Висшето безплатно, но... студентът остава и работи в България

Бизнесът привлича младите у нас
27 фев 2018 09:15, Петя Славова
215
Висшето безплатно, но... студентът остава и работи в България
Снимка: архив, Булфото

Висшето образование да бъде безплатно, ако завършилите студенти останат да работят у нас. Това предложиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) на среща с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

Според представителите на бизнеса студентите трябва да получават кредити, които те да насочват към университета, където ще учат, и ако след завършване на образованието си работят у нас за определен срок, то те няма да връщат парите.

Образователният министър Красимир Вълчев обясни пред "Монитор", че предложението е обосновано от гледна точка на разходите за висше образование и връзката с пазара на труда.

Той добави, че по въпроса ще има политически разговор. Вълчев допълни още, че подобен модел съществувал във Великобритания и се наричал "заеми с условни плащания".

Идеята за безвъзмездно кредитиране на студенти е провокирана от липсата на млади специалисти в много области, като медицината.

Веднага след завършването си те се насочват към страни от Западна Европа, а държавата инвестира през цялото време на обучението им, т.е. студентите не плащат за обучението си, а след това тези пари отиват като добавена стойност в държавата, в която студентът отива да работи, коментираха от АИКБ.

В момента има наредба, в която са разписани правила за осигуряване на безвъзмездни средства за лицата, учили публична администрация, които след това изберат за свое работно място държавна институция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
15
 
! Отговори
az преди 6 години
Чедесна идея и продължаваме да раборим за по 1000 лв евентуално защото нямаме право да работим другаде работника вишист или не се задържа със добри условия на труд,човешко отношение от мениджърите и добри заплати нормални заплати за живот от чистача до мениджъра според заеманата длъжност и кваливикация
26
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докатоминималната заплата е това, което се изкарва за два дена в други страни, ще е все прецакано ...
25
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До НикойНЕ НЯМА ДА РОБУВАТ, ЩЕ РАБОТЯТ ЗА ПАРИ В ДОБРИ УСЛОВИЯ. РОБСТВО ИМА САМО В БЪЛГАРИЯ.
24
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз ли не разбрах или на АИКБ им трябват кадри, ама ако може държавата да плати за тяхното образование и после да им забрани да работят за друг освен за АИКБ...?
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да идва НАТО и да почва всички бивши *** и ченгета дето се правят на бизнесмени наред. И до крак!
22
20
 
8
 
! Отговори
Никой преди 6 години
До всички заминаващи студенти. Ако си мислите че като завършите и заминете, няма да робувате дълбоко се лъжете. В единия случай ще робувате на родни бизнесмени, мутри и т.н. а в другия ще робувате на европейски робовладелци, които цял живот ще се отнасят към вас като към хора трета ръка, но само защото ще ви плащат повече отколкото бихте взели тука се радвате, но не смятате факта, че там тези пари имат съвсем друга стойност.
21
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПРИЧИНА ЗА ИЗОСТАВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ НЕ СА МЛАДИТЕ А ДЪРТИТЕ. ИЗГОНЕТЕ ДЪРТАЦИТЕ ОТ НАУКАТА, ПЕНСИОНИРАЙТЕ ПЕНСИОНЕРИТЕ, ОЗАПТЕТЕ РАЗВИЛНЕЛИТЕ СЕ ВОЕННИ ПЕНСИИ И БИВШИ МИЛИЦИОНЕРИ И НЕЩАТА ЩЕ СЕ ОПРАВЯТ. НО ТРЯБВА ТВЪРДА РЪКА И БРАТСКА ПОМОЩ ОТ ЗАПАД.
20
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименВ Дания висшето образование е безплатно.
19
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АИКБ В СЕВЕРНА КОРЕЯ ЕДНОПОСОЧНО! ПОРЕДНОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЧЕ ЦЯЛОТО ПОКОЛЕНИЕ ОТХРАНЕНО ПРЕЗ ТОТАЛИТАРИЗМА НИЩО НЕ УМЕЕ ОСВЕН ДА ПРЕДЛАГА ДИКТАТОРСКИ ИДЕИ.
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво! Безплатно образование, жените без пари! Комунизма се завръща!
17
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И причината български студент да избере безплатен български университет пред безплатен датски или друг е...?
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не съм срещал умен вишист с IT с образование да е гладен. Минималната заплата е 1400 лв. за стажант. Но ако завършваш даже и в чужбина : право , икономика , бизнес администрация , социология и подобни като физкултура те не си нужен даже и в изостанала България.
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Студентите по право ще изкарат сума ти пари от спечелени дела срещу България.
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДАНЪЦИТЕ ДА СЕ НАМАЛЯТ ЗА АИКБ НО ДА НЯМАТ ПРАВО ДА ПРАВЯТ БИЗНЕС ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ.
13
0
 
25
 
! Отговори
хаххахаххаха преди 6 години
Не мога да разбера едно простичко нещо. Тия, дето взимат такива умопомрачителни решения и на които им идват такива идеи с КОНКУРС ли ги избират бе??!!! :D:D:D:D:D:D
12
0
 
20
 
! Отговори
22 постановление преди 6 години
,,Студентът остава и работи в България ...'''' ! А судентКата!? ще се омъжи за някой друговерец и хайде по света! То по Тошово сума момичета така се отърваха от разни договори да работят в местния цех! пратили го едно да работи в цеха в тяхното село след дипломата в СПТУ, то дошло на портала и иска да и разпишем, че нямаме нужда от него.Партията обаче не дава.Още същия ден отиде и се омъжи в Харманли и повече не го видехме!
11
1
 
26
 
! Отговори
Студент преди 6 години
Предпочитам да си плащам и да се махна после
10
1
 
22
 
! Отговори
аз, кретенът преди 6 години
"Вълчев допълни още, че подобен модел съществувал във Великобритания и се наричал "заеми с условни плащания". Няма ли кой да му каже на този министър, че преди повече от 50 - 60 г. този "модел" беше успешно прилаган в България и след като разсипаха къде каквото имаше, сега ходи да открива топлата вода??!!??
9
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да бе, да! Да уредим някое наше да следва безплатно, а след това все ще намерим вратичка ако е нужно да емигрира. Иначе ще ви го натресат в държавната администрация защото закона повелява.Без шуробаджанащина, по договор!
8
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пропастта между училище и университет е толкова огромна, колкото между университет и бизнеса... Това е проблема.