След слабите резултати на PISA: Тест за всички в 10-ти клас

МОН обмислят допълнителен изпит по всички предмети
4 дек 2019 09:10, Петя Славова
165
След слабите резултати на PISA: Тест за всички в 10-ти клас
Снимка: архив, Булфото

След слабото представяне на  международното изследване PISA в МОН обмислят въвеждането на допълнителен тест, в който ще бъдат включени въпроси по всички предмети. Той ще е за 10-ти клас, обясни министърът на образованието Красимир Вълчев.

Още по темата
"Не сме мислили за промяна в закона, по скоро сме обсъждали идеята за интегрален тест, но все още не сме взели решение. В него ще има въпроси от всички области. Меренето на умения изисква по-голяма интердисциплинарност и свързаност", заяви той, цитиран от "Монитор".

Според Вълчев изпитните формати у нас трябва да се приближат до тези на PISA, тъй като целта е изпитните формати да мерят умения. Той даде за пример работодателите, които споделили, че за тях е важно бъдещите им служители да имат комуникационни умения, които липсвали сега.

Според Вълчев учителите преподавали само това, което щели да изпитват учениците, които от своя страна рядко имали мотивация да четата по теми, на които нямало да полагат тестове. Тазгодишните десетокласници пък са първите, които ще положат задължителна матура по български език и литература и математика, с тях те ще завършат първи гимназиален етап.

За въвеждането на интегрален тест на принципа на SAT или TOEFL, вместо изпити за назубрени уроци в 10-ти клас, се заговори още март тази година. Тогава идеята се появи от страна на учителите по време на форум в Силистра, в която взеха Вълчев и председателят на парламентарната образователна комисия Милена Дамянова. Тогава тя сподели, че подобен тест би показал дали учениците са усвоили уменията и компетентностите, заложени в новите учебни програми, които ще им дадат възможност да реализацията на пазара на труда.

Продължителността на учебното време у нас също бе посочена като проблем за резултатите, освен формата на изпита. Вълчев посочи, че родните деца са в клас около 14% по-малко от средното за Европа заради дългата лятна ваканция и празници. Поради тази причина учителите се оплаквали, че учебното време на стигало за упражнения, въпреки че в новите учебни програми е заложено около 40% за него.

Просветният министър обаче увери, че към момента не се обсъжда увеличаване не учебната година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
4
 
1
 
! Отговори
Lan преди 4 години
"Хаотичното" всъщност е многостранно! Въпрос на работа е да се въведе някакъв ред в хаоса. Не виждам как лекар може да изкаже подобно предположение само от повърхностни наблюдения. Дислекцията е рядко срещана, в България не по-често отколкото навсякъде другаде. Звучи ми несериозно. :) Удобно е някак си родителското безхаберие да бъде заменено с болест...
134
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Lan 135всъщност хората с дислекция са съвсем нормални личности! Ако не се откажат и попаднат на много добри учители, могат да станат и гениални. Повечето отказват да влязат в "нормалната" рамка. Киану Рийвс е с дислекция например...и за съжаление се е отказал от образованието си........Според сина ми има много българи с недиагнозирана Дислексия! Той често си идва в България и ми го е споделял доста пъти.
133
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Lan 130Иначе хората с дислекция не гледат едностранно на проблемите :)...даже може да се каже, че гледат много по-многостранно и това ги обърква.......Многостранно или хаотично? Разликата е солидна! За някои българи е доста трудно да тълкува макър вече и да са на години. :))))))
132
2
 
2
 
! Отговори
Lan преди 4 години
131, всъщност хората с дислекция са съвсем нормални личности! Ако не се откажат и попаднат на много добри учители, могат да станат и гениални. Повечето отказват да влязат в "нормалната" рамка. Киану Рийвс е с дислекция например...и за съжаление се е отказал от образованието си.
131
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не изпитите трябва да променяте, а метода на преподаване и въвеждане на повече часове за упражнения.
130
0
 
1
 
! Отговори
Lan преди 4 години
При дислекция проблемът е самото четене, често децата се научават много трудно да четат, тъй като не приемат текста като еднородна материя, НЕ е проблемът в разбирането. Макар че не одобрявам и тези визуализации с изкачащи букви и думи...ами не точно. По-скоро текстът се приема като цялост, не като сбор от букви и като таква цялост може да се чете и обърнат, и разместен...Когато се обясни устно на такова дете, то те разбира. Когато се научи да чете, то също разбира. Може да си представя нещата.
129
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Lan 129..машиналното четене без разбиране НЕ е свързно с дислекция!....Това е един от показателите в по-напреднала детска възраст. Не съм чел за дете с Дислекция което да е с напълно/правилно изградена личност!!!!
128
1
 
2
 
! Отговори
Lan преди 4 години
Тези деца не са научени на нормално междучовешко общуване, речево, какво оства пък да прочетат, пък и да си представят какво аджеба им пише там...Това, свързано със свръхслабия речник (резултата от липсващата социализация) и ето ти - компютърни зомбита! Те НЕ са болни, те са осакатени....Иначе хората с дислекция не гледат едностранно на проблемите :)...даже може да се каже, че гледат много по-многостранно и това ги обърква.
127
1
 
4
 
! Отговори
Lan преди 4 години
126, машиналното четене без разбиране НЕ е свързно с дислекция! Свързано е с непълноценно изградени личности. Детето няма интерес, ама няма интерес към нищо освен екраните и предлаганите наготово от там визуални стимулации. Няма развито въображение и мечти. Въображение няма, защото мозъкът е свръхстимулиран с екраните, мечти няма защото обикновено е презадоволено. Та за какво му е да си представя какво чете - това е много по-слаба стимулация от екраните.
126
0
 
5
 
! Отговори
Lan преди 4 години
124, никакви специалисти не могат да компенсират липсващите родители! НИКАКВИ! Не може специалистът да замести родителите - това са хора, не вълшебни феи, работят час-два-три СЕДМИЧНО с детето. Родителят е всеки ден и е постоянният приемер за подражание. В момента имаме деца, гледани в семейства, но по-самотни и диви от сираците, отгледани в домове!
125
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Lan 125...ти да не мислиш, че някой го е бил или навиквал...ами не е!Има разбира се, в България има, има и безпорни доказателства за това! както писах по долу, българина от България гледа едностранно на проблема, като малко дете с Дислексия!
124
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Lan 123Назад си Лан, аз вече писах (номер 97) какво горе долу е Дислексията и как се преодолява чрез специален методо на обучение. Има деца с Дислексия които са изключителни математици, физици и тн!
123
1
 
3
 
! Отговори
Lan преди 4 години
124, ти да не мислиш, че някой го е бил или навиквал...ами не е! Обаче учителката беше дисциплинарно наказана след жалба от възмутената родителка! Въпросната родителка, която не си е свършила работа с детето, си намери удобна жертва. Те така - ама не може министърът да направи реформа сред родителите...аборигените са мнозинство. А мантрата за правата и достойнството на детето добива уродливост, която ще докара изродено обещство. :) Ще си имаме деца с дойстойнство и интелект на шимпанзета!
122
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Lan 121Да ти дам идея викаш ами ето давам я, трябват специалисти по детско развитие, това е! "Ангелчето" не е причината а следствието! Да го биеш/навикваш - по магаре! Да почнеш от родителя е най-добрата алтернатива но колко от родителите в България стигат до извода че нещо с тях самите не е наред?! Тук би трябвало да помогне държавата ако има на разположение истински специалисти със знания и висок морал.
121
0
 
2
 
! Отговори
Lan преди 4 години
122, ам че питай го тогава сина ти какво е това. Дислекцията рядко, почти никога не е свързана с нарушена интелигентност. Мозъкът обработва информацията по различен начин и това се забелява най-вече при работата с писмени източници - четене, писане и картини. Дете с дислекция може спокойно да бъде приобщено, просто трябва малко повече търпение при четенето.Не знам нищо за обрзУвателна способност, тук коментирам през цялото време обрзОванието в България.
120
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Lan 120..идея нямаш какво е това дислекция ,нали?....Мен и моето семейство по-принцип нищо от много години насам не ни притеснява, нито здравословно или финансово. Децата са ми образовани, сина ми е един от младите специалисти по Дислексия в болница - Холандия. Сам пишеш че нещата вървят надолу и всички го виждаме! Подходът на повечето педагози е погрешен и изкривен а от министерството - не питай! Родителските "недъзи" ги има но как се прилага професионалната образувателна способност??
119
0
 
0
 
! Отговори
Lan преди 4 години
Малкото ангелче-побойник обаче изобщо не се притеснява от нея (щ'то па, нали тате кава, че е оная уфса) и не спира, не спира да се дърпа дори когато ръката го бори от захвата ѝ - та така, перфекто отбелязани пет пръста на англеската ръчичка. Дай идея как да се дицпилинира такова детенце?! Ама си помисли, че твоето може да е отнова на земята...
118
3
 
1
 
! Отговори
Lan преди 4 години
116, :) идея нямаш какво е това дислекция ,нали? :)А иначе нормално учителите не би трябвало да имат особени проблеми с дициплината, така че това не би трябвало да те притеснява! Ама ако ги има първите 7 де...ако родителят е отсъствал, вече може да се притесняваш! Знаеш ли една учителка как насини ръката на едно детенце. Та въпросното ангелче свалило на земята едно дребно детенце и го ритало. Учителката се опитала да възпре, хубаво, ама онова не чува и не разбира, та го хванала за ръката!
117
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много съществен проблем е критерият на населението какво трябва да се учи. Масово и родители, и ученици имат ограничена обща култура и критерият им за достатъчно ниво е това, което те са запомнили, с което боравят свободно и разбират. Фактът, че светът се усложнява, че пазарът ни изхвърля не в ограничена, а в световна конкурентна среда, е извън мисленето на две трети от хората.
116
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не става само с ядене, трябва и акъл!