Вълчев: Училищата ще имат свобода да решават начина на обучението

Хибриден образователен модел много трудно се реализира, призна министърът
18 авг 2020 11:33, Анисия Иванова
93
Вълчев: Училищата ще имат свобода да решават начина на обучението
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Хибриден образователен модел много трудно ще се реализира, призна министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

"Дистанционната форма на образование, която стартирахме от началото на извънредното положение в страната, не е организирана от училище. Това беше обучение в електронна среда при запазване на дневната форма. Част от училищата ще стартират ефективно дистанционна форма на обучение. Учениците могат да се включат в обучение в училища-центрове за дистанционно обучение.

Това е едната алтернатива, другата е – запазвайки дневната форма на обучение, до 30 дни да могат да се обучават едновременно чрез виртуална връзка в реалната класна стая“, обясни Вълчев пред БНР.

Още по темата

Той подчерта, че родителите имат право на избор, а „единственият дискусионен въпрос, който се оформя, е дали това да бъде единствено по медицински причини или въз основа на личен страх“.

„Трябва да намерим разумната граница, смятам, че ще подходим отговорно. Ходеното на училище е свързано с елемент на обвързаност“, убеден е министърът.

Вълчев допълни, че училищата ще имат свобода, но хибриден образователене модел много трудно се реализира.

"Ако някое училище желае да реализира хибриден образователен процес, то може да го направи, но това означава два пъти повече класове“, каза той.

Министърът подчерта, че за всеки случай, при който се установи заразяване с коронавирус в училище, ще се прави анализ на конкретната ситуация.

Вълчев изтъкна, че увеличението на заплатите на учителите от догодина с 15 на сто ще е факт независимо от това дали той ще е все още министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
5
 
! Отговори
до 44 преди 3 години
Не е такъв замисъла, целта е всички от класа да карат едновременно часовете независимо дали половината ще са на място в класната стая или дистанционно от домовете си.
42
1
 
9
 
! Отговори
9 преди 3 години
През цялото лято можеше МОН да подготви училищата и за двата вида обучение , но го проспаха и сега да му мислят директорите .Какво могат да направят те без пари и възможности за електронизация ? Нищо !Училищата ще пламнат и ще се премине към квазидистанционно т.е . още една провалена учебна година !Отговорнсто кой ще носи ? Никой !За 1 и 4 клас ги вземат възпитателите , а за 5 и 7 се дели нолматива на две ,а големите дистанционно и присъствено където има възможност .Това е варианта!Не ощетявайт
41
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 40"Най-добрия вариант е да стартират дистанционно или родителите да избират как да учат децата им."Разбирам притеснението Ви, но за да могат родителите да избират, учителите трябва да се натоварят двойно. Във всеки клас ще има желаещи за присъствено и за дистанционно. Тоест, учителят преди обяд ще трябва да е в клас, следобяд трябва да е пред компютъра. Няма да има време да проверява домашни и т.н. Повярвайте ми, това не е възможно физически при цялото желание.
40
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дистанционното обучение доведе до зомбиране на децата пред телефоните и компютрите, стига вече, към тази форма да се преминава само в краен случай за по две седмици най-много, когато целият клас излезе в карантина. Не правете некомпетентни опити с децата ни!
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв е смисъла от училище.Китайците отдавна са ви взели работните места.
38
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълна анархия е в цялата държава. Как така всяко училище ще си решава самостоятелно? Това държавни училища ли са или ООД? Имам наблюдения от детските градини. В детските градини персонала и учителите в П-в бяха и са без маски. Имат шлемове и маски, но не ги ползват. Помощник възпитателите сервират храната без маски. Те не се спазят. Работя от 32 г. в ДГ. Такава анархия не е имало както сега. Като им кажа за маски - младите се смеят и отказват. Директорите са зависими. Не може сами да решават.
37
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От възраст детска градина до 4 клас са най-големите преносители на вируси.Повечето хора живеят с родителите си.Тежко им горко на бабите и дядовците и на родителите с придружаващи заболявания.
36
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вълчев е напълно наясно,че мерките няма да се спазват по училищата.И ако децата се заразат децата, родителите ще ги спукат от съдебни дела.Най-добрия вариант е да стартират дистанционно или родителите да избират как да учат децата им.Те са наясно,че в училищата няма да е безопастно.Само тези,които отричат съществуването на корона вируса ще си пуснат децата.Но така се излагат на риск и децата и родителите,които спазват мерките.
35
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"увеличението на заплатите на учителите от догодина с 15 на сто ще е факт независимо от това дали той ще е все още министър."Изглежда вече го дават на уволнение и нищо не ги интересува.
34
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разумно звучи от 1 до 4 клас да се делят на 2 групи. По 10 -12 деца. Втората група ще се вземе от възпитатели.Другите - дистанционно.Часовете по ФВС да са на открито -хем може да се видят с другите, да се раздвижат. Нали тук имаше родители, които писаха, че децата им не ходели и *** да изхвърлят.И когато нещата се успокоят - се минава на присъствено.Пести се от всичко- ток, парно,вода - ще се работи в едно от крилата на у-щето, родителите ще са спокойни, пестят от непрекъснати PCR тестов
33
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Децата са функционално неграмотни не от двато месеца на дистанционно обучение!Много преди пандемията по образование сме на дъното в Европа.Това е факт.Родителите имат право да избират как да учи детето им в условията на пандемия.А министъра трябваше да подготви училищата да приемат и присъствено и дистанционно.Който иска присъствено-подписва декларация за съгласие-както в детските градини.И родителя си носи отговорност.
32
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Вълчев: Училищата ще имат свобода да решават начина на обучението"Превод: бягам от отговорност
31
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вълчев е абсолютно неадекватено. Освен децата с астма, има и с диабет.За тях какво измислиха тези некадърници? Вместо лятото да решават проблемите на дистанционното обучение, които са толкова много, те говорят небивалици.
30
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цяло лято спаха вместо да подготвят адекватна учебна програма съобразяване с дистанционо обучение, както действат по цял свят с учениците в прогимназиален етап за да се освободи място за по-малките, сега оправяайте се!
29
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
при болни родители детето ще може ли да посещава училище?При болни учители какво ще се прави? Има ли кой да ги замества? Или важното е децата да са в сградата и да се бутат в поРноградският транспорт без значение, че при наличие на заразен те стават контактни, както и родителите им. Кой ще плаща тестове всяка седмица?
28
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера едно каза, сега друго. Но не съм изненадана. Сега за всичко ще са виновни учителите. А ако кажат да се пенсионираме по- рано, с удоволствие.Аз съм на 54. Едва ли ще стане! Колкото до половината заплата за родителя -да вземе цялата! Пак ще кажа - което дете учи, то ще работи и дистанционно. А и да ви кажа така бяха по -активни - знаеха ,че по всяко време могат да звънят или пишат при някакви трудности.И го правеха. Дори в 11 вечерта! Е, моите са горен курс.
27
0
 
0
 
! Отговори
До 29 преди 3 години
Да,добре,съгласен съм.Но това не мисля,че е повод за оставка.Както и да е...Бъди здрав !
26
13
 
8
 
! Отговори
До 28 преди 3 години
Еми в този аспект да се вземат мерки.Всяко училище да действа според ресурса.Да се разделят чиновете,проветряване,дезинфекция,където може на смени.Тези деца ще ги зомбираме ли?Каква е ползата да не ходиш на училище,но на тренировки,в парка,в мола,детския кът,в кафенето,в дискотеката да можеш.Ако искате да си предпазите децата от К19-заключете ги в къщи.Ама пазейки ги от К19,ще им похабите психика,зрение,ментално и физическо здраве.К19 не е толкова страшен и опасен,за да запирате децата.
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 23 Я кажи ти какво предлагаш ??Общ национален регламент. Другото е баззаконие, безхаберие и бягство от отговорност.
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От 28*ДПС

Спонсорирани публикации