Срив по математика на НВО: Средно 36,33 точки изкарали 7-класниците

Трима седмокласници имат 100 точки и по двата предмета
Обновена: 1 юли 2020 13:25 | 1 юли 2020 12:58, Анисия Иванова
161
Срив по математика на НВО: Средно 36,33 точки изкарали 7-класниците
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Едва 36,33 точки средно по математика са изкарали 7-класниците от НВО. При резултатите по БЕЛ представянето е около средното ниво - изкарали са 51,06 точки от 100 възможни, съобщиха от МОН на пресконференция за резултатите от матурите.

Общият извод на МОН е, че сравнено с миналата година - по БЕЛ седмокласниците са изкарали средно 2 точки надолу, а по математика 3 точки повече.

"Остават много ниските резултати по математика", призна министър Красимир Вълчев. Голям процент ученици имат трудности и са демотивирани по предмета. По думите му резултатите по математика са "тревожно ниски".

Има трима седмокласници с по 100 точки и по двата предмета, а 20 ученици са с 0 и по математика, и по БЕЛ.

С максимален брой точки по БЕЛ са 8 ученици, а 349 - имат максимален брой от 100 точки по математика.

При матурата по БЕЛ учениците са се затруднили най-много с въпросите, които изискват извличане на информация от текст. Част от седмокласниците показват и недобри резултати при овладяване на книжовно-езиковите норми.

Учениците се затрудняват да определят части на изречението и частите на речта, оцениха още на пресконференцията. По отношение на преразказа - седмокласниците успяват да преразкажат текста, изграждат го като цялост, но не винаги подробно и последователно. Общият извод е, че децата малко четат книги и се затрудняват да разберат какво се иска от тях.

По математика голям процент от учениците са приели, че литрите гориво са равни на изминалия път в една от задачите. Положително е, че все повече от тях са решавали и задачите с отворен отговор.

По региони традиционно водещи са училищата в София, Смолян и Варна, а в края на графиката се нареждат Сливен и Монтана, посочиха още от МОН.

Националното външно оценяване беше проведено след онлайн обучение заради епидемията от коронавирус.

На изпита по БЕЛ са се явили 56 822 ученика, а по математика – 56 767.

Училищата с най-високи резултати по БЕЛ са МГ „Д-р Петър Берон“ - Варна (90.43 т.), МГ „Акад. К. Попов“ - Пловдив (90.11), ЧОУ „Света София“ (89.23), СМГ (88.46), ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ - Бургас (86.16).

Първите 5 по резултати по математика са МГ „Петър Берон“ (96.45), ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ (95.34), ПМГ (95.21), СМГ (94.46), МГ „Акад. К. Попов“ (92.26).

Трите деца с пълен брой точки на изпитите са от областите Бургас, Плевен и Варна, съобщи заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
2
 
6
 
! Отговори
До 114 преди 3 години
И аз се чудя защо ще трябва да се учи религия в училище? В България никой не вярва в Бог. Българинът от времето на комунизма не е стъпвал в църква. Защо сега пък да се прави на набожен?
113
7
 
3
 
! Отговори
До 110 преди 3 години
Ами, че то и психологията е свързана с логика. С какво математиката пък е по-велика?
112
3
 
5
 
! Отговори
талибани преди 3 години
Нищо, важното е, че ще въведат вероучение. Управляват ни талибани.Българчетата е важно да вярват в Рая и задгробния живот.Че тогава ще са по-добре. За да не протестират че сега не им е добре.
111
5
 
1
 
! Отговори
До 110 преди 3 години
Ами медицината не е ли свързана с логиката? В математиката може 2+2 да прави 4, но в медицината се изисква и логика да откриеш причината за някакво заболяване и човекът да остане ЖИВ. С 2 думи математиката служи САМО да станеш програмист и да се хвалиш със заплатата си. Направо да се закриват другите специалности с математика. Така излиза по твоите думи.
110
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 106Няма кой да ви търпи простотиите пич, това е.Лош материал има в очите на лошия работодател...Ти нали беше от онези 8-9г лапета през 90-те в игралните зали, сега кво се оказа, че си бил 50г математик и търсиш...хахах.Ще търсиш, кво да праиш, не забравяй да ги препиташ по всички предмети в очилище, също ги питай какво искат да станат в бъдеще...хахах
109
4
 
7
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
До Анонимен 108В ИТ сферата никой няма да те пита за диплома. Всички са наясно че дипломи се купуват, и дори да не е купена - нивото на университетите е с пет години назад от съвременните технологии.Искат се практически познания, и се минава техническо интервю. Който си знае нещата го наемат. Просто е.
108
3
 
5
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
До 107Математиката е неразривно свързана с логиката. Отделно има теория на алгоритмите, и куп други нещя. Цели раздели от висшата математика, но за съжаление нямаш необходимият орган, с който да го проумееш.С други думи, сега света се дали на два вида хора : едните са с математичеки способности и логическо мислене, и взимат петцифрени суми. Ти май си от другите. Но нищо, винаги можеш да обвиниш първите, защото живота ти е дълга поредица от погрешни решения взети от мързел и простотия.
107
1
 
3
 
! Отговори
До 106 преди 3 години
Ами значи скоро компанията ще се оттегли от България. Ще си направят в офис Румъния, Индия и някъде където им е евтино. Може да се откажат и от българските си кадри. Лесно заменими са за чужденците, българите.Ако се работи от вкъщи, могат да си намерят хора от тяхната си държава.
106
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 105Специално в ИТ сферата не се иска да имаш някакво висшо, едва ли не да те препитват за всичко на интервю и накрая се чудиш какво работиш.В БГ повечето фирми са така, отиваш за интервю и те почват ще кажеш за директор на НАСА те цанят....Те и затова бивши математици работят това тук по нашите ширини.
105
4
 
1
 
! Отговори
До програмиста преди 3 години
Добре де, по твоята логика излиза, че математиката е нужна само да станеш програмист. Направо дай да затваряме другите специалности с математика, защото полза от тях няма. С математика САМО програмист.
104
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 102Пич, нека се изясним. Първо, не съм се хвалил че съм повече от Бог. Това ти го каза. Няма как да бъде, защото съм атеист.Второ, не съм стъпвал в кол-център. И трето........30те години ги минах преди 20 години.И четвърто (до 104) : Няма как "скоро" да дойдат млади програмисти. Повярвай ми търсим всеки ден под дърво и камък. За миналата седмица съм провел 45 интервюта - Няма. Лош мат'рял. И няма и скоро да има като гледам резултатите им по математика. А сектора е гладен за кадри!
103
4
 
3
 
! Отговори
До 88 преди 3 години
Значи преди 20 години си бил даскал по математика. И по-късно са те взели временно в някаква чуждестранна компания като програмист. А ако скоро сложат роботи да вършат твоята работа, ще се върнеш пак в училище.
102
1
 
4
 
! Отговори
Един българин преди 3 години
Скоро като дойдат по-млади програмисти в тия платените фирми, тия дето сте по-стари, ще трябва да ставате учители. Това е реалността. Няма чак толкова фирми за толкова много желаещи програмисти.
101
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 99Може да е като ония програмист дето хакна НОИ, първо използва Уиндоус, после Линукс, но иначе ги разбира нещата.В момента в БГ, малко да разбираш от Линукс и да можеш да ровичкаш, ще те направят гуру и ще пляскат с ръце.
100
1
 
3
 
! Отговори
До 98 преди 3 години
Аз НЕ се хваля, че съм повече от Бог, за разлика от теб. И ти повтарям. Знам ги кол центровете и колко време държат хората там. След като навършиш 30 години и дойдат по-млади от теб и те ще се замислиш.
99
0
 
5
 
! Отговори
до Програмист преди 3 години
Аз пропуснах перфокартите, скочих направо на Правец 82 с големите дискети и Бейзик, да, 86-та беше, после Пентиум 133 Мхз 96-та :)
98
1
 
1
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
До 99Пак бъркаш. Имаше фирми, и плащаха дебели пачки. По онова време разработвах счетоводен софтуер.
97
0
 
6
 
! Отговори
До програмист преди 3 години
Да благодарим на бай Тошо за компютри Правец, но преди 20 години нямаше фирми в София, които са ти плащали 10 000 лева( на бас, че след малко ще си напишеш заплатата). Дори нямаше гугла, за които да работиш или фейс бук. Каква е тая надменност у вас програмистите? Защо си мислите, че сте над всички? И други хора са завършили университет. Защо мислите, че не са учили в училище?
96
1
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
До 97Ти добре ли си, ваксина да ти намирам?Като искаш да си намериш нещо - пиши в гугъл :)
95
2
 
2
 
! Отговори
До 92 програмист и п преди 3 години
Ами като ти си голям спец и разбираш и от генетика , намери я ти тая ваксина! Аз съм си доволен от мястото , което заемам. А ти не си мисли, че в кол центъра, където работиш в момента, ще те държат до 75 години, докато се пенсионираш! Защо обаждаш другите науки? И там си има хора специалисти!

Спонсорирани публикации