Звънецът за новата учебна година бие с новости и... протест

700 000 ученици влизат в класните стаи
16 сеп 2019 07:12, Александър Попов
60
Звънецът за новата учебна година бие с новости и... протест
Снимка: Булфото, архив

Над 700 000 ученици се очаква днес да прекрачат прага в 2400 училища в страната в първия ден на новата учебна година.

За първи път в класните стаи ще влязат 60 хиляди първокласници, 12 хиляди от които в София.

Министърът на образованието Красимир Вълчев ще открие учебната година в 9 ч. в Първа английска гимназия в София.

И след първия учебен ден ремонтите ще продължат в около 60 училища в страната. Осем учебни заведения ще провеждат учебен процес в сгради на други училища, като това ще продължи до приключване на ремонтите в техните собствени учебни бази, съобщава БНР.

Въпреки наличието на незаети работни места за учители, просветният министър Красимир Вълчев очаква нормален старт на учебната година. По думите му само в отделни общини ще има единици непопълнени места.

Протест

В първия учебен ден обаче ще има и протест на учители, които ще се съберат пред просветното министерство от 16 ч. под надслов "Време е МОН да пие по една студена вода". Недоволството на педагозите е проворкирано от задължението им да участват в обходите на домовете на остъстващи ученици с цел последните да бъдат върнати в клас.

Новости

Новата учебна година започва с нови учебници и учебни програми за 4-ти и 10-и клас. Това обаче не са единствените новости. Изпитите по "Човекът и природата" и "Човекът и обществото" в края на 4-ти клас отпадат, остават само тестовете по български и математика. За първи път ще има изпити по български и по математика в края на 10-и клас, тестът по дигитални компетентности ще е по желание.

За първи път тази година ще бъдат инспектирани между 150 и 200 училища и детски градини от новия Национален инспекторат по образованието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами хубаво, но тогава бъдете така добри да калкулирате наново заплатите: на учител + на социален работник + на полицай. Да не забравяме и заплатите на секретар, счетоводител и мениджър, каквито дейности също се вършат от учителя на работното му място. Така ще се получи една нормална заплата, и много колеги ще се навият.
33
12
 
3
 
! Отговори
мой дом - моя крепос преди 4 години
До Деян КуцевЗа учителите нямаше никакви прегради да проникват в домовете на хората!!!!!!!!!!!!Подробно ти оглеждаха всичко и каквото можеха да закачат ужким ЗА УЧИЛИЩЕТО.Домът ти го превръщаха във занималня на по-бедни деца и те обираха всичко у домаПреди да влезеш в класната стая учителя питаше всеки ученик какво е ял днес.Ако не е ял задължаваха останалите ученици всеки ден да им носят храна и дават пари
32
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До преди 89-таТези безумни ужасии откъде ги измисли? Все още има много живи хора, които са учили преди 89-та. Пробвай с по-ранен период, може и да ти мине номера.
31
3
 
3
 
! Отговори
ЕТО, 25 преди 4 години
МУ ВИЖТЕ ПРАВОПИСА! ЕЙ ТОВА Е БГ УЧИТЕЛ! УЖАС! И ТОЯ НИ УИ ДЕЦАТА???ДОБР,ЧЕ СЕ ЗАНИМАВАМ С ДЕТЕТО В КЪЩИ, АКО ЧАКАМ НА ВАС...
30
2
 
8
 
! Отговори
ГРЕШЕН ПОДХОД! преди 4 години
ВЕРНИЯТ Е ДА ГИ ПРАТИМ ТИЯ "УЧЕНИЦИ" НА МЕРКЕЛ, ТЯ ДА ГИ ИНТЕГРИРА, НАЛИ ГЕРМАНИЯ Е МНОГО ВЕЛИКА, КОМАНДВАЛА ЦЯЛА ЕВРОПА...ДИП СЕГА ИМАМЕ И ВЪЗМОЖНОСТ, МАНДАЛОТО СКОРО ЩЕ КЛОПНЕ!
29
5
 
6
 
! Отговори
девиза на Ленин преди 4 години
До преди 89-таПЪРВО УБЕЖДАВАМЕ А ПОСЛЕ ПРИНУЖДАВАМЕ!!!!!!!! - Дзержински
28
4
 
14
 
! Отговори
АБЕ КВИ ОБХОДИ БЕ? преди 4 години
ТОВА ДА НЕ СА ПЪДАРИ? АМА ПРЕДИ 89 А БИЛО ТАКА - МИ АЙДЕ ДА ВЪРНЕМ ТОШО ТИКВАТА?СПИРАШ МУ ПОМОЩИ И ИНВАЛИДНИ ОЩЕ ПЪРВИЯ МЕСЕЦ И САМИ ЩЕ КАЦНАТ В УЧИЛИЩЕ! АМА ТЕ НЕ НИ И ТРЯБВАТ В УЧИЛИЩЕ!
27
18
 
5
 
! Отговори
преди 89-та преди 4 години
До Анонимен - Учителите ходеха неканени по домовете ни и като си заминаваха очакваше ни побой!Подтикваха и насърчаваха родителите да ни бият задължително и проверяваха за туй!Тежките им показалки им служеха да ни чупят черепите и да ни бият жестоко.Ако у дома ти е малко по-широко - изпращаха безпризорни деце заедно да учим с тях иза седмица-две разграбваха имуществото, покъщнината, изяждаха ни хляба и бягаха.Самия съветски педагог Макаренко препоръчваше физическо насилие върху децата!!!
26
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Питате къде са другите 7000 от набора? - В чужбина са с родителите си. Ако бяха останали тук ги чакаше мизерия и глад. Не от хубаво са заминали в странство.Господ да дава сили и здраве на учителите, защото от МОН и държавата няма да получат нищо и тази година, освен много обещания!
25
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека си протестират...Изобщо не могат да чакат съчувствие или благодарност ....Обърнаха се срещу родители и деца, изкараха ги какви ли не само и само от алчност и с надежда министерството да им дава до безкрайност пари за мързела им.Е, от двата стола паднаха на земята!
24
9
 
17
 
! Отговори
ТУКА преди 4 години
МНОГО ЗЛОБЕЯТ НА УЧИТЕЛИТЕ! МИ ДА СТЕ СТАНАЛИ УЧИТЕЛИ ТОГАВА БЕ! ДА ВИДИТЕ РАХАТ! АЗ СЪЖАЛЯВАМ, ЧЕ НЕ СТАНАХ УЧИТЕЛ И СИ ПРИЗНАВАМ! Я ДА ТИ ПУНА 25 *** ДА ТЕ ВИДЯ КАК ЩЕ СЕ ОПРАВИШ ЗА 1 ЧАС САМО! АЗ С 1 НЕ МОГА ДАСЕ ОПРАВЯ, ДЕТ СЕ ВИКА... АЙДЕ ДА СМЕ ЧЕСТНИ!
23
3
 
16
 
! Отговори
Учител преди 4 години
Няма атестация,има колеги които мога да не нарека учители.Взимат си заплатата,взимат си особенно физкултулниците,допълнителни измислени спортни дейности.Да е като в Германия-назначен за 1година и после преценяват дали да те назначат за следващата.Има толкова некадърни колеги че на една която обиди пред всички едно дете и казах че не е за учител.А честита ви нова учебна година
22
6
 
9
 
! Отговори
домашни работи преди 4 години
До за "обходите&qu Максимална заетост у дома за да си напишеш домашното под заплаха за побой вечер!Вечерта те очакваха жестоки побоища и кръсъци защо не си написал домашното!До късна нощ умиращи за сън се пишели домашните си работи.През ваканциите ни заставяха да преписваме учебниците и не оставаше време за друго!Училище-мъчилище! Гостите удома първо ни искаха бележниците и се сръмувахме защото в началото на срака ни пишеха само слаби оценки за да ни стегнат до края!Даскалите- комунисти...
21
13
 
10
 
! Отговори
преди 4 години
Трудовите договори на учителите трябва да са 9 месечни. В частния сектор масово се работи на 6 месечни договори, и после ти казват чао, и ходиш на друго място.
20
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да преди 89- та ходеха по домовете,а при по тежки случай по- често.Къмднешна дата ,няма как да отидат в гетото и да настояват.Тук се писа, чев провинцията ромейките ходят за бележка при директорката ,за да взематпарите и дим.В новото време ,навлизамев друга психология при даскалите, новитехнологии и реалности.Вълчев несестреми да го отиграе.
19
7
 
4
 
! Отговори
най-черният ден преди 4 години
сбогом на лятото и игрите! Следват побоища и насилие, дневен режим по комунистически
18
3
 
13
 
! Отговори
частни уроци ООД преди 4 години
Има ноторно училище-учителите получават държавната заплата, в добавка дават частни уроци(при неплащане на данъци очивидно), и в добавка са в учителско сдружение, организиращо курсове(а тези курсове дават силно предимство при прием за посещавалите...) в сградата на държавното училище. тоест частна дейност и частен бизнес се организира в базата на държавното училище, това не е ли конфхликт на интереси? Не може така. Или държавна работа, или частнияя бизнес! Двойна и тройна хранилка е недопустимо.
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 9, 10 не е така много повече са , има голямата група вечерно и самостоятелна подготовка кой дошъл , кой не ,но учителят е длъжен да стои и ги чака, в момента има голямо движение и при малки , и при големи ,но за да бъдат обхванати непрекъснато им се дава възможност да се явяват на изпити ,защо е така - питайте съставителя на закона Милена Дамянова , питали сме - отговорът е - даваме ви работа иначе безработен, а на Запад за 1 ученик се грижат 10 човека от всички институции
16
7
 
14
 
! Отговори
безобразието с частн преди 4 години
При новите заплати да се въведе забрана за даване на частни уроци. Или държавна заплата, или частни уроци, но не и двете. Частните уроци показват,че е преподавано некачествено. Знамчи преподава се некачествено, което принуждава родителите да плащат за допълнителни уроци, а и в добавка не се плаща данъци и осигуровки върху доходите от частни уроци. Вие да сте виждали учител да дава данъчна фактура за парите от уроци? Или практиката учители да организират курсове в сградата на даденото училище?
15
5
 
3
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Къде са другите 7000 родени деца от набор 2012?