Неграмотността расте, образованието - спорно. Какво да очакваме?

Разговор в "Директно" със зам.-министър Таня Михайлова
229

Образованието в България е толкова спорно през последните години, че вече родители, учители и ученици не знаят какво да очакват от новите програми, модели, учебници и правила. Или липса на такива.

По темата днес в "Директно" по Bulgaria ON AIR разговаряме със заместник-министъра на образованието Таня Михайлова.

На 8-ми септември светът отбеляза Международния ден на грамотността. За съжаление в България неграмотните лавинообразно нарастват - 38 % от децата не завършват започнатото образование, а някои дори не стигат до училище.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
2
 
2
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Пазарната икономика ни тласка към хаос и разруха, подобна на случилото се с изчезналите цивилизации на Шумер и Египет. Не сме си научили урока и сега пак се повтаря същото.Плановата икономика е начинът да избегнем този негативен сценарий.
195
1
 
1
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Не е ли по-добре първо да проучим какви са възможностите за производство на тази планета, и ако е възможно да ги увеличим благодарение на технологиите? Така ще знаем дали не се трудим напразно, и ще сме сигурни и спокойни за утрешния ден. Сега никой не знае кога ще е следващата икономическа криза. Ако произвеждаме повече, ще намалим малко темпото, за да може земята, от която добиваме ресурсите да се възстанови.
194
1
 
1
 
! Отговори
икономист преди 4 години
12 порции храна дневно, ама ние сме 10 души. Тоест 4 души трябва да гладуват, дори след като са работили... Може другите да дадат по някой залък, но тогава и за тях храната няма да е достатъчна. Ако станем един ден 11 милиарда хора по света(има прогнози), тогава може да се озовем в същото положение, и ако произведените блага просто не достигат, тогава защо да работим? И без това няма да ядем всички, по-добре да следваме закона на джунглата и да премахнем всякакви икономически системи.
193
1
 
1
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Пазарната икономика се гради върху идеята, че ресурсите са ограничени и благата не достигат, и затова трябва непрекъснато да се работи за да се произвеждат повече блага.Видяхме до какво замърсяване ни доведе това непрекъсно производство. Да си представим обаче,че разполагаме с едно не голямо парче земя, на което 10 души произвеждаме всякакви продукти. Въпреки това ние сме ограничени от мащаба на земята, и възможностите за производство на продукция. Максимум можем да произведем 12 порции на де
192
1
 
3
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Но ако някой работи години наред това нещо, дори и да се скатава, значи все пак работата му харесва и я умее, но просто не е чак толкова добър. Коства му усилия и човека гледа да спести сили. Както съм писал по-долу, това е защитна реакция на организма. За никой работата не трябва да бъде на живот и смърт, това е наше право, а не задължение!
191
1
 
2
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Да обясня пак какво е "мързел", защото на теб май ти е трудно да го схванеш или просто не искаш. Ти работиш над машината енергично и без да се скатаваш, защото си сръчен и добър в работата си, в резултат на което работата ти върви по-леко. Освен това по принцип си енергичен тип човек, над средното ниво, и не се изморяваш лесно каквото и да правиш. Тези, които се размотават явно толкова са им уменията. Работата трудно им се отдава, и те се натоварват много повече от теб...
190
1
 
2
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Има известни български икономисти, които също твърдят, че капитализма е изчерпана система. Обаче повечето не смеят да отворят дума за плановата икономика, може би поради страх, че думите им ще бъдат изопачени и обвързани с комунизма и режима на бай Тошо. Говори се предимно за развиване кооперациите и други форми на пазарната икономика. Общо взето се опитват да спасят болния човек.
189
0
 
2
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Голяма част от колегите ми и началниците също оставаха след края на работния ден, и никой не бързаше да тръгва. Абе работи им се на хората. Не си прав за вродения мързел... Масово явление е хипер активността при хората. Работници винаги ще има, дори за тежък физически труд. Някои хора тренират докато вдигат торбите с цимент...Разговарял съм със строители и водопроводчици, които са ми разказвали, че даже и когато са на почивка не могат да се застоят на едно място и постоянно им се прави н
188
0
 
3
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Аз пък ще ти дам друг пример. Моята пряка началника преди години(в администрация работех, дето уж се скатават хората), не искаше да си тръгва след края на раб. ден, защото нямало какво да прави вкъщи. Разбира се, абсолютно безсмислена работа, която може да се автоматизира, и знам, че в други държави хората, които упражняват същата дейност са много по-малко като брой. В цял свят е раздута администрацията, и от там също може да се освободят кадри за по-смислени производства.
187
1
 
2
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Добър пример си дал с работниците, които чупят машини и си бъркат по носовете, като само отчитат дейност. Само, че забравяш нещо много важно, те все пак са на работа, и сами са преценили до колко да работят. Вероятно и работата им харесва, а може и да нямат нищо против, да им намалят малко от надницата. Скатават се, защото не всеки може да издържи цял ден над машината. Не и ако работната седмица му е 5 или 6 дневна, но при тридневна седмица нещата ще са други, защото хората ще са отпочинали
186
1
 
2
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Комунизма се провали, защото беше един диктаторски режим, и защото той няма как да оцелее при конкуренцията си с капитализма. Плановата икономика не е ориентирана към печалбата и няма за цел да произвежда конкурентни продукти. Прочети един учебник по макроикономически анализ и ще се убедиш, че много по-кадърни хора от теб и мен, отдавна са разбрали, че пазарната икономика е обречена и дните и са преброени. Кризите ще стават все по-чести и по-продължителни, няма изход от това положение!
185
1
 
2
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Замърсихме си средата за живот, благодарение на пазарна икономика. Какво хубаво виждаш в нея не разбирам? Няма нищо по-естествено от плановата икономика. Всеки човек, който някога си е съставял план за нещо, знае колко добри резултати се постигат, когато предварително си планирал предстоящите пред теб дела. Защо да не можем да планираме глобалната икономика, при тези подробни статистически данни за потреблението и възможностите на производството по сектори?
184
2
 
2
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Ние знаем, че такъв растеж е невъзможен, защото разполагаме само с една планета, на която живеят 7 милиарда души, чиито брой се очаква да намалява след 2050 година. Технологиите ще стават все по-автоматизирани, а човешкия труд(освен най-високо квалифицирания) - ненужен. Без пазар на труда, пазарната икономика не може да съществува. Благодарение на това, че тя е ориентирана към печалбата, се правят в повечето случаи нецелесъобразни инвестиции от страна на бизнеса, които водят до замърсяване.
183
3
 
2
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Тези от средната класа пък мразят и едните и другите, защото много добре знаят и виждат, че никога няма да достигнат с честен труд богаташите, но се дразнят и на бедните, защото според тях те не си дават толкова зор(тоест не са чак такива роби като тях самите), и поради тази причина си заслужават тежката съдба. Разделението в момента е на всички нива в обществото. Плановата икономика викаш била бита карта, по пазарната е в пъти по-обречена. Понеже почива на концепцията за безкрайния растеж.
182
2
 
3
 
! Отговори
икономист преди 4 години
До iceblast88И защо да не можем с общи усилия да преодолеем тези пороци и недъзи, които съществуват в момента в обществото? Те съществуват и са много по-изразени и самоподхранващи се, благодарение на пазарната икономика. Бизнесмените-капиталисти мразят неистово бедните, щото за тях те са бедни, защото са мързеливи. Понеже те разсъждават от собствената си камбанария. Бедняците пък с основание мразят богатите капиталисти, защото някои от тях имат стотици и хиляди пъти по-голяма състояние.
181
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да очакваме, да плюят по все повече хора, заминаващи да получат образованието си в чужбина...
180
0
 
0
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
Нищо сега Мария като поеме младежта и иновациите в Европата и в МОН ще се появят такива иновативации, че чак ще ни се доплаче! Такива титани на мисълта ще се появят, че направо ще гледаме в тих ужас какво става пред очите ни! Важното е, че Разбойко уреди поредната калинка на заплатополучателска дейност!
179
0
 
2
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 4 години
Въх.....Ми това е нормално ....*** се увеличиха и затова.....Преди 30г.на 100по-бели се падаха по 5по-тъмни и 5%бяха неграмотни.Сега на 100по-тъмни се падат 38по-светли и 38%са неграмотни ...МОН знае най-добре....
178
1
 
1
 
! Отговори
с-в преди 4 години
Аууууу, НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ !!!!!!!!!!!!!!!!! 100% ЛЪЖА и МАНИПУЛАЦИЯ Е!!!!!!!!!!! (написаното в заглавието)
177
0
 
3
 
! Отговори
честно преди 4 години
Ами като измислиха толкова матури само за едно средно,по този начин МОН иска много деца да отпаднат. В предната новина пише,че за подготовката на седмокласник,който кандидатства за гимназия били нужни средно около 4000 лева за частни уроци. Нима мислете,че всеки родител може да си ги позволи? Направо си е лукс да родиш изобщо дете на тая държава.