Родители искат гимназистите да се върнат в училищата

Дистанционното обучение било неефективно и демотивиращо
311
Родители искат гимназистите да се върнат в училищата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Родители на гимназисти изпратиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов, образователния министър Красимир Вълчев, здравния министър Красимир Вълчев и главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, в което настояват децата да тръгнат присъствено на училище от 12 ноември.

Още по темата
Искането им е дори и училищата им да се намират в "червена зона".

Родителите обясняват, че следят усложняващата се обстановка около пандемията и подкрепят усилията за опазване здравето и живота на ученици, учители и граждани, но в същото време са обезпокоени от рестриктивните мерки в заповедта на здравният министър.

"За всички упоменати в документа дейности и мероприятия (посещения в заведения и търговски центрове, конгреси, културни мероприятия и др.) се оставя възможност за присъственост. Единствено учениците в гимназиален етап следва еднозначно и безапелационно да преминат в обучение в електронна среда от разстояние (ОЕСР)", мотивират се родителите.

Според тях, ако гимназии, които се намират в т.нар. "червени зони", продължат с онлайн обучението за значителна част от училищата това на практика означава неопределено дълъг период, в който учениците няма да могат да се върнат в класните стаи.

"Най-сериозните ограничителни мерки са приложени към изключително малка група от обществото. Нереалистично е да се очаква това да промени хода на пандемията. Същевременно за тези 5% подобна мярка е съществена и води до значителни негативни последствия", допълват родителите.

Техните наблюдения над децата им (които вече бяха в дистанционна форма на обучение през миналата учебна година) показват, че ОЕСР е ефективно за ограничен период от време – 2-3 седмици.

"След това учениците губят мотивация, концентрацията им значително намалява. Липсата на жив контакт с учителите води до непълноценно усвояване на учебния материал. Многото часове пред екран (около 10 ч. дневно – като се включат и домашните задания) водят до допълнителни негативни последствия върху здравето на децата - разстройства на зрението, проблеми с опорно-двигателния апарат, нервно-психични разстройства. Липсата на общуване с връстници в по-дългосрочен план (над 2-3 седмици) води до апатия и понякога депресия", пишат родителите.

Те допълват, че гимназистите през изминалата учебна година вече преминаха дълъг период на онлайн обучение и всички тези фактори възпрепятстват постигането на основополагащите цели на образованието.

Родителите посочват още, че в редица държави от Европейския съюз въвеждането на карантина засяга почти всички сфери на обществения живот, но училищата продължават да работят присъствено и към затварянето им се пристъпва като най-крайна мярка.

"Отчитайки гореизложените обстоятелства, за нас остава необяснима причината, поради която децата в гимназиален етап на образованието си (8-12 клас) следва да понесат като рестриктивна мярка най-голямата тежест в борбата с овладяване на пандемията", посочват те.

Затова предлагат след изтичане на срока на заповед министъра на здравеопазването, учениците да бъдат върнати присъствено в училище и при засилени мерки, които да гарантират здравето и безопасността на учителите и учениците, като се следва досегашния подход и възможността да се действа локално и всяко училище да може да поиска преминаване към дистанционно обучение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
4
 
21
 
! Отговори
ОХ преди 3 години
ТЕЗИ родители дали не завиждат на собствените си деца, че ще са на ДО и вкъщи?
168
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А БЕ ЗИМАТА НА 2000-ТА ГОДИНА КАТО БЯХМЕ 1 МЕСЕЦ В ДЪРВЕНА ВАКАНЦИЯ, КАКВИ ПОРАЖЕНИЯ ВИ НАНЕСЕ??????????????????????
167
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дайте ми ги тези родители ентусиасти!@
166
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще има ли строги съдебни санкции за умишлено предизвикана смърт!?
165
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно ми е, как пишещи с множество правописни грешки обясняват, че на който му се учи ще си учи от където и да е. И видиш ли, как от тях самите станало хора???
164
1
 
20
 
! Отговори
нали са умни бре? преди 3 години
Навремето 15 годишните деца се грижеха за по-малките, а сега ............. 17 годишните до полата на мама.После се чудите откъде толкова из-вращения!!!
163
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам кои родители искат това, аз такива НЕ познавам.
162
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЗАТВАРЯНЕ НА УЧИЛИЩАТА ДАЖЕ Е ЗАКЪСНЯЛА МЯРКА!
161
16
 
2
 
! Отговори
$$$$$$$ преди 3 години
Ковид цирка ще приключи скоро. Ковид грипчето не е това което го описват. 90% от хората навън са без маски, димек не вярват в медиите.
160
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Хахаха...Ако ти отглеждаш такова ***, твой си е проблема. Гимназистите въобще не са трудни за гледане. Моето само си готви, чисти и все едно няма дете удома. Набийте си го в главите, че ако някой има проблем с отглеждането, това са родителите на По- малките.
159
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 90Изкарахме го и двамата без детето, и вируса дойде от нас - ходещите на работа. Детето отиде при леля си. Децата не са ви виновни за нищо, хайде спрете се. Изкарахте ги биологични бомби. Ама то така е удобно, да обвиним тези дето не могат да се защитят, защото в другият случай бизнесът ще нададе вой.
158
8
 
33
 
! Отговори
Хахахаха преди 3 години
Родителите се чудят как да се отърват от собствените си дечорлига и мислят всякакви варианти, дори с риск да разболеят други хора, но само и само да ги изпратят на някъде и училището се явява една от малкото възможности. Я си ги гледайте вкъщи. Вие сте си ги възпитали, сега не ги пращата на някой друг да си трови нервите. Я си гледайте лентяйте и непълнолетните алкохолици вкъщи. Та да ви изпият ракията, та да видите чудо!
157
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уморихте лекарите. Падат като мухи преди линейката да ги вземе.. и Амин!Сега ще уморите и учителите!
156
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като цяло гимназистите са си останали на ниво 4-5-6 клас и родителите им са донякъде прави - техните дечица имат доста материал да наваксват. Но щом и досега ходенето на школо не им е помогнало . . .
155
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До има и такива родителНяма страшно, легла има. Чух ,че са изписали ромите-кючекчий.
154
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
У Б И Й Ц И ! ! !
153
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Родители искат гимназистите да се върнат в училищата, за да ликвидират и малкото учители в България. То и без друго учителите 40% са пред пенсия, а други 10% работят след пенсия.Довършете ги и да мирясате!Безсрамници! Неблагодарници! Едно дете не можете да контролирате и искате да ги вкарате в училището да заразят учителите.
152
4
 
19
 
! Отговори
има и такива родител преди 3 години
и които искат да се оттърват от калпазаните. Но те ще заразят и вас. А болници няма. Освен ако не сте Нинова.
151
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не мога да разбера болните амбиции на днешните родители.Кое е поважно за вас образованието или живота и здра вето но децата,някой знае йи какви ще са последиците за децата ни? Аз съм за образовани деца и добре възпитани, но училищата не са забавачница.Чесно признате си като сте ;загрижени' на колко годинки дадохте телефон на детето си,само да не ви занимава и да не ви пречи,кога го оставихте да да си играе с компютара ви на колко беше? НЕ ВИ ПРЕЧАТ ОНЛЙН ОБУЧЕНИЯТА, А ВИ ПРЕЧАТ ДЕЦАТА ВИ,ЗАЩО
150
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно кои са тези родители, които искат децата им да са присъствено в условия на пандемия. Едно време постоянно бяхме в грипни и дървени ваканции и пак стана хора от нас или само от една част. Който иска да учи, ще си учи независимо от формата на обучение. Учителите не са падари, за да ни пазят децата или да им набиват знания в главите, при положение, че нямат децата нямат капацитета или желанието да ги поемат