Студенти за онлайн обучението: Като една голяма почивка е

Група във Facebook обединява над 3500 души от над 200 специалности
Обновена: 18 ное 2020 21:34 | 18 ное 2020 21:30, Анисия Иванова
80
Студенти за онлайн обучението: Като една голяма почивка е
Снимка: БГНЕС

Студенти от близо 40 висши училища подготвят писмо до Министерството на образованието и науката, в което настояват да се възстановят присъствените учебни занятия. Те са обединени във Facebook групата "Потърпевши студенти от онлайн обучението", в нея са над 3500 души от над 200 специалности.

„Масово исканията са, най-главното – да се върнем в университетите“, казва Адриана Петрова, студент трети курс по Българска народна хореография в Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград, пред БНР.

С две отделни заповеди на здравния министър студентите се обучават дистанционно от 29 октомври и това ще продължи поне до 30 ноември, като присъствени дотогава ще са само онези практически упражнения, за които не е възможно да се проведат в електронна среда.

Студентите обръщат внимание и на факта, че в публичното пространство активно се дискутира дистанционното обучение в училищата, но не и това в университетите.

„За университетите почти нищо не се споменава, почти никой нищо не казва какво се случва там. Много рядко се говори за това, а реално ние сме едни от най-ощетените“, подчертава Адриана. В режим на дистанционно обучение най-големият проблем за нея и колегите й е провеждането на практическото обучение.

„Ние сме танцьори. Почти нито една от задачите не може да бъде свършена качествено. С това онлайн обучение не може да се вземе абсолютно нищо. Вече трети курс масово нещата ни са свързани с практика“, разказва тя.

Павел Стоянов, който също е третокурсник в специалността Българска народна хореография, вижда проблем и в платформите, които се ползват за онлайн обучението. „Като се включим повече от 10 човека с видео и микрофони, чисто технически имаме проблеми., казва той.

За Елизабет Иванова, която учи в специалността Специална педагогика, дистанционното обучение "изглежда като една голяма почивка все още“.

„Всеки ден имам само домашни. Обещаните лекции, които трябваше да вървят по график, изобщо ги няма. Откакто сме почнали, сме имали 3-4 лекции. Много често преди обещаната лекция преподавател се включва, казва, че няма да имаме лекция и ще ни изпрати домашно“, разказва тя в предаването „Хоризонт до обед". „Това не ме устройва. Когато бяхме присъствено, беше доста по-лесно.“

С времето студентите започнат да губят интерес, твърди още Елизабет. В момента тя има три изпуснати практики и не вярва, че може да навакса. „Едната беше в училище, другата беше в детска градина, третата беше в някакъв център.“

Има и студенти, които са доволни от сегашното положение, защото им остава време „за всичко останало извън ученето“, допълва Елизабет Иванова. „Ако ни харесва този начин – да сме си вкъщи, то по-добре да не сме ставали студенти.“

Адриана Петрова посочва и друг проблем - затворените университетски библиотеки и усложнената индивидуална комуникация между студентите и техните преподаватели.

Заради проблемите с обучението им в електронна среда в писмото си до МОН студентите ще настояват да бъдат възстановени присъствените занятия във висшите училища, а ако това не е възможно, като краен вариант - присъствено да бъде практическото обучение, а лекциите да бъдат онлайн.

И докато писмото бъде оформено и изпратено до МОН, във Фейсбук групата "Потърпевши студенти от онлайн обучението" текат активни дискусии за плащането на семестриални такси, квартири и общежития в условията дистанционно обучение, когато студентите са по родните си места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
4
 
! Отговори
Е преди 3 години
Купони от къщи не стават. Цигарки, алкохол също е трудно. Скс - само със себе си. Кофти работа, остава да се учи.
67
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 57Такова нещо може да каже само някой, който и през крив макарон не е виждал истински университет.
66
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 52То е ясно кои са инициаторите - от ЮЗУ, специалност народни танци. Голяма специалност, няма що. Откога и това се води висше образование?
65
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 50Ами с онлайн обучение има по-голям шанс да се ограмотят - поне им се изисква писмена работа и става ясно кой се нуждае от ограмотяване. Иначе в час - всичко устно. Как да се научат да пишат правилно? В чатовете правила не важат.
64
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 49Занятия ИМА, и то качествени, в огромния брой от случаите. Там, където няма, студентите да се оплачат на ръководството на университета и преподавателят да бъде наказан. Не да врещят в общественото пространство и да занимават министъра на оразованието. Нали имат автономия университетите, да си решата кой как ще се оправя, в рамките на националните ограничения.
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И още до Анонимен 32Магистри също се приемат масово по държавна поръчка и таксите са същите, колкото за бакалавър - в типичния случай, 600 лв. на година, за редовно обучение. Поне така е в Софийския университет. Отново лъжи, значи, за "платения рекет".
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 32Първо, никога не е било безплатно - имаше си такси, макар и ниски. Второ: и сега са ниски, никак не са "солени" - освен ако не говорим за частните университети. Само за медицивна и няколко други са по-височки, по разбираеми причини. Масово таксите са колкото една минимална месечна заплата за цялата година, че за някои университети и специалности - и по ниски. Това "солени" такси ли са? Във всеки случай са под себестойността.Така че не разпространявайте дезинформация, ако обичате.
61
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 60МолИ се докторът, аптекаря и пожарникаря да не реши да работи от вкъщи! *** некви драскат...
60
2
 
3
 
! Отговори
до 66 преди 3 години
Анонимен, наемите си вървят, тъй че не пиши глупости! Никой не освобождава квартира и не пренася багаж стотици км, никой! Утре тези на ДО ще имат дипломи за учители, инженери и лекари! Жална ни майка тогава....
59
0
 
4
 
! Отговори
до 64 преди 3 години
Работиш ми дедовия.С дупе.
58
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Онлайн обучението изобщо не е почивка, просто родителите ви не искат да плащат квартири докато учите от дистанция, а на вас ви липсва студентския живот ....
57
5
 
8
 
! Отговори
Дзъ преди 3 години
В резюме онлайн обучението, както за студенти, така и за ученици е един безвъзвратно загубен период от живота им...но таксите си вървят
56
1
 
8
 
! Отговори
Студент преди 3 години
Нема лошо да си онлайн! Правиш се,че си на лекции,преписваш от колежките или докато те изпитват онлайн,тя нежно ти шушне в ушето верните отговори,а ти си лежиш в топлото легло с гаджето.Станеш към обяд та се поразкършиш,ошмулиш две-три бири да ти мине огино в главата от снощи,сбирате се верни приятели компания и почвате отново.Компоти лютеници,леб и зарзават живота продължава,като песен.Празниците наближават,дедо Коледа пристига с еленчетата!
55
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПРОРОКСистемата се казва Moodle, а не mudal, и е отличен инструмент за качествено обучение, който се ползва активно и при физически присъственото обучение. Проблемите с нея се дължат на недобро техническо осигуряване и на неподготвеност и нежелание да се подготвят на някои преподаватели. "Грешката" не е в самата система и форма на обучение. При адекватно използване единствената разлика е, че няма физически контакт, но общуването между студентите и преподавателя може да е дори по-пълноценно.
54
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който иска да учи ще учиНа детето му разказаха играта да пише курсови работи. И да си търси сама информацията а не на готово. Така че мързелите да мълчат.
53
6
 
8
 
! Отговори
До 60 преди 3 години
Ме знам за кого няма работа от дома.Аз вече девета година работя от вкъщи.
52
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да пази господ от корона , грип и срамни въшки. Нелепо ще е да кашляш и да се драпаш за ...
51
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Студентите трябва да останат онлайн, поне до края на февруари, за тяхна безопасност и на преподавателите (има много възрастни преподаватели и това може да е пагубно за тях). Много специалности са големи потоци от 100-150 човека, така че на прага на зимата това ще е грешка!!!
50
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Онлайн обучението е като таксиджия, работещ от дома, т. е. една ГОЛЯМА ПРЪДНЯ.Работа от дома, НЯМА, НЕ Е ИМАЛО И НИКОГА НЯМА ДА ИМА.
49
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тц... Липсва им нещо, ама не е лекция на живо или практика в "някакъв център". Липсват им студентски град, пиеньето и онуй нещо. Като са дистанционно трябва да си стоят при маминка на село, не е лесно.