Студенти на протест заради прекратения договор на проф. Мирчев

Студентите смятат, че случаят е бил раздухан по медиите
Обновена: 21 дек 2020 14:13 | 21 дек 2020 14:12, Ния Христова
62
Студенти на протест заради прекратения договор на проф. Мирчев
Снимка: БГНЕС
Студенти днес излизат на протест пред сградата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" в 18,30 ч. Причината за недоволствието им е решението на ректора на университета проф. Анастас Герджиков да прекрати гражданския договор на преподавателя проф. Михаил Мирчев, който води лекции в курса "Социална работа с ЕТНО групи".
 
"Лични познанства с проф. Мирчев нямам, нямам и контакти, но лекциите му са публични и всеки може да ги гледа, да си изгради мнение за това какво преподава и дали то наистина съдържа псевдонаучни факти", каза пред БНР студентът Румен Попов.
 
"Не става дума изобщо за личността на проф. Мирчев или за неговите лични убеждения и възгледи, това е важно да се уточни, тук става дума за прецедент, едно широко тълкувание на етичния кодекс, който може да се използва и срещу други преподаватели в бъдеще и срещу студенти заради техни акции, убеждения и или пък позоваване на някакви факти, които чути отстрани или извадени от контекст звучат неприятно в нашата политически коректна страна".
Още по темата
 
Румен Попов твърди, че причината, поради която излизат на протест е, че етичната комисия и ректорът са взели решение под голям обществен натиск, защото случаят бе раздухан по медиите точно в момент, в който Софийският университет се изкачва в класации в топ 50 на университетите в Източна Европа. Студентите смятат, че казусът можеше да прерасне в голям скандал, който да навреди на авторитета на университета.
 
"Софийският университет винаги е бил водеща сила в защита на демократичните, либерални ценности, в постоянно партньорство с ромски и еврейски организации, кажете ми това какво общо има с казуса. От това си личи, че решението, което е взето е взето под натиск, за да се запази политкоректната ситуация", подчерта Румен Попов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 3 години
Законът да е за всички. Това е в основата на тезата на професор Мирчев. Той не е срещу интеграцията, а срещу нейните методи на ефективност. Защото данните показват, че нещата стават по зле, а налетите пари безброй.
49
1
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 3 години
Професор Мирчев е трън в очите на преподаватели и организации имащи отношение по ромска интеграция, защото в прав текст заявява, че е неефективна и причн за отстраняване е това.
48
2
 
16
 
! Отговори
21 век преди 3 години
Дано само "Етичните комисии" в университетите да не се използват срещу по-будните преподаватели с "поръчки". Членовете на тези комисийки се определят от ректорите, което води до зависимости.
47
4
 
16
 
! Отговори
Алекс преди 3 години
Професор Мирчев е изключителен професионалист и реалист. Вижте лекциите на останалите преподаватели и ще разберете, че нямат връзка с деиствителността. Затова и резултатите за интеграция на роми са такива.
46
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подкрепете активно професор Мирчев. Заслужава го.
45
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво за подкрепата на студентите. Професор Мирчев заслужава напълно. Други са за гонене от този факултет и това са тези преподаватели, които докараха нещата с ромите до сегащното неефективно състояние, чрез безброй проекти за интегация. Неговата откритост и прямост е необходима за отрезвяване там. Успех на протестиращите.
44
2
 
10
 
! Отговори
Росица преди 3 години
Това " ром " го има само в България, иначе в цял свят му казват ***.
43
1
 
2
 
! Отговори
112 преди 3 години
Права само за :::::: дпс, бкп, сдс, ндсв, герб, абв, бсп безплатно
42
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да си направят университет и да го назначат за ректор,щом толкова им е мил и драг
41
5
 
7
 
! Отговори
Гост преди 3 години
По ред.. На номерата... Еваш, еваш ефенди.. Унищожихте системата на мвр, сега иде ред на професорите... След тях, кохо ли ще захапите. Не е моя работа, сеир гледаме. Минахме покрай месомелачката преди 20 години, за което ви казваме машалла ефенди. Тешекюр.
40
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Той не бил годен, а романчо що не учи да е годен. Какъв романчо ще ставаш, полисай, като бате бойко. Как пък едно не каза, ще искам да стана даскал, химик, математик, а всички.. Полисай... Аферим, машалла аметчо.
39
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дайнов цяло лято хуляше 99.9 процента от българите,но него и с пръст не го пипат от НБУ.Ромите не може да се хулят,но виж българите -може.
38
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато марионетките решат да "ударят" някой свестен,умен българин,цяла армия от ***,влизат в хорът им.Отворих един тъмнокафяв сланинест сайт за една минута и разбрах какви пари тикат в зад.кът на неговият собственик. Пари от нашите пенсии и заплати.Днес 59% от българите,твърдо стоят зад президента Р.Радев! Само 29% са зад Борисов,ето това друса сланините на продажниците от Н ския "сайт".Аут,без връщане назад,за да дойде спокойствието! Дано Господ и този път се смили над нас!
37
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МариноваКви проблеми бе ***!!! Човекът не е с всичкия си :D, чипирания, диктатурки, соц простотии!
36
5
 
16
 
! Отговори
Маринова преди 3 години
Това, че поставя проблеми, трябва само да се приветства! Като си мълчахме за Македония, вижте докъде стигнахме..
35
18
 
7
 
! Отговори
Земеделец преди 3 години
Основно говори глупости за чипиране, ХААРп и разни други глупотевини, човекът не е годен да преподава!
34
4
 
20
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
Човекът каза едни истини за едни трудолюбиви,кротки хора .Мдаааа...
33
5
 
14
 
! Отговори
анализатор преди 3 години
Защо не беше уволнен Стойчев?Неговото поведение е много по укоримо.Но нали е гербаджия,за него няма последици.
32
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единствено не ми допада, че е симпатизант на БСП, но свободата на словото е свещена! От БСП ще го защитят ли?
31
4
 
17
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
Човекът каза истина за едни ***...

Спонсорирани публикации