Вълчев: Училищата ще имат свобода да решават начина на обучението

Хибриден образователен модел много трудно се реализира, призна министърът
18 авг 2020 11:33, Анисия Иванова
93
Вълчев: Училищата ще имат свобода да решават начина на обучението
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Хибриден образователен модел много трудно ще се реализира, призна министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

"Дистанционната форма на образование, която стартирахме от началото на извънредното положение в страната, не е организирана от училище. Това беше обучение в електронна среда при запазване на дневната форма. Част от училищата ще стартират ефективно дистанционна форма на обучение. Учениците могат да се включат в обучение в училища-центрове за дистанционно обучение.

Това е едната алтернатива, другата е – запазвайки дневната форма на обучение, до 30 дни да могат да се обучават едновременно чрез виртуална връзка в реалната класна стая“, обясни Вълчев пред БНР.

Още по темата

Той подчерта, че родителите имат право на избор, а „единственият дискусионен въпрос, който се оформя, е дали това да бъде единствено по медицински причини или въз основа на личен страх“.

„Трябва да намерим разумната граница, смятам, че ще подходим отговорно. Ходеното на училище е свързано с елемент на обвързаност“, убеден е министърът.

Вълчев допълни, че училищата ще имат свобода, но хибриден образователене модел много трудно се реализира.

"Ако някое училище желае да реализира хибриден образователен процес, то може да го направи, но това означава два пъти повече класове“, каза той.

Министърът подчерта, че за всеки случай, при който се установи заразяване с коронавирус в училище, ще се прави анализ на конкретната ситуация.

Вълчев изтъкна, че увеличението на заплатите на учителите от догодина с 15 на сто ще е факт независимо от това дали той ще е все още министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
8
 
9
 
! Отговори
Златина преди 3 години
Детските градини нямат място в условията на пандемия. Това са развъдници на вируси. Нашите баби и дядовци все на градини ли са ходили? От университети също няма полза. Не познавам един вишист който да може да раздели на две кози сламата. Да се закрият всичките. Само училищата да останат, но дистанционно през интернет. Генералът каза: "Трябва да се научим да живеем с вируса!", защото той ще бъде тук с години и дори с десетилетия! И не забравяйте да си носите маските !
62
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
bg velik voinik okupira bg krastovista, troshi stakla na koli, iznasilva bg maiki i bg deca, ubiva na bg svetofari, kresti pianski ostavka... na tova li gi uchite v bg uchiliste?!
61
1
 
13
 
! Отговори
Тъй, де! преди 3 години
За учителите е осигурена от НЗК ковидна пътека от 1200 лева. Баба Янка обещава + 16% от профсъюза след 1 януари, ако има нов бюджет. Учениците ще се включат с венец в знак на благодарност и печал, ако някой даскал артиса.Не чакайте от корумпетата в МОН нормални решения, а за отговорност забравете.Всеки родител е в правото си да вземе мерки за децата си, включително и като ги спре от училище, тъй като държавата така и не ще да се бори с епидемията. Само брои заразени, умрели и оздравели.
60
5
 
14
 
! Отговори
7 преди 3 години
Докторите да изнесат лекция в МОН ,че явно тия месеци не са гледали какво се случва по света,че има пандемия,че вируса коси и стари и млади и най-вече как да се предпазим-с дистанция и да не се събираме в затворени пространства!ОСТАВКА
59
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
na Valkov decata mu uchat v muzikalnoto uchiliste v Burgas bleene...:-))))
58
0
 
15
 
! Отговори
родител преди 3 години
То и за родителите имало анкета кой иска присъствено,кой дистанционно,но до мен не е стигнала.Нито до някой мой познат.Сигурно и тази анкетка е нагласена като вашата.
57
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до учителитеВие в кой свят живеете? Като се прати някакво възражение до министерството, във връзка с поредното безумие, обикновено се отговаря с "не се приема. Предложението беше обсъдено с всички заинтересовани страни". Борбата с вятърни мелници е благородна, но безсмислена.
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напишете писмо до някоя медия,дайте интервю,няма да Ви откажат.Те търсят новини.Има начини .Защитете интересите си и Вие имате семейства!
55
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Казваме го.Видяхте , че от Подкрепа първи ни предадоха. Били правили анкета и само 20 % ги било страх. Аз не съм и чула за тази анкета. Янка Такева "уговори" увеличение за след 3-4 месеца и ... всички мълчат.Когато съм се противопоставял..винаги съм бил сам и съм ...го отнасял.
54
4
 
12
 
! Отговори
до учителите преди 3 години
Как да нямате право на избор?Защо не си изразите мнението?Кажете,че не сте съгласни да работите в условията на пандемия!Тук няма значение възрастта ,вируса и на млади непрощава! Вие и министъра и директорите знаете,че мерките няма да се спазват и като се заразат деца и родители,Вие ще го отнесете!Имате право на мнение,но Ви е страх да го кажете!
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*специалисти
52
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига с това,че учителите са неграмотни.Не вярно. Все пак не сме IT специалидти, но си работим и се оправяме. Вчера писах за майчета, които не могат да намерят телефона на учителката в школо.А са млади.
51
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 53Ти старите учители не ги гледай. Много от тях са по-напред с технологиите от младите, завършващи специалността. Компютърът да не е изобретен през последните 20 години?
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 48 учителИ какво предлагате като вариант в тази ситуация?
49
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Надяваме се с увеличението на заплатите учителите да срът да мрънкат и да си надградят компютърните знания.За децата е много по-лесно и интересно.Живеем в технологичен свят,който върви напред.Образованието ни е от миналия век и неподготвя образовани и конкурентноспособни хора.Освен ако сам неискаш да си обогатиш знанията-в училище няма нищо ново да научиш.Държавата да даде таблети на децата в неравностойно положение,много бързо ще свикнат.По-бързо от госпожите!
48
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама и ние не искаме да обучаваме деца, чиито родители мислят така за нас. Ние нямаме избор. Вие имате -има частни у-ща с млади учители, а не комплексирани лелки в менопауза. Ако сте майката, след време и вие ще сте такава
47
0
 
14
 
! Отговори
До 48 преди 3 години
Учителите в Б-я може да видите колко са млади в справката на регистър. Има и анализи каква е възрастта на учителите в Б-я. Обобщено и накратко мога да кажа, че над 40% от учителите ще се пенсионират до 2 г. Между нас има и доста напред с технологиите. Но като цяло много скоро ще се окаже, че няма да има учители, които да ни земестват при евентуално отсъствие. Гледам предлагат да се разделят децата по групи. Няма ресурс от учители. Това е голям проблем и ще се задълбочава този проблем. Учител съм
46
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 44Това как си го представяте? Всеки учител си има стил на преподаване, знае, как да подходи към всеки един ученик в дадения момент, на кой да даде думата, кой има нужда от помощ и т.н. Как си представяте да се работи с част от класа присъствено, да поддържаш интерес, дисциплината, и едновременно с това да следиш непрекъснато монитора. Нали зад монитора има деца, които се нуждаят от същото? А изпитването? При дистанционната форма някои ученици хитруват, и това е неизбежно.
45
6
 
17
 
! Отговори
7 преди 3 години
На училище ще ходят децата на родителите,които отричат вируса.Те и сега не ги пазят.Но защо отговорните хора,които спазват мерки,дистанция,носят маски на закрито да са принудени да си пускат децата,защото това вашето е принуждаване.Да-задължително е образованието,но в условието на световна пандемия има алтернативи-дистанционно.От сутрин до вечер по всички видове медии ни призовавате да спазваме мерките,че само така ще се предпазим ,а сега искате да натъпчете 25 деца в една стая.
44
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 43Мой, те и преди пандемията не можеш да ги откъснеш от телефон или компютър, такава им е модата :) Да вземат малко да се модернизират училищата и най вече учителите, особено сега.Ако са млади учителите и са в крак с настоящето, не виждам как ще се натоварват онлайн, даже ми се струва, че ще бъдат улеснени :)) На по бедните деца, да се раздадат служебни таблети, ако не разбират, да им обяснят как се борави с тях :)Сега ще кажете пари трябват, и без това се раздават за щяло и нещяло

Спонсорирани публикации