„За“ присъствено обучение: Става въпрос за спасяването на децата

Те губят способността си да пишат на ръка, то е изключително важно
25 авг 2021 10:32, Елка Василева
234
„За“ присъствено обучение: Става въпрос за спасяването на децата
Снимка: архив, БГНЕС

„Да запазим училището като средище за децата“ – това е група в социалните мрежи, в която само за 24 часа от създаването й са се включили 1800 души. Групата адресира до институциите отворено писмо срещу дистанционното обучение.

„Това, което предстои и се очертава категорично, е, че няма готовност у българските управляващи да организират присъствена учебна година, тя ще бъде трета поред“, заяви пред БНР Магдалена Абаджиева, майка на две деца в училищна възраст, която е езиковед и доктор по филология.

Още по темата

„Става въпрос вече за спасяването на децата“, категорична е Абаджиева, която сподели, че получава десетки писма от разтревожени от поредната учебна година с неприсъствено обучение родители.

В обществото преобладава желанието за присъствено обучение. Трябва да има държавническо решение, подчерта филологът.

„Децата губят способността си да пишат на ръка и да предават съдържание със собствени думи. Писането на ръка е изключително важно, по този начин се изработват способности за изразяване“, очерта един от проблемите на онлайн обучението Магдалена Абаджиева. 

Отглеждаме деца, които ще имат намалени умствени способности, допълни тя.

Според Абаджиева онлайн обучението ограничава художественото мислене на децата и въображението. По думите й е намалял и интересът към четенето заради дистанционното обучение.

Училището с лека ръка се прежалва, отбеляза тя. „При продължаваща липса на реакция ние няма да имаме друг избор, освен да предприемем протестни действия. Протестът се готви.“

Вече близо трета година живеем в екстремна ситуация от гледна точка на медицината, която ни се казва, че трябва да я приемем като нормална, коментира Цветана Милчева, преподавател по български език и литература с над 30-годишен стаж.

„Въпросът е каква е цената. Що за живот е този, който ние трябва да припознаем като нормален? Училището е доказателство, че ние правим някакви опити да надмогнем това изпитание. То е екзистенциално,“ каза тя.

Милчева е подкрепила отвореното писмо в подкрепа на присъственото обучение. Тя се позова на личните си наблюдения от последните две години обучение в електронна среда, като го нарече „отложено училище“.

„Отказвам да приема, че най-голямата опасност за обществото са отворените училища“, изтъкна Цветана Милчева. „Искам някой да ми изтъкне сериозни доказателства, че отворените кръчми са по-малка опасност от отворените училища.“

 „50% присъствено обучение е крайно недостатъчно. Другите 50% продължават да са в перманентна ваканция“, категорична е преподавателката по български език.

Освен оцеляване във физически смисъл на думата ние трябва да оцелеем като човеци, посочи още Цветана Милчева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
12
 
9
 
! Отговори
Чичо Пенчо преди 2 години
На Ганчовеца открай време колата му е по-важна от детето, сега покрай ковид виждаме, че е готов да жертва детето заради дървената си философия и средновековно невежество от типа "Едно момче го каза във фейсбук, че ваксините...таквоз"
9
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Писането на ръка няма никакво място в 21 век въобще.Прашасалите бабички учителки да ходят на бунището на историята.
8
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Това, което предстои и се очертава категорично, е, че няма готовност у българските управляващи да организират присъствена учебна година, тя ще бъде трета поред, заяви пред БНР Магдалена Абаджиева" Това дори не е вярно. Децата досега са изкарали само ЕДНА година изцяло онлайн. Ако има още една, тя ще е втората, независимо как ще го върти другарката филоложка. Впрочем, интереса към четенето намалява от десетилетия, това не е свързано с пандемията.
7
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щото като са присъствено та професори станаха,нали ги виждам-цигарките,кафенцата и тревичка...
6
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Учебната година да започне със ваксинация. Който не желае ваксина - online.
5
36
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако вие грижа за децата - ваксинирайте се, учителите също. Стига с тия приказки, че ще останем без образование. Все пак от кой зависи дали пандемията ще свърши по-скоро? Имате избор - да вярвате на останалия свят или на "експертите" като Мангъров от България.
4
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И като ни залее вълната, както е по ДС сценария за да осигурят комфортното преизбиране на Радев, ще забравят за "децата" и ще ги дръпнат онлайн. Както обикновено, комунистите не се свенят да използват и най-невинните за своите цели.
3
8
 
24
 
! Отговори
Случаен преди 2 години
Забрана на дистанционното обучение.Спазване на изискването за заболяемост 200 на 10000 за грипна ваканция!
2
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И от какво ще ги спасявате децата? Да не би да научат нещо. Колкото по-неуки, толкова по-леко управляеми.
1
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставете децата на мира. Държавата има нужда малко от чистачи, зидари, продавачки. Стига с тези с 2 висшета па не могат да намерят работа. Оставете малко завършили с 3-ка