Неграмотността расте, образованието - спорно. Какво да очакваме?

Разговор в "Директно" със зам.-министър Таня Михайлова
229

Образованието в България е толкова спорно през последните години, че вече родители, учители и ученици не знаят какво да очакват от новите програми, модели, учебници и правила. Или липса на такива.

По темата днес в "Директно" по Bulgaria ON AIR разговаряме със заместник-министъра на образованието Таня Михайлова.

На 8-ми септември светът отбеляза Международния ден на грамотността. За съжаление в България неграмотните лавинообразно нарастват - 38 % от децата не завършват започнатото образование, а някои дори не стигат до училище.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
0
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
До икономистИ си мислиш, че когато му дадеш пари на готово той ще бъде стимулиран да изкара вродените си заложби, а не да продължи да е готованец?Е пробваме го това от 30г. при братята и резултата е нулев.Ако не си гледал статистиката, нито са станали учени, нито са се хванали масово на работа, нито дори базово образование изкарват, просто ги стимулираме да се множат и да нарушават закона които така или иначе незнаят и не са възпитани да спазват!Ето го резултата ти!Дай ми пример за успех на ББД
135
0
 
0
 
! Отговори
икономист преди 4 години
До iceblast88Причината някои хора да не се възползват от заложбите си, е че те не са в достатъчна степен изявени, а когато не са изявени, трябват много повече усилия от тяхна страна, за да свършат елементарна наглед работа. Ако се налага всеки ден да работиш нещо, за което не ти достигат умения, но пък все пак това е единственото нещо, от което разбираш, ще ти стане ясно защо някои хора предпочитат да "мързелуват". Съпътстващи заболявания при някои хора, също могат да бъдат причина...
134
0
 
1
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
До икономистДай всички ще си почиваме и парите за безусловен базов доход ще падат като мана небесна от небесата. Цялото човечество спира да работи и постигаме утопия в която всички сме равни и щастливи. Обаче нестава така. Тия блага все от някъде трябва да дойдат, все някои трябва да ги изработи, да ги натовари, да ги транспортира, да ги продаде, да ги раздаде и каквото друго се сетиш. Ако всички спрем да работим човечеството ще се върне в първобитния строй за 2 месеца!
133
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От тази статистика разбирам, че едно малцинство вече не е малцинство, а съставлява над 40% от младите.
132
0
 
0
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
До икономистВсе някои трябва да го прави. Дай понеже е опасно да пипаме *** да се заринем в такива за да не увреждаме здравето на единици и по този начин да причиним нова черна чума и да увредим здравето на милиони. Затова си има защитни средства, има по умни от тях хора които им определят правила (да не вдигат повече от 5кг например) или да се работи с палетна количка и тн. Всяка професия вреди на здравето -началника си съсипва нервите, програмиста очите, хамалина гърба, чистача дробовете
131
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво да очакваме от Образованието след "реформата"?Ами пълен резил, тотално скапване и непоносима корупция.Така свършва всяко дело, подхванато и реализирано от ГРОБ.Каквото пипнаха, пипката го хвана...
130
1
 
3
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
До икономистБезусловния базов доход го пробвахме вече, но му викаха комунизъм и се срина за нула време защото демотивира работливите и стимулира мързеливите. Когато изравниш доходите на тези които работят с тези които са на социална дотация се стига до там, че хората си казват: Защо да работя за 1000 лева, като така или иначе държавата ще ми дава без да се трудя 800 лева и накрая няма да има продукти които да се купуват защото няма да има кои да ги изработи или цените ще станат непосилни за ББД
129
0
 
0
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Ти можеш да шиеш и затова си избрал тази професия, но някои хора могат да бъдат само хамали. В смисъл такъв, че за тази работа не се изисква специална квалификация и умения, а само физическа сила, както споменаваш. Обаче тази работа е тежък физически труд, и след време със сигурност ще се отрази негативно на здравете на хората, които са "избрали" да работят това. А ако няма други умения, човек просто няма избор. Защо трябва да избере нещо, което уврежда здравето му?
128
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До мечтателка 134Още си спомням от "Записки по българските въстания", как Захари Стоянов бил възмутен, че старейшините на селото отказали да му плащат за учителствуване, колкото поискал, защото "било почти колкото плащат на овчаря"Манталитет
127
1
 
2
 
! Отговори
икономист преди 4 години
До iceblast88След като се изхвърлят много продукти, и капиталиста така и така губи от това, защо да не може да се създаде система, при която тези продукти да достигнат до хората, дори и те да не са положили труд за тяхното производство. По-добре ли е да изгният в кофата?Това е така наречения безусловен базов доход, който всеки човек трябва да получава, за да може да има сомочувствието да се договаря с работодателя за по-добри условия на труд и възнаграждение.
126
2
 
7
 
! Отговори
мечтателка преди 4 години
Най-добрите измежду хората да стават учители. Учителската професия да стане най-престижната в обществото, с най-високи заплати и социални облаги и за едно учителско място да се борят и доказват по 100 човека например. Ще кажете, че е голяма илюзия, но не е - има го тук-таме по света. И резултатите са смайващо добри. У нас??? Едва ли някога ще стане.
125
0
 
1
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
До икономистТова, че си необразован защото те мързи и ти е по удобно да взимаш социална помощ като крайно нуждаещ се,не означава,че нямаш заложби,а само, че те мързи и ти е по удобно да живееш така и ти харесва!Няма "генетични спирачки" и тн.!Има само харесва ми така и съм щастлив или не, не ми харесва и ще се напъна за да живея по добре. Ти като смяташ, че социалните помощи ти стигат и няма нужда да работиш, каквито и заложби да имаш ти никога няма да ги ползваш защото ти си щастлив в момента!
124
0
 
2
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
До икономистТова, че не става за началник не означава, че няма никакви заложби! Не всички можем да сме началници. Трябва да има и работници. Има работни места които не изискват кои знае какви умения, но са нужни на обществото за да работи нормално. Затова няма как да се съглася, че или ще си началник или просто видиш ли си нямал заложби и затова трябва да мързелуваш и да живееш на социална помощ без да имаш дори 1 ден трудов стаж! Нали този социал се заработва от другите!
123
0
 
1
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
До икономистАз не, защото работя, трудя се, взимам заплата и си купувам каквото ми трябва. И как печели капиталиста от нещо което се изхвърля на бунището без да се купи, след като не е платено, то е тотална загуба за капиталиста, защото той е платил производствот му и материалите вложени в него, но насреща не е получил заплащане! Ето там ти куца теорията! А колкото до примера ти за склададжия, еми няма да е главен склададжия, а хамалин, не се изисква книжка или работа с програма, а да си як!
122
0
 
0
 
! Отговори
икономист преди 4 години
техните работници имах предвид...
121
0
 
1
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Не трябва да се дава свобода на работодателите да експлоатират хората, което в момента е факт. Те се интересуват само от печалбата си, и не им пука за здравето на своите работници, които се трепят заради тях. Трябва да спрем да произвеждаме неща, които нямат реална полза за човечеството, а само замърсяват околната среда. Полза от това има само капиталистът-предприемач, който прибира накрая печалбата. Произвоството трябва да бъде организирано в двудневна или тридневна работна седмица.
120
0
 
1
 
! Отговори
икономист преди 4 години
До iceblast88 Ти би ли взел нещо от бунището? Защо трябва да го произвеждаме след като се изхвърля? Дрехи също се произвеждат много, а реално всеки има някакви любими дрехи, които винаги носи, а другите си стоят в гардероба. Ти си непоправим случай!
119
0
 
6
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
Неграмотността расте лавинообразно, защото лавинообразно расте броят на хъхpeшките подпримати !!! Какво ли не опитахме - тия са неинтегрируеми и нищо не може да ги очовечи. Само масова кастрация на женските им, тежък каторжен труд или прогонване от България, ще реши проблемът. Какво образование, по дяволите - какво да прави в училище нещо, което на 7 годишна възраст още не разбира членоразделна реч и не умее да ползва тоалетна? Щом нещо ходи на два крака, това още не го прави човек.
118
0
 
1
 
! Отговори
икономист преди 4 години
До iceblast88Сега обаче не живеем в праисторията, и се изискват много по-комплексни умения от хората, които не всеки притежава. Например на един *** работник в склада, му изискват освен да приема стоките и да работи със складова програма, също и да има шофьорска книжка. А той може да е добър работник иначе, но да не умее да шофира... Има хора, които никога не се научават да завиват и да паркират добре.Всевъзможни примери могат да се дадат в тази връзка.
117
0
 
1
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
До ЗамисленА виждаш ли смисъл да може да контактуваш с околните хора или да знаеш колко струва киселото мляко или колко пари ти дава работодателя? Ето за това е базовото образование. Да българското образование е натоварено с доста неща които не са чак толкова нужни, но е добре поне бегло да ги познаваш, да има неща като какво е Кодекс на Труда които ти трябват цял живот, но ги няма засегнати в образованието, но да смяташ, че четене и писане не ти трябват е много опасно.