15 000 учители са обучени ударно за два месеца с европари

МОН обаче не знае от кои области са били преподавателите
21
15 000 учители са обучени ударно за два месеца с европари
Снимка: Булфото, архив

Близо 15 000 учители у нас са минали квалификационен курс ударно през последните два месеца на 2018 г. с евросредства. Това показва първият междинен отчет на просветното министерство по мащабния проект за квалификация на педагогическите ни специалисти, финансиран с близо 20 млн.лв. по оперативна програма "Наука и образование", пише в. "Сега".

От МОН тепърва ще анализират дали обученията са били ефективни, но пък вече е ясно, че сме изпълнили, поне на хартия, заложените по проекта индикатори.

Процедурата за квалификация е важна освен за повишаване на качеството на образованието, а и поради факта, че можехме да загубим средства по цялата европрограма, ако не бяхме отчели определен процент изпълнение по нея до края на 2018 г.

Процедурата бе спряна през 2017 г., тъй като тогава от ЕК замразиха плащанията по програмата заради сериозни нарушения при изпълнението на някои проекти. Размразяването дойде през май месец 2018 г., а за целта от наша страна бяха взети редица мерки - Управляващият орган бе изведен от МОН и премина в Изпълнителна агенция "Наука и образование за интелигентен растеж", ведомството си самооряза 20% (50 млн. лв.) от 9 от т.нар системни проекти (чийто бенефициент е МОН), финансова корекция от 10% бе наложена и за втора група проекти, чиито бенефициенти са училища, НПО-та и т.н. Самата процедурата за квалификация се забави почти фатално. За да я спаси, изпълнителната агенция я прекрати и обяви наново с опростен механизъм. Заложеният индикатор за изпълнение бе за 11 200 включени в обучение учители до края на 2018 г.

Оказва се, че сме преизпълнили плана - до края на 2018 г. са били обучени 14 223 учители от цялата страна, от които 2091 за прилагане на съвременни методи за оценяване, гласи отчетът на МОН. Той е за периода от 4 октомври до 31 декември м.г. От отговори на МОН става ясно, че обученията са започнали на 10 ноември м.г., т.е реално дните за обучения са били максимум 50. Така излиза, че на ден през ноември и декември месец на 2018 г. у нас са се провеждали по 284 обучения. Разхвърляни по 28-те области, това прави грубо по около 10 обучения на област.

От МОН засега нямат детайлна информация за обученията - в кои области са били най-много те, учители по кои предмети са участвали най-много и т.н. Оттам посочват, че въпросните обучения са по дейност 1 - за "подкрепа за професионално израстване и развитие на професионалните умения на педагогически специалисти чрез обучения, които завършват с присъждане на от 1 до 3 квалификационни кредита". Въпросните кредити, всеки от който трябва да е поне по 16 часа (8 от които присъствени), бяха въведени с новия училищен закон през 2016 г. - педагозите у нас вече трябва да имат по минимум три квалификациони кредита за 4-годишен период. "Предстои министерството да извърши анализ на данните от първата кампания по различни показатели", посочват от МОН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
тя преди 5 години
Случайни хора влизат в образователната ни система , което е вредно както за учениците така и за тези , които учат за учители , тъй като се обезмисля ученето им !
16
0
 
10
 
! Отговори
Браво на учителите преди 5 години
Подсигуриха европаричките на псевдо управляващите ни! Узакониха им ги, а самите учители за такъв кратък период могат да се превърнат единствено в звероукротители. Все пак тази им "квалификация" би била най-добрата подходяща и ефективна, имайки предвид в какво се е превърнало българското училище през последните години, с директори " мениджъри" и т. Нар. Делегирани бюджети. Честито на преквалифицирани те, и естествено на "усвоилите" заделените по това перо ресурси!
15
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 15"Ударното" изпълнение на нещо нали знаеш колко е качествено?Бързата ку.чка слепи ги ражда. Е казал народът.
14
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 13Програмата е за работещи учители.Четеш ли изобщо какво пише в статията или и това не ти се отдава?!
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми то с "ударно" обучение става качество на българска магистрала. Дето само името й магистрала.
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното е, че парите са усвоени, иначе изпускат дала.верата. Пък има ли полза от тия обучения, не е важно. Дейността е отчетена.
11
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имам десетина познати, стари моми в критическата, които не можаха да успеят в живота. Но благодарение на тази програма сега ще стават даскалици. Държавна хранилка, лежане и хоп пенсията дошла.
10
1
 
16
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
за два месеца не можете да сформирате групите за обучение, а какво остава да обучите някого...крадци и некадърници :)
9
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отвратително. Вече кражбите влизат като хвалба в новините, а хората го приемат за нормално, защото това вече е норма тука. Без кръв няма да стане. Олигарсите и правителството трябва да бъдат съдени и имуществото им отнето. Трябва революция.
8
1
 
33
 
! Отговори
;-) преди 5 години
"15 000 учители са обучени ударно за два месеца с европари" :-)Едни европари са ошмулени ударно за два месеца ;-)И нито МОН знае, нито учителите са обучени в нещо Важното е, че "Европа ни чува" ;-)))
7
4
 
21
 
! Отговори
Бивш учител преди 5 години
Както винаги-прах в очите на хората.Едни частни образователни центрове са прибрали едни пари.Гербъджийска работа. а за учителите-съгласно законите-това е "трупане на кредити".Два такива курсове годишно, за по 3 дни, на които нищо не се научава, но се издава"сертификат", им осигуряват 100 лева отгоре на заплатата.Системата ги стимулира да "трупат кредити", не да учат. А и да са научили нещо-нямакак да го приложат, няма и база, е пари....
6
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Излишни пари дадени на лицемерни връзкари, които нищо не правят за образованието на учениците, а са там за заплати само
5
3
 
15
 
! Отговори
1 преди 5 години
За да не се изгубяр всички пари ,една част да дадени за обучение ,адр.са иткраднати.Категорично съм ЗАдобри заплати ,уважение и високо реноме на учителите.Ама тия в детските градини са ужасни.незаинтересовани.Мили и мазни оред родителите.Въртят тържества за празници от години едни и същи.И те да вземат 800-1000лв?А колко пенсионерки има леле.За родителите е важно да е яло и спало.А как чу се смазва самочувствието ако учителката не го хареса.Нищо не става от нас
4
0
 
19
 
! Отговори
33 преди 5 години
Абе , нещо като Рабфак евро !?Несте оригинални !
3
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Знаем ги тези обучения. Провеждат се обикновено в събота, да ти губят времето. Седиш 4-5 часа без нищо да правиш, дори може и да си поспиш. Дават ти един сертификат, а обучаващият си взима по 50-60 лв. на човек. Ако се обучават около 20 души, той си взима една хилка за има няма 4-5 часа. Нека му е зле.
2
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имате правописна грешка - пише се ФИКТИВНИ, а не ЕФЕКТИВНИ.Ама тая грешка само Кьовеши може да ви я коригира ЕФЕКТИВНО, когато стане прокурор.
1
2
 
32
 
! Отговори
cinik преди 5 години
"...поради факта, че можехме да загубим средства по цялата европрограма, ако не бяхме отчели определен процент изпълнение по нея." Типична герберска политика на крадене и замитане под килима, всичко го има на хартия , но полза никаква , по-скоро има вреда за децата и за учителите....