Отсъствията на малчуганите по семейни причини скачат на 20

При нужда и предучилищните групи минават на е-обучение
5
Отсъствията на малчуганите по семейни причини скачат на 20
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Отсъствията на децата от подготвителните групи – 5 и 6-годишните, по семейни причини ще бъдат увеличени от 10 на 20 за настоящата учебна 2020/2021 г. Това става с преходните и заключителни разпоредби на Наредба № 5 за предучилищното образование, обнародени в Държавен вестник на 2 октомври, съобщи "Монитор".

Отсъствия на малчуганите в задължителна предучилищна възраст по семейни причини са допустими след писмено уведомяване от родителите в срок, който е определен с правилника за дейността на детската градина или училището, в което хлапето се обучава.

С промените в наредбата се дава възможност при извънредни обстоятелства, когато детските градини бъдат затворени, след заповед на образователния министър да се осъществява педагогическо взаимодействие от разстояние в електронна среда. Това ще става с участието на родителите чрез средствата за информационни и комуникационни технологии. Онлайн заниманията обаче не трябва да бъдат повече от 30 минути на ден.

През настоящата учебна година процедурата за преминаване в самостоятелна форма на обучение също е улеснена. В предходните и заключителни разпоредби е посочено, родителите трябва да подадат заявление до детската градина или училището, в което се обучават от първо до пето число всеки месец, ако искат да обучават хлапето от вкъщи. В него те трябва да декларират, че могат да гарантират подходяща среда за учене чрез игра и да посочат списък на избраните познавателни книги и помагала. Тази година те няма да бъдат задължени да разработват учебните планове, по които ще обучават децата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А учениците, бе пумпали??? Те защо остават само с 3 дни?
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това само за подготвителните групи в предучилищна възраст ли е? Учениците с 3 дни ли остават?
3
0
 
7
 
! Отговори
Ди преди 3 години
До автора на статията: думата хлапе е жаргон. Да я използваш в статия за промени в наредба е стилистична грешка. У читателите пък остава усещането за нулево ниво на сайта.
2
1
 
8
 
! Отговори
6 преди 3 години
Тези некадърници от МОН му намериха лесното .Вече няма отсъствия - минаваш на е-обучение или на самостоятелна форма !? Какво научаваш ам не е важно -важното е купонът да тече !
1
1
 
5
 
! Отговори
Тато из Правец преди 3 години
Ех....Мъко моя,Българио....