Вярата влиза в училище: Предметът "Религия" предпочитан от 1 и 4 клас

Предметът ще е свободноизбираем
5 юли 2020 19:11, Анисия Иванова
284

За първи път след Втората световна война в училищата в България отново ще се изучава религия. Предметът е предпочитан при голяма част от децата между 1 и 4 клас.

Как ценностите и добрите нрави стават достъпни за учениците?

Повече от година Ани Господинова и Дафина Стойчева работят върху съдържанието на новите учебници по религия. Двете начални учителки са автори на текстовете по благонравие. 

"Религията не е онова страшно нещо, което плаши много хора за различни неща. Всъщност по този начин човек има възможност да достигне до добрия характер, който да го постави в добра позиция сред хората, с които живее", каза Ани Господинова.

Според Дафина Йовчева в обществото ни се забелязва дефицит на нравствени ценности, на добродетели.

"Видях една възможност, в която аз мога да дам своите способности и способностите да развия това нещо в децата", допълни тя пред Bulgaria ON AIR.

А посланията, записани в Библията, двете начални учителки успяват да пресъздадат на достъпен за децата език.

"Нашата цел беше тази, първокласникът като разгледа картинките да придобие яснота за това що е например щедрост, или що е грижа, или що е вяра. Много е трудно да се напише такъв учебник, защото това са много сериозни неща, но познавайки децата и работата сред тях ние знаем и изхождаме от техния практически опит", каза още Дафина Йовчева.

След като десетилетия такъв предмет липсва в учебната програма, сега интерес от изучаването на религията в клас проявяват както родителите, така и децата.

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
246
8
 
8
 
! Отговори
Готина мацка преди 3 години
До Човек БожиПрабългарите са езическо, примитивно и жестоко племе-историята го е доказала. Но все пак и те са страдали, понякога напълно заслужено.
245
8
 
19
 
! Отговори
Човек Божи преди 3 години
Няма нищо по-съвършено, по-мъдро и по-чисто от живота на Христа. Повечето от пишещите тук не сте мръднали и на косъм в нравствено отношение от ония, които викаха като обезумели Разпни го! И до днес всеки ден вие го разпъвате с егоизма си, с алчността си, с високомерието си, с лъжите и предателствата си, с лицемерието, злобата, лакомията и завистта си. Малодушните са жестоки.
244
7
 
16
 
! Отговори
Германец преди 3 години
Добре дошли в 18-ти век.
243
1
 
2
 
! Отговори
Готина мацка преди 3 години
До Ямболски цървулТи ли си Динко? Я бягай на браздата, че бежанците от Афганистан влизат в България като в разграден двор. И не говори за религията, защото не знаеш нищо за нея и нейните различия по света, ясна ли съм? Само внимавай да не те "опънат"афганците.
242
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От чутото и прочетеното достигам до жалния извод, че реално хората бъркат понятията "религия", "възпитание" и "етика" по същия начин, по който бъркат и "народност", "етнос" и "религия". Необразовани хора няма да втълпяват на детето ми неща, които не разбират. Религията трябва да се избира от детето когато то престане да бъде дете, т.е. когато е достатъчно голямо, за да РАЗБИРА какво точно е това животно "религия", а не да му се промива мозъка от малко, за да му се вменяват чужди идеи.
241
8
 
6
 
! Отговори
f преди 3 години
Много АТЕИСТИ ох тежко им Дано господ им прости за тяхното невежестжо
240
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да има такъв предмет в училище трябва да има християнско общество като в щатите,Италия,Аржентина, Румъния.Тук не е такъв случая.Имае едно общество на атеисти превърнати от комунистите във войнстващи атеисти.Вместо да изпишете вежди ще избодете очи.
239
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А може ли да е етика?Ако думата има някакво значение още в България!Все пак има доста религии в България - три поне са ми известни! Тях как ще ги отразят? Или ще запълват главите на децата с ненужни знания?За коя професия ще са важни тези знания? Само един може да стане премиер - набожен като бабка от женския пазар! Въй въй!
238
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До колкото разбрах става дума за СИП. И дано така си остане.
237
3
 
9
 
! Отговори
Мислеща преди 3 години
Още от самото заглавие се вижда, че много хора /вкл. и авторката/ не правят разлика между вяра и религия. От тук нататък какво да си говорим?!
236
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
21 век още хората вярват в богове...
235
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До късно е чадо,От комунисти всичко може да се очаква, но няма Господ-Бог да им слугува!
234
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
О не никакъв шанс. Не искам сина ми да вярва в литературни герои.
233
2
 
2
 
! Отговори
разделяй и владей!!! преди 3 години
До пияница мистикНовото оръжие на БКП е насаждане на омраза на етническа основа - дело на БКП-ДС.
232
6
 
2
 
! Отговори
атеистко поколение преди 3 години
дело на БКП...Покаяние и разплата с Бога ни очакват...
231
4
 
6
 
! Отговори
късно е чадо, преди 3 години
Учехте ни за атеисти и ни преследвахте навсякъде от ранна детска въздраст!!!
230
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В училището се учат науки,а ,,религията'' за която говорите не се учи,тя се възприема от семейната среда,и е част от оформянето на цялостната ценностна система.Изучаването на религия в училище ще раздели децата по вяра,и м/у тях е възможно да възникнат различия и религиозна нетърпимост.Това ще е груб акт на провокация ,омраза и разделение на децата в българското училище.Това ще е чиста форма на насаждане на омраза на верска основа,бъдещ зачатък на граждански и етнически напрежения и безредици.
229
4
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До ЖоЕ те тези са онези 80% за които каза професора :))) ХАхахаха. А иначе само за справка да ти кажа. Преди година бях на балет и нямаше и едно свободно място. С театрите и операта е същото. Не подценявай българите. Има си и хора потомствени аристократи, уважаващи културата. Да, вярно за повечето културата е да си изтеглиш филм от Замунда :)))
228
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко което го има и създава човекима духовно измерение.Най вече,чрез Словото.Има образовани,занят,но и това се дава отгоре.Преврата сеизроди от хора,които нямаха капкавъзпитание и страх от Създателя.
227
16
 
10
 
! Отговори
Жо преди 3 години
КАКВА ИСТЕРИЯ е обхванала атеистите!Прочетете подзаглавието-"Предметът ще е СВОБОДНОИЗБИРАЕМ"Никой не може насила да накара някой да вярва в нещо, което неодобрява. Комунистите 45 години се опитваха да ни накарат да вярваме в "светлий комунизъм, който ще спаси угнетените", но не успяха. Все пак, успяха да създадат у нас поколение от АТЕИСТИ и "сложиха прът" в духовното развитие на нацията.Духовно развитие не означава само църква.Над 80 % никога не са стъпвали в опера или картинна галерия.