Учи, мама, да не работиш - не важи! IT-тата започват с най-високи заплати

Кои специалности носят най-високи доходи?
12 юни 2019 15:09,
254
Учи, мама, да не работиш - не важи! IT-тата започват с най-високи заплати
Снимка: pixaBay

Студентите, които завършват „Информатика и компютърни науки“, остават най-добре платените работници в страната. Средната заплата в сектора е около 2 387 лв., сочи проучване на Българската стопанска камара.

Рейтингът предоставя информация за представянето на всички 51 висши училище в страната по 44 обективни и измерими критерия.

Завършилите „Математика“ също не остават много назад със средна заплата от 2 222 лв.

Още по темата

Най-ниско платени остават студентите, завършили „Педагогика“, „Музикално и танцово изкуство“ и „Ветеринарна медицина“, които получават средно малко над 800 лв.

С 15% е намалял броят на новозаписаните за пет години - от 2014 г. до 2019 г. За сметка на това обаче спада и процентът на безработните студенти, които са завършили висше образование.

Забелязва се положителна тенденция на плавно повишаване на работните заплати на завършилите университет, което изпреварва средната заплата за страната – 1151 лв. срещу 908 към февруари 2019 г.

Наблюдава се отлив от доскоро популярни специалности като „Икономика” и „Администрация” с близо 30%, за сметка на което има увеличение в направление „Медицина“ с 80% за последните пет години.

Студентите, завършили „Военно дело“, са на първо място в класацията на процентна заетост – сред тях няма нито един безработен. На второ място се нареждат медиците, от които едва 0,16% не са успели да намерят работа.

Завършилите „Стоматология”, „Металургия”, „Музикални и танцови изкуства”, „Ветеринарна медицина” и „Математика” също лесно успяват да намерят работа. В дъното на класацията пък се нареждат животновъдите, специалистите по материалознание, психология и религия.

Под 20% обаче от завършилите „Туризъм“ работят по специалността си, защото завършилите направлението могат да очакват много ниски средни доходи. Същото важи и за студентите по „Изобразително изкуство“, „Хранителни технологии“ и „Животновъдство“.

Завършилите Софийския университет "Св. Климент Охридски", което остава на върха по 21 от общо 52 направления, могат да очакват много по-високи доходи от завършилите университети извън столицата. Като цяло водещите университети остават тези в столицата – Медицинският университет, Техническият и Лесотехническият и Химикотехнологичният и металургичен университети доминират в тези полета, в които СУ не успява.

Студентите, придобили диплома за компютърни науки, информатика, инженерство и математика, получават средно между 3800 и 2430 лв. Извън компютърните науки, специалността „Обществено здраве“ е с най-високоплатени завършили студенти, които получават средно около 2300 лв. на месец.

На противоположния полюс са творческите специалности, които получават средно по около 600 лв. месечно.

Все по-малко кандидат-студенти обаче биват насърчавани да се насочват към технически или информационни специалности, които са сред най-високоплатените. Според изследването това се дължи на ниската информираност на учениците преди кандидатстване, но и заради крайно недостатъчната подготовка по тези направления в гимназиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лесотехническия може да доминира само в класация за декор на постапокалиптичен филм. Само който не е виждал базите им, не знае за какво става дума... Да не говорим какви комплексирани лелки се срещат сред преподавателите. Човек ще каже, че имат връзки в министерството, затова ги държат.
199
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Румъния е такава на започващ работа но в евро.
198
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мъж с такава заплата 2600лв. Семейство неможе да издържа. И не лъжете масите , че това е заплата. Не крадели още толкова или не работили в сивия сектор с такава заплата ще му избяга жената.
197
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това са работниците на 21 век
196
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига сте заблужавали хората, че ИТ са с анай високи заплати. В министерствата и в енергетиката и в един куп други отрасли заплатите са по-високи. Дори и шофьорите на ТИР взимат по-големи заплати от IT.
195
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо - Това са жалки суми. Факта, че вкичко в Беге е по-жалко, не променя този факт.Второ - Мен е за ядливи, дразнещо, малко човече, без значение, длаи е патриот или не. Ако беше такъв патриот, къде ти е революцията, за спасяването на държавата?
194
2
 
20
 
! Отговори
Спасов преди 4 години
Българското правителство използва мафиотски методи и затова няма инвестиции и добри работни места. Държавата се гаври с дребния и средния бизнес които я хранят.
193
18
 
5
 
! Отговори
Боби преди 4 години
Компютрите и интернет задушават икономиката. Затова ни чака 20 годишна рецесия.
192
2
 
26
 
! Отговори
Роки преди 4 години
Я кажете истината че всички специалности са менте. Поне 50% от университетите са фалшиви и произвеждат безработни. Ако някой иска да научи ИТ има по-голям шанс с Гугъл.
191
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че като съм ИТ да не би да не съм учил? Скъсах д-то от четене и продължавам да уча нови неща защото всичко се променя всеки ден.
190
3
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо не разбрах."Учи да не работиш" вече не важало.ИТ взимали пари.За ИТ не се ли учи?Кой не учи, кой работи, нищо не разбрах.Едно разбрах:журналистите взимат пари за "няма нищо".
189
5
 
16
 
! Отговори
гражданин преди 4 години
те първа ще берат плодовете от некорумпираните учебни заведения-лекари адвокати ИТ незнам си какви-всичко знаещо и можещо де на запад -тука остават завършилите с връзки ,банкети парички -мани мани и като сеся и лекари излизат -луда работа ще е
188
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До такааааааааав събота един заварчик от квартала ми прави врата-каза ми какво да си купя като материал -и той прави струва заварва 300 кинта за ден-ако искаш-и едвам го намерих с приятели на приятели незнам си какво та се нави човека :)
187
4
 
15
 
! Отговори
такааааааааа преди 4 години
работодател -иска ИТ пуска обява -идват 100-пуска за заварчик примерно идват 0-точно нула-за къв лъжете хората 4е взимат много пари незнам
186
3
 
20
 
! Отговори
ДОКЛЕ Е МЛАДОСТ преди 4 години
ВРЕМЕТО ЛЕТИ!АКО СЕ МОТАЕШ ИЛИ ТЕ РАЗМОТАВАТ ОТ ИНТЕРЕСИ И НЕЗАВИСИМО ОТ ВИСОКАТА ТИ "И.Т" ПОДГОТОВКА ТЕ КАРАТ ДА ВЪРШИШ БАЗОВА МОНОТОННА ДЕЙНОСТ - ПОМИСЛИ!ГЛЕДАЙ ТРЕЗВО И КРИТИЧНО ! ОПИТАЙ ДА ПОГЛЕДНШ НА ЖИВОТА И НА КАРИЕРНОТО ИЗРАСТВАНЕ ПОД ДРУГИ СЛЪНЦА.СВЕТЪТ Е ШИРОК-А МЛАДОСТА Е КРАТКА.
185
7
 
23
 
! Отговори
такааааааааа преди 4 години
учете хора до 30-35 год минимум-ИТ мениджъри адвокати незнам си какви-тая година ще бъдат изсрани от наще мегаултра реномирани вишши ъчебни заведения 20хиляди ИТ-та хахаха някой да е виждал 25 годишен заварчик,фрезист,цнц,шлосер? няма всоичко у4и до 30-само да вметна -сегса в този момент в тпзои час един заварчик вади на частнио 3пъти колкоти едно ИТ-не 4е е по умен-просто няма заварчици-а ИТ колкото искаш на килограм-работници няма алоууу
184
2
 
4
 
! Отговори
мен преди 4 години
Българин патриот съм, ама истинските, не тези "така наречените". А ти какво си?
183
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До менСТИГА БЕ! ЕЕЕ! Само спори! Не с на спори. Мълчи там. Сумата е смешна и жалка."ама то ни грничело с абсолютна бедност!" Ти кво? Да не си комунист?
182
3
 
5
 
! Отговори
men преди 4 години
Не разбирам за коя сума говориш че е граничела с бедност. Това е минимална заплата, естествено е да граничи с бедност, но да граничи е бедност все пак не е абсолютна бедност, нали. Все пак е по хубаво да граничиш със смъртта от колкото да си мъртъв, нали.
181
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уауа... Средната няма, даже и з компютъра ми д стигне. А ако сметнеш таксите и две заплати не стигат.