След слабите резултати на PISA: Тест за всички в 10-ти клас

МОН обмислят допълнителен изпит по всички предмети
4 дек 2019 09:10, Петя Славова
165
След слабите резултати на PISA: Тест за всички в 10-ти клас
Снимка: архив, Булфото

След слабото представяне на  международното изследване PISA в МОН обмислят въвеждането на допълнителен тест, в който ще бъдат включени въпроси по всички предмети. Той ще е за 10-ти клас, обясни министърът на образованието Красимир Вълчев.

Още по темата
"Не сме мислили за промяна в закона, по скоро сме обсъждали идеята за интегрален тест, но все още не сме взели решение. В него ще има въпроси от всички области. Меренето на умения изисква по-голяма интердисциплинарност и свързаност", заяви той, цитиран от "Монитор".

Според Вълчев изпитните формати у нас трябва да се приближат до тези на PISA, тъй като целта е изпитните формати да мерят умения. Той даде за пример работодателите, които споделили, че за тях е важно бъдещите им служители да имат комуникационни умения, които липсвали сега.

Според Вълчев учителите преподавали само това, което щели да изпитват учениците, които от своя страна рядко имали мотивация да четата по теми, на които нямало да полагат тестове. Тазгодишните десетокласници пък са първите, които ще положат задължителна матура по български език и литература и математика, с тях те ще завършат първи гимназиален етап.

За въвеждането на интегрален тест на принципа на SAT или TOEFL, вместо изпити за назубрени уроци в 10-ти клас, се заговори още март тази година. Тогава идеята се появи от страна на учителите по време на форум в Силистра, в която взеха Вълчев и председателят на парламентарната образователна комисия Милена Дамянова. Тогава тя сподели, че подобен тест би показал дали учениците са усвоили уменията и компетентностите, заложени в новите учебни програми, които ще им дадат възможност да реализацията на пазара на труда.

Продължителността на учебното време у нас също бе посочена като проблем за резултатите, освен формата на изпита. Вълчев посочи, че родните деца са в клас около 14% по-малко от средното за Европа заради дългата лятна ваканция и празници. Поради тази причина учителите се оплаквали, че учебното време на стигало за упражнения, въпреки че в новите учебни програми е заложено около 40% за него.

Просветният министър обаче увери, че към момента не се обсъжда увеличаване не учебната година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българското образование нищо не става от него! Няма контрол, ред, дисциплина и не учи децата на ценности, а сухи знания! Проблемът е на всички нива от детските градини, училища и университети! Навсякъде персоналът е партийно назначен и никой не му държи сметка за резултатите или липсата на такива! Живеем в пародия на държава!
114
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Lan 114Виж ако приемаш за "агресия" това, учителят да иска дисциплина и старание в час, тогава наистина имаш проблем и ти, и детето ти!Ако дисциплината се осъществява по български тертип наистина имам проблем! Виждам че Дислексията е поразила много българи което не е хич добре!
113
0
 
8
 
! Отговори
Lan преди 4 години
113, иначе да - в системата вече има от тези изкласилите полуграмотни и полувъзпитани. Те стават всякакви И учители! :) Тръгнали сме по наклонената спирала надолу...
112
2
 
5
 
! Отговори
Lan преди 4 години
113, само че на "учителската агресия" може много лесно да се противопостави родителят! Може да пише оплакване до Директора, до МОН, до медиите, може спокойно да си премести детето в друга паралелка или училище. Разбира се ако въобще се интересува от това, какво се случва с детето му. Виж ако приемаш за "агресия" това, учителят да иска дисциплина и старание в час, тогава наистина имаш проблем и ти, и детето ти!
111
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Lan 112Докато има противопоставяне, неверие, агресия и открито осмиване на учителите - ми няма как да стане!......Учителската агресия и липса на респект към личността на детето е също толкова пагубна колкото и другата! Българският учител хич не е цвете за мирисане, нито от преди камо ли сега! Изключенията са недостатъчни! Лесно е да се обвинява само едната страна, това е типично за повечето българи!
110
1
 
12
 
! Отговори
Lan преди 4 години
Та, родители, колкото и да се напъва министърът, каквито и нови програми и учебници да се изпонапишат, кашата само ще се задълбочи! Докато не се осъзне простият факт, че родители и учители са един отбор - те са учители и възпитатели на детето. Докато има противопоставяне, неверие, агресия и открито осмиване на учителите - ми няма как да стане! Докато детето Ви го възпитават телевизорът, компютърът и телефонът - НЯМА как да стане! Това е...часните уроци бяха само патерица, скоро и тя ще се счупи.
109
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига с тия изпити! Няма смисъл. Няма да станат нито по- умни, нито по- грамотни.
108
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
JACK OF ALL TRADES AND MASTER OF NONE.....Така сме обучавани в Българиа, да сме всестранно развити ама по-скоро - задръстени!
107
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дислекситания, пише го в другата тема! Съвсем точно написано!
106
1
 
17
 
! Отговори
Къде е истината??? преди 4 години
Сестра ми не се върна в България / в Норвегия е/, защото племенника ми не може да се адаптира към нашата учебна система, ще го обявят за бавноразвиващ се, защото:1. там един ден /мисля ,че беше сряда/ не учат , имат занимания на открито, спорт 2.нямат оценки 3.учат материала много опростено по забавен начин 4.нямат домашни всеки ден и всичко се пише в училище, никой не пише вкъщи домашни 5. напр. до 4 кл е нормално да се сричкува ,таблицата се учи в 4кл и т.н.А аз си побърках детето от учене?!!!
105
2
 
8
 
! Отговори
Василев преди 4 години
До АнонименНикога не си знаел колко сме били зле преди, защото си живял в херметичеси затворен съд, отвсякъде затворен и духовно и физически , и ти се е втълпявало всеки ден ,че остава един миг и ще погребем капитализма!!!Агент Дуейн Харпър!ЦРУ!!!
104
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 103"Колкото и лош да беше соца, никога не сме били толкова зле като народ по всички важни показатели. И не сме били в такава пълна зависимост от СССР, каквато сме сега от Запада. Нито сме имали такава пропаганда. Западняците имат опит с колониите, прецакаха ни. Дано да оцелеем този път"Зависимостта от СССР беше почти пълна откъм тежка индустрия - едно плиткоумно решение на българо-руските "другари"! Пропагандата беше 1000 пъти повече от днес!
103
3
 
12
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
В нормалните страни наблягат на важни неща. В седми клас започват да учат базова геометрия, алгебра се учи бегло след 10 клас, както и физика и химия, а не както тук в 6 клас да учиш вече Питагоровата теорема!Има много знания които се преподават в нашите училища, но масата от хората никога не ги ползват през живота си!Просто програмата трябва да се промени кардинално, да се наблегне на развитието на критичното и аналитично мислене,а не на безкрайното зубрене на неща които са нужни на специалисти
102
0
 
18
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Докато в училище е по важно да назубриш учебника, а не да се развива логическото мислене и разбиране на материала ще е така. Малкото деца които учат сега, просто зубрят и след 5 дена не помнят нищо от назубреното! Там е проблема, че не се преподава с цел да се научиш да мислиш, но програмата е такава защото политиците не искат да има поколения възпитани в критично мислене или дори самостоятелно, логиката е изкоренена, инициативата е ампутирана и всичко хубаво в човека системата го премахва!
101
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До евроатлантизъм"Проф. Иван Ангелов: Ние сме икономически и социално опустошена държава!"За съжаление е така.Колкото и лош да беше соца, никога не сме били толкова зле като народ по всички важни показатели. И не сме били в такава пълна зависимост от СССР, каквато сме сега от Запада. Нито сме имали такава пропаганда. Западняците имат опит с колониите, прецакаха ни. Дано да оцелеем този път
100
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да се продава алкохол в училищните лавки/столове! Така ще се каляват утрешните млади депутати!
99
0
 
12
 
! Отговори
gf hf mf :> преди 4 години
Каквото и да правят вече - не можем да излезем от този омагьосан кръг. Българите спряха да раждат, познайте кои масово раждат... А за тях знаем, че не подлежат на интеграция просто защото не желаят да учат. И ако сега този етнос е половината от новородените, то с всяка следваща изминала година ще става все по-голям процент от новородените деца. С две думи - няма мърдане! Сами сме си виновни... :)
98
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До човек"виновен комунизма, защото още тогава ни учеха, че интелигенцията била "буржоазна прослойка". Тоест, водеща роля трябва да имат работниците и земеделските производители (ceляните)"Не, тогава ни учеха, че интелигенцията е прослойка на работническата класа, не на буржоазията. Буржоазия при социализма изобщо няма. Интелигенция имаше, в Русия особено
97
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 97В България кадърността е повече илюзия отколкото реалност. Който учител е специализирал в точно тази област и е наистина добър, отдавна не е на българска земя, повярвай ми!
96
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да покажат още по слаби резултати.