сега ги убиват и самоубиват по Нова година
247
3
 
8
 
! Отговори
Gogo преди 6 години
Десетокласниците трябва да коментират бъдещето си! Ако коментират комунизма трябва да коментират и прехода, защото децата на комунистите/демагози/ управляваха тогава,управляват и сега.МО всячески се стреми да скопи мисловният процес в младото поколение.Трябва да коментират и това ,че след като завършат във ВУЗ овцете ще им преподават икономика и маркетинг професори от соца.Не е ли малко шизофренно,или това е целта?
246
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българина е мързелив и все гледа да прецака другите и тук е пълно с прецакани *** които се жалват хахаха
245
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВСИЧКО ЗЛО ЗАПОЧВА ОТ БЕРЛИН - БЕРЛИНСКИЯ КОНГРЕС И Т.Н.
244
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пcетaтa вият
243
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
251 Голяма истина
242
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Текезесарските пребоядисани *** вият из темата - няма да ви бъде повече уродчета!Свикнете с мисълта!
241
4
 
4
 
! Отговори
До 240 преди 6 години
Много ми хареса коментара ти! Браво! Точно така е!
240
5
 
6
 
! Отговори
Хитър Петър преди 6 години
Комунист не е лоша дума, лоша дума са фалшивите комунисти, които се преименуваха от БКП в БСП.
239
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЯКОЙ НАСИЛА ЛИ ПРАВИ БЪЛГАРИЯ СЪЮЗНИК НА ГЕРМАНИЯ ЗА ДА ЗАГУБИ ДВЕ СВЕТОВНИ ВОЙНИ И ДА СТАНЕ КОМУНИСТИЧЕСКА В КРАЙНА СМЕТКА? ДНЕС БЪЛГАРИЯ СЪЩО СЕ СТРЕМИ КЪМ ГЕРМАНИЯ, МОЖЕ БИ ИСКА ДА ЗАГУБИ И ТРЕТА ВОЙНА?
238
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една другарка се уредила в Американския университет и естествено се обърнала против Създателя си хахахахааа типично по комунистически
237
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българина е ***, мързелив,крадлив и завистлив.Чрез социализма беше направен опит, освен да се образова, и да се превъзпита.Демек, от *** и див селянин, живеещ като в средните векове на феодализма, да прескочи направо в един икономически развит и хуманен строй, какъвто вече богатите държави на запад и север постигнаха.Да, ама той бързо се самозабрави, и реши , че му се полага да не работи, а да бъде господар и да живее като наследник на европейски аристократи, а не като наследник на османски роби.Новите господари бързо му показаха къде му е мястото- между Конго и Зимбабве.
236
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще напишат ли в новата история за корупцията, за мафията, за продажните и некадърни политици, за социалната деградация, за икономическата катастрофа итн. или пак ще манипулират децата с " великите" постижения на страната с членството в ЕС и НАТО? Сигурно малките детайли като това че сега сме най бедни и изостанали, няма да се казват. Все пак е важно да изучим нови гласоподаватели и кланящи се на великият ни лидер ББ. Култ към личността, типично за Северна Корея. Новата история(прехода) е срам!