Учители искат: Приложна математика в училище

Децата да учат неща от живота, а не ненужни доказателства
10 ное 2018 09:16, Анисия Иванова
160
Учители искат: Приложна математика в училище
Архив: Reuters

Да се опрости математиката и да се учат само нещата от живота. Това предлагат едни от най-добрите преподаватели.

Англо-американската система помага децата да смятат лихви, нашата им изисква ненужни доказателства, казват още те.

Масовото обучение по математика да стане приложно, искат двама от най-добрите български преподаватели – Правда Найденова от 128-о училище в София и д-р Добри Данков от Първа частна математическа гимназия, пише "24 часа".

Едва 10-15% от българчетата имат математически заложби, а останалите трябва да умеят да смятат колко тапети са нужни за стаята, какъв е лихвеният процент и други неща от живота.

Според експертите e време за англо-американската система и превеждане на нейните учебници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
3
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
В училището на британския принц Джордж Thomas's Battersea, също е забранено ползването на компютърни джаджи
89
0
 
8
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
До полвин чаша,А знаеш ли, че децата на Бил Гейтс (както и на много други шефове от IT industriqta) учат в частно училище, в което е забранено ползването на калкулатор, телефон, таблет, компютър .Училището се казва Waldorf of the PeninsulaЗАЩО ЛИ ? Аз залагам на - За да не се идиотизират, а да се научат да мислят и да ползват собствените си знания, които са натрупали с четене, а не са им на един клик разстояние!
88
0
 
1
 
! Отговори
полвин преди 5 години
Има клипове в ютуб Coding is not difficult
87
2
 
1
 
! Отговори
полвин чаша преди 5 години
Бил Гейтс и Марк Зукърбърг са тези. Искат всички да учат програмиране. Ако е трудно, дали биха го поискали?
86
3
 
5
 
! Отговори
Mister V. преди 5 години
Я всички юнаци, дето коментират "Там НИКОГА не е имало добро образование, винаги са смучели готови кадри отдругъде", да оставят другЪдето и да кажат колко от тях днес използват сложните математически формули? Дали поумняхме, като навремето на задължителната матура ни караха да зубрим доказателствата на теореми, върху които математиците са се блъскали с десетилетия, дори векове - и са ги измислили с изкуствени построения? С какво ни помогна това в живота? Практиката, баце, практиката!
85
1
 
5
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
Под сегашните американски патенти и научни постижения масово стоят индийски, китайски и японски имена!
84
2
 
2
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
До полвин чаша 94Затова СЕО на Майкрософт сега се казва Сатя Надела. Какво чудно американско име!Феноменът фалшиво знание чувал ли си го ?
83
0
 
4
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
Кои са тези американци с лесното програниране?
82
3
 
4
 
! Отговори
полвин чаша преди 5 години
Разликата е, че американците твърдят че програмирането е лесно, а българите - че е трудно.
81
2
 
6
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
Значи косинус и синус ще отпаднат от Програмата ?Корен Квадратен и ПИ също ?Прави са - да се учи само колко е дълъг един метър , таблицата за умножение също е ненужна - на всеки телефон има калкулатор . Това се казва -закърняване , преведено заръпяване на Следващото Поколение .
80
2
 
5
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
"Англо-американската система помага децата да смятат лихви, нашата им изисква ненужни доказателства, казват още те." Не знам как ги учат тяхните деца, но основната част от западняците(не само деца) не могат да смятат елементарни неща от таблицата за умножение, камо ли да сметнат лихвен процент. Ако нямат айфон под ръка, едно 80% от възпитаниците на тази система не могат да отговорят колко е 7 по 7.
79
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 71Кога да учат "извън училище"? По цял ден са на училище, от тъмно до тъмно.
78
0
 
4
 
! Отговори
Т.Ж. преди 5 години
Нашата шампионка по висок скок Стефка Костадинова скочи 209 см и й дадохме двустаен апартамент в София. Колко ли е скочил глиган Пеевски та да изкупи каквото може да докачи и все законно?
77
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормален математик не може да иска учене на математика без доказателства.Същността на ВСЯКО обучение е научаването на ПОДХОД към използването и преработването на информацията. Най-малко САЩ може да са пример в преподаването. Там НИКОГА не е имало добро образование, винаги са смучели готови кадри отдругъде.
76
0
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
За мен Леонардо да Винчи е приложен художник, защото на стената у нас виси негова картина. За останалите грешници той е теоретичен художник.
75
2
 
3
 
! Отговори
Инж преди 5 години
Математиката като самоцел е загуба на време. Никога не съм ползвал ред на Тейлор за да сметна тригонометрична функция или примерно корен от 2. И никой и не би ми плащал като инженер да си губя времето с глупости. Има формули и програми за всичко. Моделирането е което липсва. Как от процеса да съставиш уравненията. Физиката и природата около нас се описва с математика (Фурие, фрактали и др.). Но това масовия потребител не го вълнува, а затормозява.
74
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 79Подкрепям поста с две ръце- ЧАСОВЕ ЗА УПРАЖНЕНИЯ!Там е ключът от палатаката.Натискът върху учениците иде от прекаленото натрупване на уроци за нови знания и малко часове за упражнения. Нямат време да усвоят, затвърдят, упражняват новите знания и да ги систематизират. След нови знания трябва да има поне 2-3 часа упражнения.
73
0
 
3
 
! Отговори
Ц преди 5 години
До Анонимен 62Явно ти никога не си виждал учебник по математика по който учат сега децата в началното училище.Звезди може само да сънуваш.Знакът за умножение с който аз навремето съм учил, беше наклонено кръстче. Някой "умник" въведе точката и накара децата да умножават многоцифрени числа, записани на ред, а не както е по-лесно, числата да се записват едно под друго.
72
1
 
4
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
Високо производителна икономика се прави с образовани и компетентни хора!Инженер, програмист, физик не можеш да направиш, като от 1-ви до 12-ти клас го учиш да смята бакалски сметки, проста и сложна лихва!Вижте образователната система в Сингапур! Малка държава с огромен БВП!На САЩ и Обединеното кралство им е лесно, защото като не им достигат специалисти , си ги купуват от цял свят!Образователна система, която избира Тръмп и Брекзит НЕ Е ЗА ПРИМЕР, ЗАЩОТО ПРОИЗВЕЖДА МАСА ТЪ.ПАЦИ !!!
71
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Приложната математика далеч не е само аритметика. Почти всички дялове от математиката, като изключим най-абстрактните теории на разни полудели математици, могат да се ползват за решаване на практически задачи. С тригонометрия се смята всичко де що има окръжности, с производни и интеграли всякакви задачи за скорост и т.н.