Филия бял хляб с лютеница в училище? Вече не!

Здравните власти скочиха и на рекламата на нездравословни храни
91
Филия бял хляб с лютеница в училище? Вече не!
Снимка: Булфото, архив

Ще има промяна в рецептурниците за детски градини и училища, обяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

По думите му употребата на бял хляб ще бъде драстично ограничена.

Още по темата

"Според мен въобще не би трябвало да има, защото има много различни хлябове, които са по-здравословни", коментира Кунчев пред bTV.

Той допълни, че ролята на рецептурниците е когато учебните заведения искат да стъпят на някакви научни норми, да имат голям избор от рецепти и продукти, които да могат да предложат на децата.

Според него в крайна сметка всичко било въпрос на човешко изпълнение заради обстоятелството, че има и случаи, при които на децата за закуска се дават филия хляб с малко парче сирене.

Той коментира, че предстоят и сериозни промени в рекламата на нездравословните храни.

"Няма да се позволяват никакви реклами, дори и скрити, на храни, които не са здравословни, особено ако са насочени към деца. Тази забрана няма да покрива само радио, телевизия и преса, но и интернет пространството и социалните мрежи", поясни Кунчев.

По думите му тази промяна ще бъде въведена плавно с участието на индустрията.

"Няма да има такива реклами като плати два чипса, плати три, както и някои напитки, в които количеството захар е високо", посочи като пример той.

Кунчев коментира, че в следващите години развитието на имунизационния календар ще върви към ограничаване на броя на реимунизациите за дадени заболявания, като туберкулоза например.

Ще се въвеждат и нови ваксини, като се обсъжда и въвеждането на ваксина срещу варицела, която ще бъде по желание.

"Идеята е да дадем на българските деца това, което се използва в най-развитите страни. Щом там е утвърдено, трябва и ние да го направим", каза Кунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАма ти не знаеш дали това брашно не е някой ГМ ***,отгледан с химия,предпочитам бял хляб.Освен ако си болен от цьоакалия или диабет.
45
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Белият хляб и вкъщи е забранен. Купувам брашна от лимец, елда и други, и всеки ден правя и пека истински хляб. Хем знам какво има в него, хем и две парчета, по-малки от стандартната филия бял хляб, засищат за дълго и не ти надуват стомаха като гайда, при което си и още гладен.
44
0
 
7
 
! Отговори
Rucifer преди 5 години
Топъл хляб със сиренце - ти си мойто пиленце.
43
7
 
10
 
! Отговори
158 преди 5 години
Всички защитаващи белия хляб и червения бъркоч, наречен лютеница, да се замислят колко деца с наднормено тегло има в детските градини и училищата.. Нито белия хляб е като онзи бял хляб от соца, нито лютеницата! Спрете да тъпчете децата си с ***!На една родителска среща отидох да си купя принцеса с"кайма" от лафката.. Ми то това беше отрова, направо бях възмутена с какви *** се хранят децата. Сега всяка сутрин ставам да правя сандвичи.
42
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГoшуНе бе пич,беше през соца.Имахме лавка за закуски,храни,сладки неща,топло мляко,чай,боза....... и имахме столова с купони и ядене на корем(първо,готвено второ и десерт) на обяд.
41
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонименбелите хора, ядът бял хляб !И аз така знам,моята баба и старите хора даваха черен хляб само на животните,беше унизително човек да яде черен(Типов) хляб.
40
3
 
1
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
До 34Шшшшш, брат. 'кви са тия 7 стотинки бе? Ти да не си бил ученик по времето на килийното училище на Софроний Врачански или Паисий Хилендарски? :))))))
39
5
 
6
 
! Отговори
Мастър Кеф преди 5 години
До Анонимен 37А умните изобщо не ядат хляб!
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Меню на 100 годишенязе закусвам зимата с греано вино, бели пръжки и бел леб
37
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
белите хора, ядът бял хляб !
36
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
по принцип в България най-разпространения хляб е тип добруджа, който не е бял, иначе по-хубаво от топлия бял хляб си няма
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега ще ни обяснят колко здравословни са техните *** с ГМО и химия,а колко са вредни нашите натурални български храни,хахахаааааааааааа!Тъ па на р и!
34
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В най-развитите страни ядат *** - факт!В бедните страни си имат пазари и чиста продукция.А заместителите на захарта са много по опасни от обикновената захар.Защо да не ядат бял хляб?В България никой не яде черен хляб,а и черния хляб се прави с квас,което създава киселини и проблеми със стомаха.Да не говорим,че поставят оцветители.И лютеница защо да не ядат,тя е съставена от зеленчуци?Някога в училищата ни приготвяха филийки с лютеница и настъргано сирене по 7ст. едната.
33
2
 
3
 
! Отговори
Дрън дрън преди 5 години
До Меню на 100 годишенНе съм виждал стогодишен с такова голямо шкембе! (следствие от менюто)
32
1
 
13
 
! Отговори
Меню на 100 годишен преди 5 години
Закуска- айран с баничкаОбед - кебапче с биричкаВечера- пръжки с вино
31
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Племенницата и сега се връща гладна от детската градина и търси нещо за ядене. Била злояда казват. На месце, луканка и рибка не отказва в къщи, блоколи - като чичо си не яде. Представям си какво ще стане с всичките нововъведения. Не можеш да я накараш да близне нито една от "полезните храни". Държат децата по цял ден гладни!
30
1
 
10
 
! Отговори
Кочу преди 5 години
До Анонимен 29Нищо лошо ако е домашна! Ама от магазина ..... по-добре недей!
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво й е лошо на лютеницата???
28
0
 
7
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Гадове! Ще отнемат на децата единствената легална дрога от лютеницата :))))))))))
27
0
 
14
 
! Отговори
Дедо Пич преди 5 години
До до Дедо ПичЗначи не живееш в Холандия - там ученика не струва пукнато евро! Само си носи кутийката за храна !