Студенти в 18 защитени специалности ще учат безплатно

Направленията са с най-висок бъдещ недостиг от специалисти
51
Студенти в 18 защитени специалности ще учат безплатно
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Студенти от 8 професионални направления и 18 защитени специалности ще се обучават безплатно, реши правителството, като одобри списък на професионални направления и защитени специалности, които се освобождават от такси за обучение.

Тези направления и специалности са с най-висок бъдещ недостиг от специалисти на пазара на труда, съобщиха от правителствената информационна служба.

Целият курс на обучение е безплатен за студентите, приети от учебната 2021/2022 г., в специалности от професионалните направления „Педагогика на обучението по...", „Религия и теология", „Математика", „Физически науки", „Химически науки", „Химични технологии", „Енергетика", „Материали и материалознание". Без такси ще се обучават студентите в специалности „Арменистика и кавказология", „Африканистика, „Индология", „Иранистика", „Класическа филология", „Новогръцка филология", „Румънска филология", „Унгарска филология", „Хебраистика".

В списъка попадат също „Ядрена техника и ядрена енергетика", „Машини и апарати за хранително-вкусовата и биотехнологичната промишленост", „Машини и апарати за хранително-вкусовата промишленост", „Топло- и ядрена енергетика". Безплатно ще е обучението и за студентите, приети в „Ядрена енергетика", „Корабостроене и морска техника", „Хидростроителство", „Металургия", „Технология на дървесината и мебелите".

Мярката се прилага за втора година и ще обхване 8916 студенти в първи и втори курс в 18 държавни висши училища. За покриване на таксите за първия семестър на студентите, приети от учебната 2021/2022 г., ще бъдат необходими 1.6 млн. лева. Те ще са за сметка на разчетени разходи по бюджета на Министерството на образованието и науката за 2021 г.

Средствата, необходими за 2022 г., ще бъдат планирани със Закона за държавния бюджет по бюджетите на съответните държавни висши училища. Целта на мярката е да възобнови интереса на кандидат-студентите към тези важни специалности и направления, за да се подготвят кадри, необходими за икономиката и обществения живот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: обучениеМОН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно време всички се втурваха да се реализират в Научния комунизъм. Защото после като завършиш и почнеш да пишеш хвалебствия за Марксизма, Ленин, Сталин, БКП...я апартамент в столицата ще ти дадат, я къща, я кола, пък ако си много талантлив и мазен, я имот в СССР, Москва. Много хора си оправиха живота така. После свиха бройката и Научният комунизъм можеше само да го сънуваш.
31
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам две филологии от СУ за информация на 45. Прз цялото следване преподавателите ни сваляха звезди какво светло бъдеще ни очаква. След завършването се оказа, че действителността е друга. Горките предователи се интересували само да си вземат заплатата без да вършат нищо. Нашето светло бъдеще отиде на кино. Не правете нашата грешка.
30
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе вие пишещите тук да не би да сте учили във ВУЗ, за да се реализирате в работата си? Повечето от вас нямат висше образование, ама сте много отворени да плюете по него, дори без да сте стъпвали в университет.
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не безплатни, ами пари трябва да давате за да примамите студенти да се записват в българските ВУЗове. Почвайте да записвате ромите, че българчетата вече избягаха.
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-добре учете Арабистика и четете Корана, че като гледам как са ни налазили муслимите, скоро те ще са мнозинство в Европа.
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинистика; Пропагандистика; Фа/Л/шистика; Джендъристика; Лобистика - страшно хубави специалности, актуални, натурални.
26
0
 
0
 
! Отговори
Госпо да ме Съди преди 2 години
ама от всички Политичести системи, само НационалСоциалистическата можах да разбера, а тя е Демонизирана и ми викат "ум ри на цист".
25
0
 
6
 
! Отговори
Пропуснали сте преди 2 години
жендристика, най-важната за Брюксел специалност...
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С тези -истики не те вземат във външната политика или разузнаването, освен ако не си професионален доносник. Иначе си окачваш дипломата на стената да събира прах. Няма смисъл с данъците на всички да се плаща обучението на такива ''специалисти''.
23
1
 
0
 
! Отговори
До 46 преди 2 години
да Комунистическите Държави, прави си, така Функционират! докато изхарчат Парите на Другите за глупости и фалират!!
22
5
 
2
 
! Отговори
до 35 преди 2 години
Аз пък не искам с парите от моите данъци да пълнят дупките покрай твоето село, ама така функционира държавата. Ако не ти изнася върви в някоя джунгла, никой няма да ти търси данъци за разни там планирания. Понял?!
21
5
 
7
 
! Отговори
до 33 преди 2 години
ами да си Планират, но не с мойте пари от Данъци! Понял?!
20
2
 
3
 
! Отговори
ф преди 2 години
До пенсионер-ветеранЧе правилно не си разбрал, щото толкоз ти е акълОт. Трябва да има Планиране. Понял? Като разпасаха всичко да не би да цъфнахме и вързахме?
19
3
 
6
 
! Отговори
Без значение преди 2 години
Тези специалности (*истика) са за нуждите на външната политика и разузнаването. Защото не може само Калинки да работят по мисиите ни в чужбина, а трябва и тук таме по някой подготвен кадър да има. Но за Byте по- високо от Витоша няма, и по- далече от носа също няма, та не може да види нуждата да се обучат безплатно някакви 150 деца на година.
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
28 има наплив, много трудно се влиза, много се учи и трябва да те влече, не е за всеки. Каквото и да си говорим у нас няма тлъста пачка за медиците. Съседката специализира, на 25г и получава по-малко от работещите сестри в отделението, докато специализира. Повечето лекари, които познавам не са женени, от много работа и учене.
17
4
 
5
 
! Отговори
пенсионер-ветеран преди 2 години
цял Живот не можах да се спася от Комунизъм, когато една Харчат Парите на Другите, чудя се как за 32 години има още хора, които не разбират защо Централното Планиране не работи - просто защото няма по-компетентен от тебе как да си вложиш и изхарчиш парите, а не цял живот да плащаш данъци, за да Държавата решава не просто как да ти харчи парите, а буквално да ги пръско и гори за безсмислени неща без бъдеще и накрая да ти даде 300 лева пенсия, а за едни цял живот всичко да е безплатно!
16
2
 
6
 
! Отговори
До 23 преди 2 години
Мисля, че ти обясних защо, ама си доста да го разбереш. Няма незаети места в медицината, напротив, там е най-големият наплив независимо от таксите, защото знаят, че това е професия с голямо бъдеще и тлъста банкова сметка.
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повечето отличници са теоретици и мизантропи. От такива става доктор Фауст, а полза за обществото - никаква.
14
5
 
9
 
! Отговори
Бял Мъж преди 2 години
Категорично Против - Отказвам с Данъците си на Плащам Образованието на хора учещи Африканистика, Иранистика и т.н. вече не е Комунизъм - Свободният Пазар е на Принципа Търсене и Предлагане, ако има Търсене и заплащане за подобни "специалисти" ще има и желаещи да си плащат за да учат и получават подобно образование!!
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото не става просто така да учиш неща, които не са ти интересни.