Деца в изолация - какви са последиците за тях?

Яница Маринова с изследване върху психиката на малките
17 фев 2021 12:18, Петя Славова
10
Деца в изолация - какви са последиците за тях?
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Как пандемията и изолацията влияе на децата изследва педагогът Яница Маринова.

"Всички ние бяхме в социална изолация още от миналата година. Това провокира в мен да тръгна към различни изследователски полета", споделя  пред БНР Яница.

Още по темата

Социалната изолация и прехвърлянето ни в дигиталното пространство роди редица проблеми, които играят основна роля и в заглавието на изследването. То обхваща деца в предучилищна възраст и е обхванато сред родители, педагози и директори.

"Първите дефекти се проявяват във физически план. Децата не могат да изразходят енергията си само в една стая. Голяма част от децата, които се връщат в учебните заведения, са силно емоционално стресирания. Резултат от дигиталното стоене вкъщи е стремежът им бързо да консумират информация. Промениха се навиците на децата - хранене, обноски, самостоятелно хранене. Децата все по-трудно се фокусират върху една задача", обяснява специалистът.

Проблемите, според нея  настъпват на три нива: "На микрониво - родителят трябва да обясни какво се случва на детето, липсата на другите и средата е първият проблем. Следващият е на мезо ниво - аз и другите ми близки, защо не се виждам с приятелите си, с баба и с дядо. Третото ниво е микро - трябва да обясним на децата какво се случва в обществото, което влияе на детето".

Да намерим правилния, здравословния начин да общуваме с децата си по време на пандемия е дълъг път, който сме длъжни да извървим като общество, казва още Яниц, но точна рецепта няма.

"В общуването с децата сме длъжни да намерим онзи аспирин, който ще енергизира нашите отношения с децата ни и ще направи комуникацията ни успешна. Пътят е завръщане към връзката ни с природата. Имаме нужда от спокойствие", обяснява Яница Маринова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
На преди 3 години
На всички им има вече нещо, не само на децата.И така - до края на...:)
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо им няма на децата, а тази е поредната, която иска да изкара лесни пари.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Назад към природата и към онзи прилеп от Китай!
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предпазени са от тока.
5
0
 
4
 
! Отговори
Олеле преди 3 години
От какво си почиват, от седенето вкъщи и носене на маски ли?Или от това, че ако някой ги гушне или пипне, си мислят, че вече са със спин, рак и ебола?А родителите, като е толкова хубаво да са безработни вкъщи, да си бяха напуснали работа преди това. Онлайн игри......
4
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Почиват си, виждат се повече с родителите си и играят на повече онлайн игри. Тези "последствия" не се нравят на "елита"
3
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стават прости, обездвижени социопати.С маски. Перфектни овце, които ще приемат отчуждаване, роботизация, следене, джендърри и прочие.
2
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1Що се хабиш, просто обопщи - гърбати китове
1
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стават поколение от социопати и психопати, класически българи, нищо ново