Кое гони младите от училище? Стрес, заплахи, свръх натовареност...

Ще ги върнат заплата от 1500 лв., малко часове и малки класове
Обновена: 14 яну 2019 11:28 | 14 яну 2019 10:45, Камелия Цветанова
45
Кое гони младите от училище? Стрес, заплахи, свръх натовареност...
Снимка: Булфото, архив

Синдикат "Образование" обобщи и представи резултатите от проучване, направено от няколко наши регионални структури в страната, касаещо статута на учителската професия, желанието или нежеланието на младите учители да останат и активно да работят в системата, както и за ключовите предимства и недостатъци на професията на педагога в България.

Изводите са ясни и красноречиви: Стресът, прекомерната натовареност, вербалната и физическата агресия, безмерната бумащина. Това са част от причините младите да не искат да стават учители, въпреки че през тази година средната работна заплата в системата ще бъде 1300 лева.

Още по темата

Цели 97,3% от работещите учители смятат, че няма облекчаване на безмерната бумащина в  образователните институции.

На първо място като отблъскващ от професията фактор се посочва силно стресиращата среда. Учителската професия е с висок обществен интерес, под зорко, критично и често недоброжелателно наблюдение, свързва се с огромни очаквания. Успоредно с това се сблъсква с нежеланието и отказа за конструктивно и ангажирано партньорство от страна на родителите, на оторизираните институции, на медиите, на обществените организации и не на последно място от повечето ученици, информират от синдиката.

На следващо място като фактор, които отблъсква младите хора от училището, се нарежда голямата натовареност на учителя. Преподавателите са натоварени с много дейности, което води да увеличение на дневната и седмична норма на заетост до 55-60 часа, като наднормените часове не се заплащат.

От синдиката се оплакват и от обстоятелството, че ако в клас има дете с увреждане сред 26 и повече ученици, губещи са всички.

В големите и в "престижните" училища броят на учениците в паралелките често достигат до 31-32, което поставя обучението, възпитанието и социализацията в ситуация, която не отговаря на нормите на един съвременен учебен процес и обезсмисля вложените от учителя усилия да постигне заложените в обучението цели, смятат още преподавателите.

Освен това учителите често стават обект на вербална и физическа агресия, получават заплахи, безпардонни атаки, заведени съдебни дела от ученици и родители с цел задоволяване на техните претенции.

"Общественият рейтинг на учителя като лидер във възпитателния процес е силно уязвен, подценен, а той самият е подложен на тормоз и непрекъснато напрежение", оплакват се още те.

Така че заради всичко това от синдикат "Образование" настояват заплатата на учителите да не е по-малко от 1500 лв., годишният норматив преподавателска заетост на да не е повече от  500 часа плюс 36 часа консултации, броят на учениците в паралелка да е до 22 – 26 ученици, да се намали безмерната бумащина.

Освен това те искат учител, който е и класен, да получава за това не по-малко от 100 лева, когато има дете със специални образователни потребности броят на учениците в паралелката да не надвишава 16 ученици, за да има успешна специална подкрепа, както и шанс за успешен учебен процес за останалите ученици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
15
 
! Отговори
Lan преди 5 години
Абе АМАН от тази мантра да им е интресно на децата бе! НЕ може всичко да ти е интресно, даже и по предмет, който по принцип ти е интересен и любим. Ученето е свързано с БЕЗинтересни неща, както и работата след това. Даже и в цирка не всичко ти е интересно. Децата трябва да са наясно, че тяхно ЗАДЪЛЖЕНИЕ е да учат, независимо дали им е интересно или не, независимо дали учителят е кадърен или не. Утре в живота никой няма да ги пита: "Абе учителят ти по български кадърен ли беше?!".
35
2
 
15
 
! Отговори
Lan преди 5 години
Ще ги върнат с високи заплати, намалена бюрокрация и бумащина, разширени права като се почне от избор на учебен материал и се стигне до наказания за учениците И родителите! Защото обикновено зад проблемния ученик, стоят ОЩЕ по-проблемни родители! Училището и учителите трябва да се издигнат на пиедестал (като в Япония) ако искаме да имаме държава!
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Иначе ако си говорим за учители - има достатъчно "млади". Никой не ги гони.
33
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Младите" трябва да вървят на работа, не на училище. На училище ходят "малките" - децата.Това, което ги гони от там, е некадърната безинтересна програма, остарели методи на преподаване и проверка на знанията, некадърни учители /не са всички, но са достатъчно/, ненормални учебници, прекомерно товарене с излишен баласт и незанимаване с наистина нужни им житейски знания и умения.
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
536 часа норматив е много.Тия пак не знаят какво да искат.Паралелки с до 15 ученици. Повече ли са, учителят не може да ги обхване.
31
4
 
12
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
До брех:До преди 3 месеца бях учител.И се имам за Добър такъв,защото имам вече деца,които са ми казвали че заради мен са учили даден предмет и вече са колеги,дори по напред от мен.Всичко зависи от теб,учителя!И авторитета и държането и уважението.Трябва да си го заслужил!
30
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми като не искате да учите руски ще учите турски и арабски аз това от години наред ви го обяснявам ето,че почти го разбрахте
29
4
 
14
 
! Отговори
брех преди 5 години
не бих нарекъл днешните деца, "Ученици" ... просто за такива психопатчета, е нужна друга дума!
28
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До родител25Унищожават го/я вашите разлигавени деца, които не уважават знаещите и можещи хора, на което сте ги научили вие родителите. Затова и вие самите не искате вашите деца да стават учители, защото знаете какво сте възпитали и какво ще възпитат те.
27
9
 
12
 
! Отговори
Ева преди 5 години
Преди много години по математика ми преподаваше другарката Костова. Преди да премине към нов урок задължително ни питаше дали сме разбрали този и ако не сме обясняваше до тогава докато го разберем.А сега ученик, ако каже че не е разбрал урока, учителят отговаря, че дава частни уроци и ако желае да ги посети срещу заплащане.
26
8
 
10
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
1.Не им се работи2малкоа им парете/искат без стаж 2000лева3не се образоват 4не обичат деца а гледат заплата не са педагози и възпитатели6 нямат добра обща култура носят се вулгарно
25
6
 
16
 
! Отговори
яна преди 5 години
Като за начало трябва самите учители да се образоват,защото педагогика учат най -слабите ученици ,които не могат да влязат никъде другаде.
24
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Училищата са превърнати във феодални крепости на социалистически дъртаци"Тази титанична мисъл от из.гни.лата ти тиква показва, че ти НЕ принадлежиш НИТО към феодалите, нито към социалистите. Колкото и да си фантазираш, че си феодал, всъщност НЕ си!Защото феодалите ги няма в България, а ако ги има, то такива всъщност НЕ са, защото те са пишман феодали! И днес има пишман богаташи и псевдоаристократи, но са пребоядисани плебеи!А БЪЛГАРСКИ училища е имало и ПРЕДИ да се освободим!
23
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А и още нещо!Да се въведе ЗАДЪЛЖИТЕЛНО УЧЕНИЧЕСКО ОБЛЕКЛО за МОМЧЕТАТА и МОМИЧЕТАТА!Момчетата ТРЯБВА да бъдат облечени в следната ученическа /студентска униформа/ оклекло: - Дълъг НЕВПИТ панталон - в тъмен цвят ( син, сив, черен) , блуза или риза с дълъг ръкав ( в бял цвят) , както и блуза без ръкави ( върху блъзата с дълъг ръкав)Джинсите и дънките са НЕПОДХОДЯЩИ!Облеклото на МОМИЧЕТАТА / ученичките и студентките / трябва да бъде:- ДЪЛГА НЕвпита пола ( в син, черен и сив цвят) и блуза
22
5
 
22
 
! Отговори
родител преди 5 години
Отново заявявам, че проблема на училищното образование е ултрафеминизацията. И не само това, че професията се упражнява предимно от жени, а това, че те са полуграмотни, блутално алчни комлексарки. Има безброй интелигентни, морални и свястни българки, но за съжаление почти никоя от тях не е учителка.И ако някой свястен/свястна по случайност се докопа до професията, старите команоидни хиени го/я инищожават !
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КочоЯ па тоя! Тази гръмка мисъл от промитата ти тиква ли дойде? Или си сляп да видиш какво е положението в днешното българско смесено училище, или си много т.ъ.п.
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КочоЯ па тоя! Тази гръмка мисъл от промитата ти тиква ли дойде? Илио си сляп да видиш какво е положението в днешното български смесено училище, или си много т.ъ.п.
19
0
 
6
 
! Отговори
Д. преди 5 години
След като прочетох заглавието на статията....си помислих, че това е за учиниците.Всъчщност и за учители и за ученици са в сила...стрес, заплахи, свръхнатовареност....
18
4
 
4
 
! Отговори
Кочо преди 5 години
До АнонименТи бавноразвиващ ли си, прогреса си върви, образованието трябва да върви заедно с прогреса напред. Да направим килийни училища и хората да учат професии, като такач на стан и орач с вол и рало ли? Що за малоумно изказване, нищо им няма нито на младите нито на момичетата, винаги е имало и ще има назадничави хора, но прогреса не чака, те изостава и накрая остават в миналото, изчезват.
17
0
 
9
 
! Отговори
Асан преди 5 години
До родителСъщата работа, като оплакване след преглед на ехограф: "Тя лекарката, докато ме преглеждаше, само си гледаше телевизия".