Днешните деца на България: Бият ги вкъщи, психират ги в училище...

Янка Такева и Христо Монов с коментар пред Bulgaria ON AIR
14 авг 2018 11:00,
173

7 от всеки 10 деца в България стават жертва на насилие в семейството. Основната причина за строгото поведение най-често са оценките в училище. Данните от проучването на Синдиката на българските учители и Института по криминология показват висок процент на упражнена агресия към децата, но и към техните учители.

"Насилието, издевателството и агресията са изключително разпространени в обществото ни. Досега не е намерен лек за това, факторите са многопосочни. Това ни накара заедно с Института по криминология да направим изследвания през 1999, 2001 и 2007 г. В момента подготвяме следващото изследване, което ще представим на 5 октомври", каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

Още по темата

Пред Bulgaria ON AIR тя посочи стряскаща статистика, че 75% от учениците търпят вербални насилия, а 60% от тях търпят насилия в семейството.

"Едни родители, които нямаха добър модел на родителство, сега са родители и повтарят този въпроизводствен модел", посочи тя.

Такева подчерта важността на взаимовръзката между родителите и учителите, позовавайки се на анкета, която показва, че около 28% са безотговорните родители, които даже не пускат децата си на училище.

"Да си родител е най-сложното нещо в днешния свят. Средата е много променена. Поколонието, родено през новия век, е друг психичен продукт. Аз-ът е най-висшата ценност за тях. Децата на 21 век разпознават някои типове поведение спрямо тях като насилие. Те са най-чувствителни към вербалното насилие", обясни психологът Христо Монов.

Най-често става насилник този, който е бил жертва на насилие, отбеляза той.

Христо Монов бе категоричен, че българското училище е обществената институция, която не е позволила пълния разпад на обществото ни по време на Прехода.

"Всичко това го изнесе на гърба си българският учител. Нека не разчитаме само на него. Голяма част от състава е в предпенсионна възраст. Първите ни будители са били българските учители, нека им върнем този статут", призова психологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
6
 
5
 
! Отговори
ЩЕ ТЕ ОБАДЯ! преди 5 години
Сред учениците се внедряваха доносчици в помощ на учителите да докладват всичко!Там, където, теорията не достига - идва на помощ практиката! Така се оправдаваше това
43
0
 
15
 
! Отговори
до стара история преди 5 години
До АнонименА не е стара история, последиците й отекват и днес и поне още 50 години. Колко животи разрушиха с този криминален преход и колко хора сърбят и ще сърбят още попарата му. Потърпевшите не забравят. Да ти съсипят живота и ти да се примириш?
42
6
 
9
 
! Отговори
разделяй и владей! преди 5 години
За партизанските деца си имаще специални елитни училища и интернати!Безпризорни деца биеха съучениците си от злоба и завист, разваляха цели класове!
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 39В кой "соц" си живял бре ?
40
0
 
7
 
! Отговори
Луд преди 5 години
Пак бъркате боя с шамара май.
39
0
 
7
 
! Отговори
До + преди 5 години
До До +За мен е странно, че на фона на евросредства, България натрупа такъв огромен дълг, ограбването на една банка бе засекретено и някаква завеса се спуска. Обществото се държи на тъмно за най-големия обир в Европа . Ами не са нормални тези неща. Освен материалния сват има и един духовен и човек не живее само да яде и да ходи до тоалетна. Културата каква е на управляващите и моралните им ценности. Това е важно. Иначе всичко заработено и материално отива в кошчето за *** за обществото.
38
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боят винаги е бил неофициално разрешен!През соца на улицата да те срещнат невинен ще те набият за назидание!Учителите го изискваха, подтикваха и насърчаваха родителите към побой над децата!
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рекламно послание за България - "Дупки, дупки по улици и магистрали, в образование, в здравеопазване! Наслади се на момента!"
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
стара история
35
2
 
9
 
! Отговори
До + преди 5 години
До +Прав си, ПРЕХОДЪТ бе отдавна. Но Преходът е първоприната причина В България да с е създаде криминален елит, който след икономическата власт, взе политическата и НЕЩАТА стигнаха до тук. Всек втори българин се страхува дори да отиде на лекар. Не им вярва. Учителите, тези, които са едни от най-важните за бъдещето на децата ни, са унижени, само ТЕЗИ, които криминално си напълниха джобовете живеят добре за чужда сметка, че и ни управляват. Кога в Банката са ти искали лихва, че държиш там пари?
34
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как позна? Браво за прозрението!
33
1
 
7
 
! Отговори
+ преди 5 години
Айде и тоя за "ПРЕХОДА" говори, бе какъв беше тоя преход 30 години... още него дъвчат
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 34Викаш си от платените дето крещят българите да бягат от България ами да не седят тука и да се опитат да си я направят нормална държава ? Антибългарин един вид.
31
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бягайте деца! За нас е вече късно да напуснем България, но вие можете! Ако сега завършвах училище щях да изчезна от тази държава и нямаше да погледна назад.
30
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Направо още в първия ред видях, че ще чета глупости. Как може да слагате знак на равенство между строго поведение и насилие в семейството ? Вие добре ли сте ? Значи ако кажеш на детето да не прави нещо или че нещо не е позволено и вече е семейно насилие така ли ?
29
1
 
23
 
! Отговори
раздържавяване преди 5 години
При тази 30-годишна политика на раздържавяване и създаването на един криминален елит- тези от Просветното министерство вече ръсят глупости. По-добре да помислят как да махнат дилърите на дрога около училищата и да раздават пари според качеството на обучение. Това им е основния проблем. Родителите и учителите няма как да са психопати и то в такъв голям размер. Явно от това министерство са мнооого откъснати от реалните проблеми.
28
2
 
15
 
! Отговори
Тупаренко преди 5 години
Любимата фраза на хулиганите ,,Боят е забранен!'' се появи при ранния Тодор Живков! Сетне се осъзна и даде съответните разпореждания на Народната милиция! А преди 9 септември 1944 г. в книжарниците са се продавали възпитателни тояжки!
27
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че *** ако не си набие дятито ще го помислят за *** бре...
26
0
 
23
 
! Отговори
DO 24 преди 5 години
До ХА, ХА, ХА...Повярвай ми - пълно е с дилъри ОКОЛО училищата. И затова не са виновни учителите. Родителите също. Виновни са тези, които раздават парите на калпак, НЕЗАВИСИМО ОТ качеството. И при създалия се проблем Просветното министерство ВМЕСТО ДА РЕШИ ТОЗИ ПРОБЛЕМ, сее обвинения към тези, които най-много обичат децата.
25
0
 
18
 
! Отговори
не може да бъде! преди 5 години
Предполагам,че причина за това положение са турското робство,Септемврийското въстание ДС, 45г.социализъм,ТКЗС, Путин,руските хакери и нивото на р.Дунав!?