Студенти и пенсионирани учители влизат в класните стаи

Тестването за коронавирус ще е за сметка на училищата
101
Студенти и пенсионирани учители влизат в класните стаи
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Подсилване на учителския състав с всички налични кадри се обмисля за новата учебна година, която ще започне присъствено в условията на COVID-19. Това могат да бъдат студенти последна година и пенсионери. От МОН ще направят по-широк списък от заместващи учители, съобщи за “Труд” просветният министър Красимир Вълчев.

“Ще направим по-широк списъкът от заместващи учители. В него ще включим и студенти. Правоспособните преподаватели обаче ще останат с предимство”, уточни той.

Още по темата
По думите му до края на месеца училищата ще получат препоръчителни организационни решения, от които да избират как да работят. В момента вариантите се обсъждат от експерти в работна група.

“Ще се опитаме да приложим стратегията на балончета, като отделяме класовете, доколкото е възможно. Така няма да се наложи да затваря цялото училище при един болен ученик или учител”, посочи Вълчев.

При случай на коронавирус само класът ще бъде поставен под 14-дневна карантина.

“Следващата стъпка ще е карантиниране на съответния етаж, или образователен етап. Може един цял етаж да мине дистанционно, но не и цялото училище”, обясни пред “Труд” Асен Александров, директор на 51 СУ и председател на Сдружението на директорите.

Той даде пример с школото, което управлява: “При нас на първия и втория етаж ще са началният етап, разделен в две смени, а на третия и четвъртия - прогимназиален и гимназиален, пак на смени. Представете си, че все едно ще имаме четири отделни училища”.

Няма да има задължително тестване на децата за коронавирус, при учителите се предвижда да се действа, както при всички останали случаи - ще се тестват и контактните лица и това ще е за сметка на работодателя.

“Ще разрешим целеви средства на училищата, които са икономисани по време на извънредното положение да могат се ползват за други дейности. Ако в отделни училища са налице големи извънредни разходи, свързани с коронавируса, сме в готовност да ги подпомогнем. Към момента нямаме причини да смятаме, че ще има системни проблеми с училищните бюджети. Училищата бяха затворени 3 месеца, имат и малко спестени средства", коментира пред "Труд" министър Вълчев.

В момента предстои да се регламентира в Закона за училищното и предучилищното образование 20% от часовете в иновативните училища да бъдат онлайн. Работната група от експерти обмисля всички възможни варианти и сценарии, така че е вероятно при нужда онлайн часовете да станат и по-голям процент, обясни още Асен Александров.

По думите му, както в целия свят, така и при нас се очаква голяма гъвкавост при началото на годината. “Ще вземем предвид, и добрите, и лошите практики от европейските държави, където тръгват по-рано от нас. При онлайн обучението ще се стараем да използваме една платформа, за да е лесно на всички, а да няма разпокъсване”, посочи той.

"Ако има допълнителна работа с отделни ученици, ще има и допълнителни възнаграждения на учителите. Ще предложим часовете за компенсиране на пропуски да станат текущи през цялата учебна година. Вероятно до месец ще подпишем и анекс към Колективния трудов договор", обясни Вълчев във връзка с натовареността на учителите през новата учебна година.

"Не избрахме смесено обучение по редица причини. В различните си разновидности смесеното обучение е или невъзможно, или нежелателно и неефективно. Невъзможно, ако решим да разделим и удвоим класовете, защото нямаме два пъти повече учители и класни стаи. Неефективно, ако решим да оставим половината ученици вкъщи, защото педагогическата работа на един учител, който трябва да преподава едновременно в реална и виртуална класна стая, би била непълноценна и не е желателно да принудим половината деца, и техните родители да останат вкъщи. Поради това възприехме варианта присъствено обучение с превключване към електронно обучение, когато се налага за отделни класове и училища. При него няма да има двойно натоварване на учителите, каквато предполага обучението в смесени режими на присъствена форма и електронна среда", каза той.

По думите му вероятно ще има обособени зони ограничения в столовете, на дворовете, коридорите и на местата, където се събират повече деца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен (71)МОН иска всичко да е на плещите на бедния учител.
70
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДЕРЗАЙТЕ БЕ!!!Но МОН сега нехаят.
69
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само физическото да е присъствено!
68
1
 
1
 
! Отговори
Писна миии: преди 3 години
Наглостта на манталитета: ама как така честно си ги откраднахме, честно си ги свихве, тия ни бяха черните пари за белите ни дни и неаме други! Многоооо ми писна накраяяяя , мноооооооо и цирка със заметната повърна под килима. Ей некой хора няма връх на наглостта които не сте покорили бе!
67
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скъпи колеги,подписаха ни смъртната присъда. Ако го има този вирус.Ако го няма, няма думи ...
66
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
5 КЛАС ПО ПРОГРАМА ВЕЧЕ ЗНАЕ ЕЛЕМЕНТАРЕН АНГЛИЙСКИ ЕЗИК И ИМА ПОНЯТИЯ ПО ИНФ. ТЕХНОЛОГИИ, ТАКА ЧЕ НЕ Е ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ ДА СЕ СПРАВЯТ С ДИСТАНЦИОННОТО ОБУЧЕНИЕ,
65
1
 
22
 
! Отговори
ВИКИ преди 3 години
ТЕЗИ. КОИТО МИСЛЯТ, ЧЕ ОНЛАЙН ОБУЧЕНИЕТО Е ПО-ЛЕСНО, ДА СИ ГО ИЗБИЯТ ОТ КРАТУНИТЕ! ЯСНО?
64
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 63Подкрепям Ви напълно.Звучи разумно. И толкова бъдещи проблеми ще отпаднат -карантина, тестове, пенсионери, студенти, дистанция и тн.Все па се осигуряват и пари за родителите!
63
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен - 63ПРАВИЛНО, ЗАЩОТО И В НЯКОИ СЕМЕЙСТВА С 2-3 ДЕЦА, НАЙ-МАЛКОТО НЯМА ДОСТЪП ДО КОМПА! А И НЯМА НАВИЦИ ДА РАБОТИ С НЕГО.ТАКА И РОДИТЕЛИТЕ ЩЕ СА ОБЛЕКЧЕНИ....
62
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се подсигури ефективно дистанционно обучение за 5 -12 клас и само 1 - 4 клас в сградата на училището - малки са, а и няма как да се учат основните неща онлайн!!!
61
1
 
2
 
! Отговори
Ей Симоооо 2 преди 3 години
С цялото си неуважение към вицекралския ти колониално нацистки *** те съветвам *** на дръвника сам!Знаеш ли батките от деветдесетте известни като мутри всичките получаваха прякори и титли! Бивши възпитаници на социалистическите спортни школи и ако сега ги питаш за к'во им е било да се занимават с дрога, проституция и рекет ще кажат: Абе бате нас си ни беше по-добре в тренировъчната зала, ама Симо каза, че това било демократично и в духа на времето!
60
0
 
8
 
! Отговори
като 2007 - а преди 3 години
Стачка!
59
2
 
2
 
! Отговори
Симеонеееее 2 преди 3 години
Отговорът на твоя въпрос е: Дааааааааа! Погледни го от моята гледна точка - целият свят вече знае какво сте направили, защо сте го направили, колко неправилно е било и как се прикрива и замита повърня под килим! Никак! Изумителна е опоритостта на трети, четвърти, пети лица да приберете тия пари и никой не мисли и никой не си представя, че самото им открадване е престъпление, прикриването е престъпление, замитането на повърнята под килима е престъпление, а мъртвите хора заради тия пари са цял куп
58
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз пък знам за един директор от Плевен, който отказа да подпише колективния трудов договор, защото не го избраха за общ.съветник.Сърдит е на учителите сиЗа какъв анекс става дума като не е подписал и договора. Но е направил тревни площи с капково напояване, железни огради около училището,телевизори по коридорите, които никой не гледа, снегорин, сега и бонзай щяло да има в двора.Какви ли икономии е направил през карантината където министъра говори за нея.Хм ,,от къде е взел пари за тея нещ
57
1
 
4
 
! Отговори
112 преди 3 години
До ИХАААКоя е тая ентусиастка бе???
56
1
 
11
 
! Отговори
За един пробит долър преди 3 години
За 1000лв ще намерите най-иновативните и вълнуващи учители.Ще подготвят децата ни на световно ниво.И да умрат 50-100 няма грижи ....
55
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
50% от учениците са присъствени фигуранти, за които достигането до интелектуални равнища е МИСИЯ НЕВЪЗМОЖНА!
54
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И при нас се мрънка когато сме болни. Затова го караме на крак и чак когато ни потрети, вземаме 2-3 дни болничниПри нас се ходи лично, веднага след като ти дадат болничния, носиш го в у-ще , за да видят "колко си болен", след това даваш учебниците си и оставяш до къде сте с уч.материал, обаждаш се и на зам. -директора, а ако си и в двете смени - на двамата зам. -директори и ...едва тогава отиваш да си купиш лекарствата и да се лекуваш.
53
1
 
24
 
! Отговори
ДЕРЗАЙТЕ БЕ!!! преди 3 години
мон СЕГА Е ВРЕМЕ ДА ОСИГУРИТЕ ДИСТАНЦИОННОТО ОБУЧЕНИЕ - ПЛАТФОРМИ, УСТРОЙСТВА, ПРОДУКТИ...НЕ МИ СЕ ПРАВЕТЕ НА ОЩИПАНИ МОМИ и че всичко е дошло внезапно и непредвидено!
52
2
 
7
 
! Отговори
Тато из Правец преди 3 години
Поредната м***ло¥мна идея на Политбюро и ЦК на ГЕРБ !!!

Спонсорирани публикации