Вълчев: Училищата ще имат свобода да решават начина на обучението

Хибриден образователен модел много трудно се реализира, призна министърът
18 авг 2020 11:33, Анисия Иванова
93
Вълчев: Училищата ще имат свобода да решават начина на обучението
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Хибриден образователен модел много трудно ще се реализира, призна министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

"Дистанционната форма на образование, която стартирахме от началото на извънредното положение в страната, не е организирана от училище. Това беше обучение в електронна среда при запазване на дневната форма. Част от училищата ще стартират ефективно дистанционна форма на обучение. Учениците могат да се включат в обучение в училища-центрове за дистанционно обучение.

Това е едната алтернатива, другата е – запазвайки дневната форма на обучение, до 30 дни да могат да се обучават едновременно чрез виртуална връзка в реалната класна стая“, обясни Вълчев пред БНР.

Още по темата

Той подчерта, че родителите имат право на избор, а „единственият дискусионен въпрос, който се оформя, е дали това да бъде единствено по медицински причини или въз основа на личен страх“.

„Трябва да намерим разумната граница, смятам, че ще подходим отговорно. Ходеното на училище е свързано с елемент на обвързаност“, убеден е министърът.

Вълчев допълни, че училищата ще имат свобода, но хибриден образователене модел много трудно се реализира.

"Ако някое училище желае да реализира хибриден образователен процес, то може да го направи, но това означава два пъти повече класове“, каза той.

Министърът подчерта, че за всеки случай, при който се установи заразяване с коронавирус в училище, ще се прави анализ на конкретната ситуация.

Вълчев изтъкна, че увеличението на заплатите на учителите от догодина с 15 на сто ще е факт независимо от това дали той ще е все още министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заседанието на ДДС колко време е продължи ло? ТУкрайна децата стоят заедно всеки ден по 6 астрономиче ски часа.Вдишват, издишват, крещят,смеят се, ядат, пият ...На 40 см едно от друго.
22
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Германия отделните провинции въвеждат свои правила за училищата. Тук отделните училища са оставени да прилагат свои правила. Див феодализъм е това.
21
18
 
5
 
! Отговори
родител преди 3 години
Децата да си тръгват нормално на училище. Няма никакъв ковид. Използвате измисления вирус за да си правите експерименти с децата. Това се налага на целия свят от Глобалистите- caтанисти които изпъняват някакъв пъклен план.
20
14
 
10
 
! Отговори
лилит преди 3 години
Какво значи всяко училище да решава самостоятелно. Има си национални стандарти, Конституция , задължително образование до определена възраст и т.н. И без това нашите деца станаха функционално неграмотни, престанете да рушите образователната система. Децата трябва да ходят на училище.
19
0
 
8
 
! Отговори
До 23 преди 3 години
Ай,ся пък оставка ?Я кажи ти какво предлагаш ??Дай,кажи !
18
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-голямата глупост е да продължава тази пародия "дистанционно обучение".До кога така?Когато вирусът бе напълно непознат за медицината ок,но при положение,че се оказва не толкова очевидно заразен и опасен,да не говорим за безсимптомността му,редно е децата да си влизат в класните стаи.При заразен ученик се отпускат средства за тестове на съученици.Щом на заседанието на ДПС е имало 40 човека в залата и само един заразен,какъв е шанса в класната стая да е по различно ?
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има ли пилот в самолета?
16
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те децата цяло лято са заедно а те тръгнали да се тревожат за училищата.Да пенсионират предсрочно по-възрастните учители ако те толкова се страхуват и да назначат млади учители на тяхно място
15
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Накрая е ясно, че ще стане така, както кажат от училището. Изглежда не искат да поемат отговорност от министерството. Това е някакъв парадокс - модерно е да се критикуват учителите, че ни си вършат работата. А министерството върши ли си работата в тази ситуация, например?
14
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма логика всичко да е отворено,а училищата-затворени !
13
3
 
7
 
! Отговори
T03 преди 3 години
А защо трябва изобщо да ходят на учлилище?!? Алоооо
12
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моите деца през учебно време през 2-3 седмици са все с някакъв вирус, а и много др.деца са така. Мога ли аз да треперя всеки път през деветте месеца на училището и всеки път да правя купища тестове по 130 лв. на цялото семайство. Това е някакво безумие. !!!Големите ученици спокойно могат да си продългават дистанционно. За най-малките трябва хубаво да се помисли как да се намалят класовете....това е какво толкова умуват.
11
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 4Не бих казал, даже онлайн ще им бъде по удобно, ако има онлайн обучение разбира се :)По свитите деца няма да ги тормозят, по палавите, няма да могат да ги юркат, пито платено :) Ако за социален контакт, разбираш да се срещат в училище, значи грешиш :))
10
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 7Това не отменя присъственото започване на годината, доколкото разбирам. Само допуска хибриден модел (който иска - дистанционно), но по инициатива на училището. Това, обаче, е предпоставка за по-голям хаос - ще има родители, които ще искат дистанционно, а училишето няма да има готовност.
9
15
 
14
 
! Отговори
Шефа от Шефилд преди 3 години
Както детските градини си бачкат без съществени проблеми, така и ученици, и студенти- марщ по чинове и скамейки !
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко ви разказа играта на всички министри ....! Половината сте за психиатър...
7
13
 
6
 
! Отговори
И.Т. преди 3 години
Кой нормален човек ще даде право на глас на онези уплашени от всичко женички от фейсбук ? Децата трябва да бъдат пазени от лоши родители, това е грижа на държавата, родител с прекомерни страхове е заплаха за развитието на детето, както се казва- да идват норвежците да вземат малчугана:))))))))
6
5
 
3
 
! Отговори
Затвор за Вълчев преди 3 години
Заради монтиране на терористични камери в ясли,градини и училища Вълчев Борисов и другите виновни длъжностни лица да с е арестуват веднага.камерите се ползват з а мръсни увреждания на децата .
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този министър смята ли да се уточни със себе си ... всеки ден различна новина
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Древните гърци откриха Геометрията.Модерните американци джендъризма.Падението на човечеството е очеизбиино.

Спонсорирани публикации