Филия бял хляб с лютеница в училище? Вече не!

Здравните власти скочиха и на рекламата на нездравословни храни
91
Филия бял хляб с лютеница в училище? Вече не!
Снимка: Булфото, архив

Ще има промяна в рецептурниците за детски градини и училища, обяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

По думите му употребата на бял хляб ще бъде драстично ограничена.

Още по темата

"Според мен въобще не би трябвало да има, защото има много различни хлябове, които са по-здравословни", коментира Кунчев пред bTV.

Той допълни, че ролята на рецептурниците е когато учебните заведения искат да стъпят на някакви научни норми, да имат голям избор от рецепти и продукти, които да могат да предложат на децата.

Според него в крайна сметка всичко било въпрос на човешко изпълнение заради обстоятелството, че има и случаи, при които на децата за закуска се дават филия хляб с малко парче сирене.

Той коментира, че предстоят и сериозни промени в рекламата на нездравословните храни.

"Няма да се позволяват никакви реклами, дори и скрити, на храни, които не са здравословни, особено ако са насочени към деца. Тази забрана няма да покрива само радио, телевизия и преса, но и интернет пространството и социалните мрежи", поясни Кунчев.

По думите му тази промяна ще бъде въведена плавно с участието на индустрията.

"Няма да има такива реклами като плати два чипса, плати три, както и някои напитки, в които количеството захар е високо", посочи като пример той.

Кунчев коментира, че в следващите години развитието на имунизационния календар ще върви към ограничаване на броя на реимунизациите за дадени заболявания, като туберкулоза например.

Ще се въвеждат и нови ваксини, като се обсъжда и въвеждането на ваксина срещу варицела, която ще бъде по желание.

"Идеята е да дадем на българските деца това, което се използва в най-развитите страни. Щом там е утвърдено, трябва и ние да го направим", каза Кунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лютеницата е най-добрия антиоксидант, защо лишават децата от нея?
25
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Убиват българската нация целенасочено с измислени "суперхрани". ГЕНОЦИДНие, нашите родители, дядовци и баби толкова години се хранихме с "вредни" храни, а някои доживяха до 90. При това преживели война и лишения.Който иска да дава зоб на детето си, който иска да му го мели, негова си работа, но не бива да се тормозят другите деца. Как не видях една диетоложка с прилично тяло и да изглежда здрава. А всезнайките "експерти" по "здравословно" хранене до една приличат на недополяти растения.
24
7
 
5
 
! Отговори
ШопЪт преди 5 години
До MoneyMakerтака е едно време добруджата ни го продаваха за бел хлеб, а в баниците тураха сирене колкото да се каже че има, мен сега и баниците и хляба ми по-харесват и най-важното ги има в изобилие
23
0
 
7
 
! Отговори
до Дедо Пич преди 5 години
Не е точно така. Пособията и тук ги купуваме, допълнителни тетрадки също, 100% от училищата са с униформи около 250 евро на дете за година, често изчезва по нещо, та + още 30-40. Всяка седмица допълнителни мероприятия от 3 до 5 Е. Храна се носи от къщи, но е възможно да не разрешат на детето да я изяде ако не отговаря на политиката на училището.
22
1
 
8
 
! Отговори
Дедо Пич преди 5 години
Всъщност този безплатен обяд е в услуга единствено на индийските ни съграждани и на политиците за които те гласуват. Мисля че мазната филия е единственото заради което отиват на училище а от такива ученици полза няма! .......... абе закривайте го!
21
1
 
7
 
! Отговори
Б@й Хай преди 5 години
А филии с мас може ли?
20
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
от край време по нашите земи се яде пшеничен хляб, демек бял, навремето червените шумкари ни наложиха тоя тип добруджа, който не е много бял, щото на другарите в Масква не има харесваше, че българина яде много по бял хляб от руските братушки, сега некакви се опитват в същия дух да ни убеждават, че требва да ядеме черен хляб, я си гледйате работата, всяка събота и неделя си правя по една тава мазна баница с 6 яйца, 1/2 овче сирене и 200 грама масло, и си се чувствам екстра, децата и те
19
1
 
11
 
! Отговори
pepe преди 5 години
И какво му е на белия хляб??????И какво и е на лютеницата????
18
0
 
16
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Какви различни хлябове. Слагат оцветители и белият хляб става черен. Кой е по-здравословен белият или черният.
17
0
 
9
 
! Отговори
аннонимен преди 5 години
Едно време имаше имаше столове в всяко училище и предприятие поне намен така са ми разказвали Тогава имаше държва която се грижеше за здравето на нацията си .Да когато аз бях началния курс ни водеха на стол на закуска след обяд това си го спомням много добре .
16
2
 
11
 
! Отговори
MoneyMaker преди 5 години
До АнонименРазбирам те напълно и аз съм бил така едно време, но повярвай ми хляба и дори баничките от едно време нямат нищо общо със сегашните. Занимавам се в тази сфера и имам преки наблюдения какво слагат сега.
15
1
 
12
 
! Отговори
Дедо Пич преди 5 години
В развитите държави за които говорят учебниците и пособията както и цялото образование на подрастващите е напълно безплатно а децата си носят храна за обяд от къщи съобразена с представите на родителите за здравословно хранене и родителите поемат отговорността ако детето им затлъстее!Вие сметнете кой е по прецакан в случая и колко скъпо ви излиза безплатния обяд!
14
0
 
25
 
! Отговори
Вълк-веган преди 5 години
Само така. какви са тези остарели храни: кисело мляко, боза, баничка, кифла със мармалад. В кой век живеете? Сега е модерно да се яде киноа,чия, амаранда, аспержи, агава, авокадо, водорасли, троскот, детелини и лайкучки. И всичко да е на смутита, какво ще се дъвче, направо трябва да се пие. Никакво месо - свобода за животните. И да не забравите да пускате чалга в училище, както и да ги учите на джендърство.
13
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ква е тази снимка, бре? Това е принцеса с кайма и кашкавал, а не филия бял ляб с лютеница. Да ви се чуди човек как постоянно изтипосвате снимки различаващи се от темата.
12
0
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Самозванецът Аню иска цензура на интернет. И живак+алуминий+феноксиетанол в телата на децата.
11
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
като почнат с тия глупости, белия хляб бил вреден, баничките били вредни, пръжките и те били вредни, ай си гледайте работата, израснал съм с банички и казанлъшки понички, и бял ляб с пръжки, черния хлеб си го яжте Вие
10
1
 
29
 
! Отговори
ШопЪт преди 5 години
нема нищо по убаво от топъл бел леб с чубрица и парченце сирене
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук където сме родителя приготвя храната за детето. Няма кухни нито в ДГ нито в училище. Води се политика за здравословно хранене и ако учителят прецени може да не разреши дадена храна да се изяде в училище. Дават им пресни плодове и мляко. Хляб трябва да се предлага от всеки вид, има хора с непоносимост или алергии към зърнени или типови видове.
8
1
 
18
 
! Отговори
Здраве преди 5 години
Важно е не толкова какъв е хлябът, а какво има върху него. А пък комбинацията с лютеница( пък и сиренце дори), си е пълноценна. Въглехидрати, белтъчини и витамини.
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Забравих един хляб в шкафа за 2-3 дни , заминах ненадейно.Като се върнах отгоре точно на средата върху хляба се беше появила издула една огромна гъба розова.Какъв хляб ядеме ,200 грама брашно и 300 грама набухватели, оцветители ,и т.н..