Подменят ли се факти за комунизма в учебниците за 10 клас?

Фондация "Истина и памет" поиска преразглеждане на учебниците
25 юни 2019 11:50,
99

Фондацията „Истина и памет“ поиска преразглеждане на написаното в учебниците по история за 10 клас във връзка с периода на комунизма. Те стартираха и петиция срещу подмяната на истината за комунистическия период и годините на прехода към демокрация.

Още по темата

Тяхната цел е да не се допуска подмяната на факти и събития от комунистическия период 1944-1989 г. и прехода към демокрация или за тяхното манипулативно и тенденциозно представяне в новите учебници по история за 10 клас.

"Много от фактите са представени тенденциозно или липсват, много хора са изразили политическите си виждания спрямо този режим", каза Георги Михайлов от фондация "Истина и памет".

По негови думи учебниците имат своите достойнства, но впечатлението е, че много неща са прикрити и не се казват, от уроците по темата не можело да се придобие впечатление, че това е престъпен и кървав период.

Проф. Евгения Калинова от СУ, която е автор на част от учебното съдържание, посочи, че няма как всички цифри и данни за даден исторически период да бъдат включени в уроците.

"В учебниците се включват категоричните отговори, постигнати от историческата наука. Хората смятат, че на авторите се казва да напишат определено нещо, но всъщност се включват неща на базата на анализи. Ролята на учебниците е да даде базисните и утвърдените факти, след което учениците да търсят още аргументи", обясни тя пред Bulgaria ON AIR.

Според нея темата за Възродителния процес е представена достатъчно добре в уроците за 10 клас.

"Колко са били репресиите ли - трудно е да се определи броят на засегнатите, виждала съм различни цифри. А не е ли по-важно, че тези събития са отражение на епохата?", допълни проф. Калинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
7
 
6
 
! Отговори
До 36 преди 4 години
Пак ще повторя, промит ти е мозъка, ти можеш единствено да рецитираш БКП простотии и нищо друго. След като в България е нямало комунизъм, защо БКП е управлявала? Как е възможно комунистите да имат абсолютна власт, но да няма комунистически режим? И какво е комунизма? Утопията на Маркс или простотията на Ленин, или може би социопатията на Сталин и Мао - кой е великия гуру-шаман на комунизма?
40
4
 
8
 
! Отговори
Опс преди 4 години
За всички, включително и така наречените експерти - НАУЧЕТЕ СЕ ДА ПРАВИТЕ РАЗЛИКА МЕЖДУ ЦИФРИ И ЧИСЛА. ЦИФРИТЕ СА 0,1,2,3,4,5,6,7,8 и 9, всичко друго е ЧИСЛА. А сега по темата докато не се направи ЛУСТРАЦИЯ нищо няма да научат децата ни за комунизма, ако ние не им го кажем и не ги научим да ЧЕТАТ нещо по-различно от "учебниците" писани от синове и дъщери на комунисти и техните слуги. Още от древността е казано, че историята се пише от победителите-явно престъпния режим още се счита за победител.
39
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Налютените да критикуват соца се нахвърлят жадно на шарлатански написаните книги, възмущават се шумно, коментират, хвалят автора им. Но не се сещат, че той създава изкривена представа и деянията на някои от най-изявените негодници остават неспоменати. Все едно не са се случили.Крушката има опашка.Не бъдете наивни.
38
1
 
9
 
! Отговори
КойСеУправляваЛесно? преди 4 години
Ще кажете, пр*ос*ти*те хора се управляват лесно. Но не е точно така. Неукият човечец може да бъде много практичен и съобразителен, ще е трудно да го баламосваш.Най-лесно се управляват наивниците.Защо бай Диньо Шар(ла)танов написа онези книги? Написа ги по поръчка! Там с патос разобличава някои, но на други имената дори не се споменават! На цели състави на т.нар. Народен съд не са споменати имената. И на други престъпници също. Потомците им са спокойни. Безобразията не ги е имало!Схващате ли?
37
6
 
14
 
! Отговори
До 28 преди 4 години
Доста си *** другарю, но това е типично за такива като теб - ако не си ултрапрост, просто няма как да си комунист. Фашизма и комунизма, са двете лица на една монета, разликата между тях е само в детайлите. Но най-интересното е че фашизъм е имало само в Италия, той никога не е стъпвал в България или Германия, но понеже национал-СОЦИАЛИЗМА звучи някакси много комунистическо, другорите решават да си измислят митичния фашизъм, разбира се тези факти промити мозъци като теб никога няма ги проумеят.
36
2
 
15
 
! Отговори
До преди 4 години
Мислех, че имаш в предвид докато пенсионерите се хранят от кофите за ***, някакъв бивш мафиот кара държавен лексус незаконно.А шайка суджуци, изнудвали строителни фирми и какви ли не други са напълно невинни, след задълбочено разследване от точно толкова корумпирани магистрати и черешката на тортата - шефа на комисията за разследване на корупцията, по-корумпиран от всички останали.Това е прекрасната "демокрация" в момента.
35
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунизъм е нямало никъде по света и в България. Социализъм, антибуржоазно общество, работническа демокрация. Както днес са забранени фашиските и ислямистике партии в обществото, така са били забранени буржоазните партии през социализма. Социализмът е резултат от външни сили и разделянето на европа между Чърчил и Сталин. В Гърция социалистите бяха унищожени от британските сили през Гражданската война.
34
2
 
13
 
! Отговори
До 21 преди 4 години
Айде гл упчо стига ни будалка тука. Гледам всички фашисти, още от рождението си са били почти Айнщайн, все интелигентни, все умни все образцови?!?Ами като са толкова прекрасни, защо изтрепаха като касапи сума ти хора, защо налагаха фашизма?По всяко време и във всеки строй има всякакви хора. Националните престъпници от времето на преврата насам не са този "цвят" за който говориш. Те са мухъл, плесен, касапи. Такива винаги ги има, има ги и сега.
33
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато народа в Северна Корея мизерства жената на Ким носи маркови дрехи. Това е комунизма.
32
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българската патриаршия е единметастаз на руската такава!Нож и за двете! Това не е религията, която облагородява душата,това е религия на извергите. Тези, които до преди 30 г палеха църкви и убиваха духовници, сага са по-големи католици от папата! Комунистите са *** по-вредни от червеите.
31
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Вълко успя, царят неИ затова ли не никой не можеше да припари в църква. Лъжци долни !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
30
3
 
9
 
! Отговори
До 27 преди 4 години
Малко си закъснял фашисте, тази идея отдавна я приложи в живота твоя предшественик Адолф Хитлер.
29
1
 
10
 
! Отговори
И ко съ чудите, ва? преди 4 години
До Анонимен 4Така де. Историята се ползва за политически цели. Затова веднага след промените бяхаизползвани старите, изпитани кадри, които са живели преди 9-и септември, знаят какво е било тогава, но преподават история на България и история на БКП така, както са им наредили властимащите. веднага след 10-и ноември преподавател по история на БКП пише "разобличителни" монографии срещу социализма и комунизма. Историците от БАН - предимно деца на АБПФК, хукват да правят същото, пишейки учебници.
28
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доста фашистки наследници,станаха комунести,щото тъй им беше удобно.Като дойде "демокрацията",станаха демократи. Сега плюят по комунистите. Нека се учи за простотиите и престъпленията по време на соца,ама да се учи и за престъпленията и простотиите преди 1944г. Ама на много не им е удобно щото ще се учи за тяхните фашистки фамилии.
27
9
 
12
 
! Отговори
преди 4 години
До Активист на БКПНе се правете на късопаметни. Безобразието ви е в кръвчицата бе. Нагли, безпардонни и безмозъчни тапири такива. Където комунист стъпи трева не никне. Аз ли окепазих и съсипах държавата в тези години. НЯМАТЕ ГРАМ МОЗЪК. СОРИ
26
6
 
13
 
! Отговори
До 7 преди 4 години
А нещо да кажеш за фашизма?Целия свят го е отрекъл и осъдил, включително любимите ви САЩ.Но защо наследниците на фашистите в България се уважават в България и дори ги пращате да ни представляват по света?Защо фашисти и народни изедници, убийци от времената на жестоките режими - след военния преврат в България се опитвате да ги изкарате невинно репресирани и невинни?Ако ще се съди да се съди справедливо без пропаганда от учебниците, а не бой съ сянка - с "Комунизъма", което е лесно и удобно.
25
2
 
7
 
! Отговори
Вълко успя, царят не преди 4 години
Хубаво е днешните баш демократи да направят анализ на възстановяването на Българската патриаршия през 1953 г. и, преди всичко, признаването на този акт от останалите православни църкви, преди всичко от другите патриаршии. Защо тогава църквата и държавата, макар и отделени една от друга, съумяват да решат тази толкова важна задача, останала нерешена от учредяването на Българската екзархия през 1870 г. Как българските власти са се справили въпреки обременените от конфликти отношения със съседите?
24
8
 
14
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
В България никога не е имало комунизъм !!! От 1923 г в България има само един обществен строй- фашизъм !!! Дори внуците на фашистите днес са евродепутати в Брюксел !!!
23
8
 
7
 
! Отговори
До 16 преди 4 години
Проблема е че твоето мозъче е изгладено от червената пропаганда - дай ясно опроделение какво е социализъм и какво е комунизъм?
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
фактите не се подменят, просто не се пише за тях!