Радев зове: Нужно е да се върне възрожденският образ на "даскала"

Бъдещето на България е в ръцете на учителите, заяви президентът
Обновена: 3 апр 2019 16:16 | 3 апр 2019 16:07, Камелия Цветанова
83
Радев зове: Нужно е да се върне възрожденският образ на "даскала"
Снимка: Прессекретариат на президента

Учителят достига до съзнанието на учениците, но истинският педагог достига до техните сърца и именно тази комбинация – на добър учител и добър педагог, може да завладее съзнанието, духа и сърцето на обучаемите. Това заяви президентът Румен Радев на церемонията по връчването на наградите от конкурса "Най-важният урок. Послание към бъдещите ми ученици", която се състоя в Гербовата зала.

Още по темата
Общо 11 студенти  и докторанти в педагогически специалности бяха отличени със стаж и едногодишна стипендия. Инициативата се проведе под патронажа на българския държавен глава.

"Вие сте хората, които ще предадете на вашите ученици спойващия елемент на нашето общество – нашите ценности, култура, народопсихология, без които ние бихме живели в един механичен свят", обърна се Румен Радев към победителите, цитиран от прессекретариата на президента.

Държавният глава отбеляза, че работата на младите учители не е просто професия, а призвание, от което зависи бъдещето на България.

По думите на президента има огромна разлика в това да посещаваш задължително учебно заведение и да получиш задължително образование. "Необходимо е да изградим млади хора, които си задават въпроси, търсят информация и я осмислят критично. Млади хора, които имат компетенции и умения на адаптивност, провокиране и търсене на истината, за да градят модела на успешното общество", допълни Румен Радев.

Държавният глава посочи, че младежите трябва да имат отворена и активна представа за света и поздрави наградените студенти и докторанти за техните идеи образованието да не бъде заключвано в класната стая.

Президентът припомни, че 65% от постъпващите днес в училище ученици ще упражняват професии, които не съществуват сега.

Можем само да си представим каква креативност учителите трябва да изградят у младите хора, за да бъдат те подготвени за бъдещето, допълни Румен Радев.

Държавният глава пожела на наградените да върнат онзи възрожденски образ на "даскала", който се грижи и бди над своите обучаеми и ги готви за бъдещето, за една просперираща, свободна и модерна България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
10
 
! Отговори
Горан преди 5 години
Абе, не знам за възрожденския образ на даскала, ама по царско време е било така: попа, даскала, кмета. Ама, тогава е имало села, а те си бяха гръбнакът на българщината. Сега всичко е в разруха, та преди да дойде образът на даскала, доста неща още ще трябва да се наместят.
8
2
 
6
 
! Отговори
ОК преди 5 години
Добре. Ни спомняте ли си как се е работели по онова време? Пример, дядо ви Петко Славейков. Даскалът отива в дадено селище и се договаря с първенците - в коя сграда ще учи децата, за каква заплата и прочее. Ако местните хора не харесват работата на даскала, изгонват го. Да пристъпим към назначаване на даскалите от общината, която да им плаща заплатите (а не МОН) и родителите да определят тази заплата.
7
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Образованието е прекалено надценено! Просто загуба на време.80% от материала е ненужен а важната информация спокойно може да се научи и за 2-3г ако се оптимизират уроците и упражненията в клас чрез реални примери а не само суха теория.Общо взето след всичко над 8-и клас е ненужно.На бизнеса отдавна не му трябват професори и теоретици. Бизнеса има най голяма нужда от работници. А сега младите си губят времето до 25г. Вместо да започват работа на 15г. да си изкарват при и да са независими.
6
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А каква беше целта на посещението на сем.Радеви в Египет -медиино МЪЛЧАНИЕ.
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а възрожденския образ на честен политик, работещ за доброто на България кога?...
4
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Селоо дай да се върнем в килийното образовение.
3
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак нищо не каза нашето момче, ама е от харманли, простено му е!Да не забравяме какъв пример даде баща му, сгазвайки с мощния си Мерцедес пенсионер с тротинетка, след което се кри като мишок в колата, докато телефонира на наши хора, за да го покрият и да не стане клиент на Прокуратурата, а в последствие и посетител на затвора в Пазарджик!
2
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев пак мучи и говори безмислици, пълна фатмащина, няма какво дурго да се очаква от клепоух самальотчик!Радев, подай си оставката като мъж и поеми отговорност за загубената битка с пакета Мобилност!Ти си срам и позор за България!ОСТАВКА! НИКОГА ПОВЕЧЕ БСП НА ВЛАСТ!
1
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С о р о с к и т е реформи в образованието го убиха. Радев,пак не сте в час.