Родители искат гимназистите да се върнат в училищата

Дистанционното обучение било неефективно и демотивиращо
311
Родители искат гимназистите да се върнат в училищата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Родители на гимназисти изпратиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов, образователния министър Красимир Вълчев, здравния министър Красимир Вълчев и главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, в което настояват децата да тръгнат присъствено на училище от 12 ноември.

Още по темата
Искането им е дори и училищата им да се намират в "червена зона".

Родителите обясняват, че следят усложняващата се обстановка около пандемията и подкрепят усилията за опазване здравето и живота на ученици, учители и граждани, но в същото време са обезпокоени от рестриктивните мерки в заповедта на здравният министър.

"За всички упоменати в документа дейности и мероприятия (посещения в заведения и търговски центрове, конгреси, културни мероприятия и др.) се оставя възможност за присъственост. Единствено учениците в гимназиален етап следва еднозначно и безапелационно да преминат в обучение в електронна среда от разстояние (ОЕСР)", мотивират се родителите.

Според тях, ако гимназии, които се намират в т.нар. "червени зони", продължат с онлайн обучението за значителна част от училищата това на практика означава неопределено дълъг период, в който учениците няма да могат да се върнат в класните стаи.

"Най-сериозните ограничителни мерки са приложени към изключително малка група от обществото. Нереалистично е да се очаква това да промени хода на пандемията. Същевременно за тези 5% подобна мярка е съществена и води до значителни негативни последствия", допълват родителите.

Техните наблюдения над децата им (които вече бяха в дистанционна форма на обучение през миналата учебна година) показват, че ОЕСР е ефективно за ограничен период от време – 2-3 седмици.

"След това учениците губят мотивация, концентрацията им значително намалява. Липсата на жив контакт с учителите води до непълноценно усвояване на учебния материал. Многото часове пред екран (около 10 ч. дневно – като се включат и домашните задания) водят до допълнителни негативни последствия върху здравето на децата - разстройства на зрението, проблеми с опорно-двигателния апарат, нервно-психични разстройства. Липсата на общуване с връстници в по-дългосрочен план (над 2-3 седмици) води до апатия и понякога депресия", пишат родителите.

Те допълват, че гимназистите през изминалата учебна година вече преминаха дълъг период на онлайн обучение и всички тези фактори възпрепятстват постигането на основополагащите цели на образованието.

Родителите посочват още, че в редица държави от Европейския съюз въвеждането на карантина засяга почти всички сфери на обществения живот, но училищата продължават да работят присъствено и към затварянето им се пристъпва като най-крайна мярка.

"Отчитайки гореизложените обстоятелства, за нас остава необяснима причината, поради която децата в гимназиален етап на образованието си (8-12 клас) следва да понесат като рестриктивна мярка най-голямата тежест в борбата с овладяване на пандемията", посочват те.

Затова предлагат след изтичане на срока на заповед министъра на здравеопазването, учениците да бъдат върнати присъствено в училище и при засилени мерки, които да гарантират здравето и безопасността на учителите и учениците, като се следва досегашния подход и възможността да се действа локално и всяко училище да може да поиска преминаване към дистанционно обучение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
5
 
42
 
! Отговори
Лекар преди 3 години
Не се изненадвам, че има подобна група родители. Интересно ми е само какъв образователен подем очакват през следващите месеци у своите деца присъствайки в затворените, задушни класни стаи, които неизбежно ще се превърнат в инкубатор и на други вируси, които все още не са се развихри ли в пространството. Наистина ли тези хора си мислят, че образованост та, интелекта, психическото и емоционално здраве е плод на месец или една учебна година. Не, не е, ако първите 7 г семейство си е свършило работат
188
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 182Алооу, ако оживеят бе!
187
1
 
34
 
! Отговори
до 189 преди 3 години
Да. Така е.Преди да ги пуснат онлайн всеки ден в Пловдив се качваха в автобус 21 в 13.30 над 15 ученика от ПГ по транспорт Гоце Делчев.Само 2 пъти съм виждала две от децата с маски.Разбрах, че има ученици с маски по подигравките на останалите им съученици.В автобуса е тъпканак.Пълно е защото тези ученици пътуват за автогара Север. Докато пътуват се вика през цялото време.Говорят си от предна врата с другите на задната врата.Блъскат се.Невъзпитани като цяло.Дори казаха на 1 жена да вземе такси
186
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Иван Костов беше най-щедър за ваканциите,ГЕРБ се страхуват от хората, които имат свободно време ...защо ли?
185
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мама ви проста,във всеки дом ли трябва да има жертва та да мирясате гов..еда безподобни,цяла Европа се затваря те тука анархия,тъ..по племе!Ей да му се не види, няма такова племе по света,народите или са много дисциплинирани так чак вдлъбнатипо отношение на гражданска съвест.или са наплашени от властта и затова изпълняват.Това племе една немалка част ни се води,ни се кара,иска СЛОБОДИЯ и я бърка със свободата.Вкарайте ги тия юнаци и юначки в КОВИД отделение но не където играят кючеци!
184
19
 
5
 
! Отговори
хах преди 3 години
Тук пълно с ковид ***. Целия свят трябва да излезе по улиците и да си върне свободата. Демокрацията в момента е илюзия. Света се управлява от няколко човека с психични отклонения.
183
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учениците постоянно цъкат компютърни игри по компютрите и телефоните си - половината ден им минава в това, те се загрижили как компютрите няма да им понесат на дечицата. Напълно нагласена петиция, за да оправдае неадекватността на министреството на образованието в момент, когато епидемията у нас започва да взима страшно много жертви. Справянето с епидемията е и въпрос на национална сигурност!
182
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
12ти клас няма смисъл да се мотае напред назад из транспорта. Он-лайн им е добре.
181
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо децата от ДГ продължават да сеят вируса?Децата до 7г посещават детските градини и яслите без маски. На всичко отгоре за капак дори не могат сами да си вдигнат ръкавите на блузата и да си измиятя ръцете.Да не говорим, че след тоалетна възрастен ги обгрижва и почиства.Това ли ВИ е дистанцията? Нали трябва възрастен да го обслужва? Как си го представяте това да се случва с дистанция? Вероятно лелята трябва да им подхвърля лъжиците и да им слага памперс от 2 м разстояние?Не мислите с главите си
180
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
12ти клас са си идеално така, подготвят се за кандидатстудентски изпити и не скучаят.
179
2
 
10
 
! Отговори
до 182 преди 3 години
НЕ ГУБЯТ НИЩО ГЕРБ. ЩЕ ВДИГНАТ ЗАПЛАТИТЕ НА УЧИТЕЛИТЕ. ДОПЪЛНИТЕЛНО ВСИЧКИ ЕЧИЛИЩА РАБОТЯТ ПО ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТИ. ОСОБЕНО ТЕЗИ С ДОПЪЛНИТЕЛНО ОБУЧЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК. ДАВАТ ИМ ПАРИ ОТ ПРОЕКТИ. ДИРЕКТОРИТЕ СИ КУПУВАТ ПО ЕДНА КАМИНА ИЛИ ИЗКАРВАТ ПАРИ ЗА АВТОМОБИЛ САМО ЗА 1 УЧЕБНА ГОДИНА ОТ ПРОЕКТИТЕ.УЧИТЕЛИТЕ СА ОТГОВОРНИ ХОРА. ТЕ ЩЕ РИСКУВАТ ЗДРАВЕТО СИ.НО НЕ СИ СТРУВА ЦЕНАТА.
178
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малко учители ли починаха, че искат още да се заразят?
177
3
 
24
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
Най-добре всички ученици да се затворят по училищата и там да учат, да учат...
176
2
 
3
 
! Отговори
До 172 преди 3 години
Такива, които нямат претенции да са фиолози ... такива, които си гледат сами децата, без да разчитат на баби и дядовци, ... такива, които си плащат данъците и спазват правилата ... и да имам претенции, че от мен е станало човек ...
175
1
 
11
 
! Отговори
ДО герб преди 3 години
Учителите са 90 000, още толкова са половинките им или порасналите деца...................................................................................................................................................................... смятайте колко гласове губите! А ако прибавим и родителите им???????????????????????????
174
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кои са тия родители? Колко хиляди родители са подписали тая "петиция"? Очевидна манипулация.Днес прочетох, че в Москва ще продължат дистанционното обучение на учениците от 6 до 12 клас, защото в момента и там епидемията вилнее.Толкова тъппи аргументи - който лаппа мухи в час в училище, ще ги лаппа и пред компютъра.И защо учениците трябва да учат десет часа? Работният ден по кодекса на труда за непълнолетни е 6 часа
173
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До $$$$$$$Де да беше цирк :)
172
13
 
5
 
! Отговори
свобода преди 3 години
Хората си искат нормалния живот ,а не иди0тски правила.
171
2
 
36
 
! Отговори
Родител преди 3 години
Вашите деца до сега ви ги отгледаха детските градини, училищата и през лятото баба и дядо. Сега не може малко да си изтраете децата . Те са ваши не на госпожата или господина. Вземете малко работете заедно с тях, интересувайте какво учат, прекарайте малко време с тях и.т.н . Стига сте мрънкали само
170
2
 
23
 
! Отговори
ЛЕЛЕ преди 3 години
До ОХха-хаАми как да си закараш любовника/любовницата в къщи, като пъпчивият тийнейджър не е излязъл?