Ромчето Марсело в Кеймбридж: Шие и мечтае да създава дамска мода

Младежът благодари на държавата, която периодично му помага финансово
146
Ромчето Марсело в Кеймбридж: Шие и мечтае да създава дамска мода
Марсело Илиев. Снимка: Bulgaria ON AIR

Момчето от гетото на Монтана или момчето чудо - така говорят за Марсело Илиев от ромската махала "Огоста" на северозападния български град, който учи в Cambridge School of Visual & Performing Arts, Великобритания.

Преди дни правителството одобри изплащането чрез бюджета на министерството на образованието на 12 120 британски лири в левова равностойност за обучението на Марсело. Сумата представлява две вноски от по 6060 британски лири за втория и третия семестър през академичната 2017/2018 година, съобщиха от правителствената пресслужба.

Още по темата
Това е втора помощ на талантливото момче - в периода 2015-2017 г. правителството одобри няколко плащания в размер на левовата равностойност на 32 030 британски лири като вноски за общежитието на Марсело Илиев за 6-те семестъра от двугодишното му обучение в престижния CATS Cambridge College в Кеймбридж и за първия семестър на обучението му в Cambridge School of Visual & Performing Arts.

Срещу финансовата помощ от просветното министерство за още 2 академични години Марсело Илиев поема ангажимент да участва в инициативи на министерството. С личния си пример той ще насърчава децата от ромските махали да ходят на училище.

Марсело е готов да се включи в семинари, конференции и кръгли маси - ще подкрепя както деца с проблеми в личностното развитие, срещащи трудности в обучението, така и ученици с изявени дарби. 

Историята на Марсело е като вълшебна приказка, пише "24 часа". За 15-годишното момче всичко започнало случайно от реклама в интернет за обучение в чужбина. Виждайки я, той решава да тръгне напред и да се развива. Невероятно е как от гетото стига до престижния английски колеж.

През 2015 г. Марсело, който тогава завършил 8-и клас, издържа приемния изпит в Кеймбридж сред голяма конкуренция. Получава и стипендията, но сумата, необходима за заплащане на таксите и настаняването за двугодишния срок на обучение, се оказа непосилна за неговото семейство. Те са от ромски произход и нямат възможност да направят такъв голям разход. Но не се отказват.

Финансовата помощ на студента се отпуска по молба на майка му.

"Казвам едно огромно благодаря на българската държава, на министерството на образованието, на всички, които ми помогнаха. Аз че съм се потрудил, направил съм го, но тази подкрепа е неоценима. Мисля, че с всеки изминал ден, с всеки учебен час оправдавaм доверието. Изключителна е благодарността ми, че имах общежитие", казва Марсело.

Преди 3 г. момчето си извоюва място сред стотици ученици от няколко различни страни. След серия репортажи за успехите му Камарата на строителите плати таксата му за обучение, а правителството се ангажира да помага на семейството с парите за настаняване в общежитието. 

И сега въпреки трудностите и безпаричието той вярва в своята щастлива звезда и се надява да завърши колежа по изкуствата. В него първата година се изучават общи дисциплини, а следващата моден дизайн - интериорен и графичен, и фотография.

Подвластен на модата, тази година Марсело имал шанс. Приятели, на които гостувал през ваканцията, му осигурили поръчка да декорира голям салон за маникюр. Работата била непосилна - сутрин от 8 до 3-4 ч след полунощ, но успял за една седмица да завърши и тавана, и стените с изящни рисунки на цветя. Така спечелил свои пари и си купил шевна машина. Започнал да шие дрехи за себе си.

Марсело мечтае да експериментира смело и с фантазия в женското облекло. Там пространството е необятно, казва той. Дори един кашон да сложиш над косите на модела, ей така, с финес - става. А той отсега има свои виждания за линията и материята на дамските облекла.

Модата ме влече, признавам, дори имам видения за подиума, споделя Марсело. Има и своите кумири - френския дизайнер Оливер, харесва като човек и като стил направеното от Донатела Версаче. Прекланя се пред българката Миглена Каканашева.

Препятствия винаги има - Марсело съзнава, че е трудно да поемеш към света на модата от нищото, но "въпросът е да преодоляваш страха и колебанието, отчаянието и да вървиш напред".

В колежа учениците завършват обучението си с модно шоу. На събитието идват светила и дизайнери, търсещи свежи идеи. Могат да те харесат и да ти предложат работа. А дипломата, призната от училищата в Обединеното кралство, ти отваря врати. С нея може да се завърне в София и да работи, а може и да продължи в университета "Сентрал Свети Мартин", сред чиито възпитаници са Александър Маккуин и певицата Мия.

Всичко е късмет - за мен да направя една стъпка напред, е особено важно. Дано ме осени и вдъхновението да имам свой стил, свой почерк, казва Марсело Илиев.

Засега почти нищо не е видял от Лондон.

"Ако някой си мисли, че мога да се разхождам като турист и да се наслаждавам на красивия град, на река Темза и мостовете - много се лъже. Времето, което прекарвам на Острова, е в колежа. Само уча", разказва Марсело. 

Режимът в колежа е строг - вечерният час е до 19:30 ч, а петък, събота и неделя - до 20:30 ч. Бил е на концерт в Лондон, но пристигнал с приятели до арената с кола и после отново се върнали. Признава, че само веднъж стъпили в бар, но в по-ранен час и отпразнували т.нар. вечер на българите.

Учителите ни се държат като приятели. Такива са Джоу по фотография, Давид по изкуствата, който ми помагаше и извън училище, хвали се Марсело.

Носталгията по България обаче не го напуска. Понякога плаче. Радва се, че сега има смартфони и вижда приятелите си, баба си и така бори мъката по родния град Монтана.


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
1
 
! Отговори
nina преди 1 година
#111
Това,което пише в информацията на колежа за прием,е че студентите ,които имат по-малко от необходимият бал по английски език за съответната специалност по ILST системата,ще учи допълнително английски заедно с останалите предмети.В България сетификат по тази система се взима на курсовете по английски в Британския съвет,може да се провери на какво ниво.Но общо взето,нивото на английски език мисля че трябва да е поне първите 2 години на езикова гимназия. Колкото до момчето от статията,съмнява ме да е имало възможността да посещава курсовете в Британския съвет.
107
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това което прочетох в сайта на въпросното училище:
1. Частно е, т.е. те решават кой да приемат.
2. Има отделна международна програма за прием на чуждестранни студени със слаби познания по англ.език.
3. Изучават се предимно драма, изкуство и дизайн, надали наплива е толкова голям съдейки по въпросните дисциплини.
И да уточним - само защото има Кембридж в името на някое училище това автоматично не прави труден приема.
До журналистите - направете интервю за друго българче учещо в чужбина.
106
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Andreev
Господине , светите братя са ви азбука, поради що се срамите да я ползвате?
105
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Марсело май разработва задната нива...
104
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С тоя образ ударихте десятката-ром и джендър едновремнно
Само дето като го гледам се сещам за рекламата на една трицветна паста за зъби или плешивеца, който изнамерил на баба си препарат за пода.....в НЕГАТИВ
И в интерес на истината, една шевна машина не струва чак кърваия труд,който сте описали
И тоя Марсело, като е толкова популярен ,само тая негова снимка ли имате?
" Когато се вглеждаш в бездната, знай че и тя се вглежда в теб"
Ницше. Чели сме го без някой да ни спонсорира.
103
6
 
3
 
! Отговори
nina преди 1 година
#101
Така че Марсело за да е там,където е,трябва да е постигнал наистина високи резултати на приемните изпити по английски.Което означава,че въпреки средата,от която произхожда,той трябва наистина да е много интелигентен човек.От друга страна,винаги дълбоко ме е учудвала неспособността на много хора,вкл и тук,да се зарадват на чуждите успехи.
102
5
 
4
 
! Отговори
nina преди 1 година
#101
Когато един човек се бори и постига мечтите си,не мога да не кажа браво.Също така,когато човек е благороден и честен и върне една торба с пари на собственика-момчето от другата статия.Аз съм завършила английска гимназия и като студентка преподавах английски на едно изключително умно и амбициозно дете ,което впоследствие беше прието да учи в престижен английски колеж след положени изпити.Така че Марсело за да е там,където е,трябва да е постигнал наистина високи резултати на приемните изпити по английски.Което означава,че въпреки средата,от която произхожда,той трябва наистина да е много
101
4
 
3
 
! Отговори
ha преди 1 година
До Дано
Вероятно, някоя баба от министерството е опитала агнешко и сега си плаща с народна пара.
100
3
 
1
 
! Отговори
Дано преди 1 година
някой да предупреди Марсело, че в модните среди е мнго разпространен ГЛТБ : да внимава, защото трябва да бъде много разсъдлив; възможно е да опита някой.
Трябва да започне професия, при която да не бъде зависим от любовни връзки! България го е издигнала!
Успех и разчитай на себе си, Марсело!
99
1
 
10
 
! Отговори
ha преди 1 година
До Не- Марсело
В математическата в Търново, стипендията за отличен е 25лв. 5лв. ти вземат за банков превод. Милата ми бЪЛГАРИЯ на Марсело ли залага или на отличниците в ПМГ ?!
98
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ROM-DGENDAR-MODIST
97
6
 
14
 
! Отговори
Ромелия преди 1 година
Никое българско дете няма да получи такава помощ, защото няма кого да интегрира и да агитира. Българските деца искат да учат, но места в училищата няма. Колко талантливи български деца са получили такава помощ? А таланти с лопатата да ги ринеш...
96
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е гавра спрямо всяко българско дете, което не е прието в държавно или общинско училище и родителите му са принудени да плащат частно. Гавра е, защото тези деца не получават базовата издръжка от 400 лв. на месец - за 10месеца - 4000 лв. , която се полага на всяко дете български гражданин. Като българите се мразят, печелят ромите. Нека се изучи, но няма да интегрира останалите, които ни теглят към пропастта
95
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До nina

Нинче,това момче удовлетворява чужди мечти )), ама ти си романтичнаq извинявай.
Чувствам се зле, все едно да кажа на дете, че няма дядо Коледа.
94
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поласкани сме, начертахте бойната линия и сме ПОКАНЕНИ във войната, защото е имало случаи, да се води война срещу българите без тяхно участие....последното е жокер, а дали имате акъл да го разберете си е ваш проблем.
Вие на нас не ни пречехте, но щом настоявате вече ни пречите. После да некажете че не сме ви предупредили.
Явно силата, на която сме бръкнали в ....не може да понесе, че точно българите ще й слага прът в колелатаD
ДАЖЕ НЯМА ДА СЕ ИЗВИНЯВАМЕ няма да поемем вината за вашата глупост.
93
6
 
7
 
! Отговори
nina преди 1 година
Браво на това момче,пожелавам му от сърце да завърши успешно и да постигне мечтите си!
92
7
 
16
 
! Отговори
мамунипреззимата преди 1 година
браво на хомо маймунката успе у англията щот държаватаа му дава пари
защо на мен държавата не ми даде 5 бона + 5 години издръжка и за ше завърша лесото с много повече знания за мнооого по малко пари ам не см нежен като марсело кво да се прави живот ли бе да го опишеш
91
1
 
2
 
! Отговори
Георги Ценов преди 1 година
И все пак думата е ϺΆΉΓΆΛ
90
0
 
15
 
! Отговори
Георги Ценов преди 1 година
*** - евала за свободата на словото и цензурирането на *** в коментара ми.
ДА ЖИВЕЕ СВОБОДАТА НА СЛОВОТО!
89
3
 
28
 
! Отговори
Георги Ценов преди 1 година
"Преди дни правителството одобри изплащането чрез бюджета на министерството на образованието на 12 120 британски лири в левова равностойност за обучението на Марсело." - радвам се, че парите ми отиват за смислени каузи (сарказъм разбирасе).
Дано след време и на моето дете държавата му даде 30 000 лева да учи в чужбина.
А дано - ама надали - не съм ***, съпругата ми също не е :(