„За“ присъствено обучение: Става въпрос за спасяването на децата

Те губят способността си да пишат на ръка, то е изключително важно
25 авг 2021 10:32, Елка Василева
234
„За“ присъствено обучение: Става въпрос за спасяването на децата
Снимка: архив, БГНЕС

„Да запазим училището като средище за децата“ – това е група в социалните мрежи, в която само за 24 часа от създаването й са се включили 1800 души. Групата адресира до институциите отворено писмо срещу дистанционното обучение.

„Това, което предстои и се очертава категорично, е, че няма готовност у българските управляващи да организират присъствена учебна година, тя ще бъде трета поред“, заяви пред БНР Магдалена Абаджиева, майка на две деца в училищна възраст, която е езиковед и доктор по филология.

Още по темата

„Става въпрос вече за спасяването на децата“, категорична е Абаджиева, която сподели, че получава десетки писма от разтревожени от поредната учебна година с неприсъствено обучение родители.

В обществото преобладава желанието за присъствено обучение. Трябва да има държавническо решение, подчерта филологът.

„Децата губят способността си да пишат на ръка и да предават съдържание със собствени думи. Писането на ръка е изключително важно, по този начин се изработват способности за изразяване“, очерта един от проблемите на онлайн обучението Магдалена Абаджиева. 

Отглеждаме деца, които ще имат намалени умствени способности, допълни тя.

Според Абаджиева онлайн обучението ограничава художественото мислене на децата и въображението. По думите й е намалял и интересът към четенето заради дистанционното обучение.

Училището с лека ръка се прежалва, отбеляза тя. „При продължаваща липса на реакция ние няма да имаме друг избор, освен да предприемем протестни действия. Протестът се готви.“

Вече близо трета година живеем в екстремна ситуация от гледна точка на медицината, която ни се казва, че трябва да я приемем като нормална, коментира Цветана Милчева, преподавател по български език и литература с над 30-годишен стаж.

„Въпросът е каква е цената. Що за живот е този, който ние трябва да припознаем като нормален? Училището е доказателство, че ние правим някакви опити да надмогнем това изпитание. То е екзистенциално,“ каза тя.

Милчева е подкрепила отвореното писмо в подкрепа на присъственото обучение. Тя се позова на личните си наблюдения от последните две години обучение в електронна среда, като го нарече „отложено училище“.

„Отказвам да приема, че най-голямата опасност за обществото са отворените училища“, изтъкна Цветана Милчева. „Искам някой да ми изтъкне сериозни доказателства, че отворените кръчми са по-малка опасност от отворените училища.“

 „50% присъствено обучение е крайно недостатъчно. Другите 50% продължават да са в перманентна ваканция“, категорична е преподавателката по български език.

Освен оцеляване във физически смисъл на думата ние трябва да оцелеем като човеци, посочи още Цветана Милчева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
6
 
1
 
! Отговори
Емо от Пирдоп преди 2 години
Провалените народи винаги вземат грешното решение.
29
5
 
8
 
! Отговори
Колио преди 2 години
До СтатистикХубаво си се ваксал обрекъл си един куб хора на изребление,нормално да не ти стане веднага що не изчакаш -2-3 години после пиши.Или трябва да се похвалиш,да покажеш колко си умен готин модерен,и как си интелигентен защото вярваш в науката.Аман от повърхностни егоисти,загрижени за хората,а те самите немогат да се оправят.човек които не се вижда в обувките на ближния,никога не трябва да дава мнение.Глупчото не знае че е глупав,най трудното нещо е на т.....ар да му обеснява
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 19 АнонименАбе хора какво правят другите си е за тях нашата ситуация е различна и решаваме други проблеми.... Стига сте чели глупости в интернет и помислете!!!
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време е!
26
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не им трябва училище на малките защото няма да им се налага да работят никога достатъчно е да познават числата. Сега при новия световен ред е достатъчно да си ваксиниран и да изпълняваш инструкциите. Държавата ще храни всички безплатно. Това което беше 60/40 догодина ще го направят 100. Всички ще лежат и държавата ще ги храни. Всеки месец на първо число ти превеждат 1000 лева в сметката да си имаш.
25
2
 
4
 
! Отговори
Зеленоок преди 2 години
До 16 АнонименДа не е същия в Германия и България - тук може да ходим където си поискаме, и да правим каквото си искаме защото сме свободни.
24
6
 
8
 
! Отговори
м,да преди 2 години
Всички деца в клас без маски и тестове! Възрастните да си се пазят, както векове до сега!
23
1
 
4
 
! Отговори
Зеленоок преди 2 години
До 10 Анонимен Ти сигурно се подписваш с X
22
3
 
4
 
! Отговори
Зеленоок преди 2 години
До 7 Анонимен, Може да се надупиш и да те ваксинират мислещите хора...
21
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кво писане на ръка бълнуват тия бе,в 21 век,чак се чудя на хора които още си получават сметките на хартия,че даже и на опашки се редят после да ги плащат???
20
15
 
3
 
! Отговори
Статистик преди 2 години
До ПонтиСтрахливците сте неваксинираните. Ние се ваксинирахме и забравихме, пък вас ви тресе шубето да не ви стане нещо от ваксината, зер да не ви стане нещо и да се прекъсне безценната ви генетична линия.
19
1
 
12
 
! Отговори
gg преди 2 години
За неразбралите още,И да се боцкаш все тая.Нито ви спасяват нито ви искат умни.Спасяваите се по-единично.Това ви казват Работата е насочена към децата,някои индивиди са стигнали до извода че децата не са ваши.Никои не ви иска образовани.Това е които си мисли че спасява нещо яко се лъже.И това е защото на никои не му дреме за нищо само за ядене и уют.
18
5
 
11
 
! Отговори
Зеленоок преди 2 години
До 6 Анонимен, Ако останалите се самоубият и ние ли? Ако пак решат да избиват евреите си и ние ли? И най-ваксинираните държави не се справят с пандемията, така че очевидно тези ваксини не са достатъчно добри.
17
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И каква е тази майка, която толкова настоява за "присъствено", при положение, че целият свят въвежда строги мерки за учениците- ваксини, по два теста седмично, с маски по цял ден. Как е възможно да има такива майки, за които приоритет да са "художествените умения" на детето й, пред здравето???
16
5
 
13
 
! Отговори
До 16 преди 2 години
Ти като си се ваксинирали по-добре ли се чувстваш, мишок? Нали виждаш, че ваксините не пазят, спиш ли добре, завиваш ли се.. вакса?
15
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не се имунизирахте, сега искате присъствена учебна година и да ходите на работа. да ама не. ще ви затварят отново. тогава ще има 'вижте ги западните нации се осъзнаха и не се затварят повече'. ама западните нации се ваксинираха, и резултата се вижда при тях. аз съм в Германия и проблема с ковид въобще не е като проблема с ковид в българия. понеже в българия цари пълно безх.аберие
14
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахахаха, като се замисля, азсъщо съм забравил да пиша на ръка :))) Сори комради, хартията се използва само в тоалетната :))
13
6
 
15
 
! Отговори
Понти преди 2 години
Айде ваксъри боцкайте децата с пробните ваксини ...Нали сте се ваксинирали, оставете ни да си живеем! Страхливци
12
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Учебната им година отдавна е започнала в TikTok и Instagram.
11
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Искам някой да ми изтъкне сериозни доказателства, че отворените кръчми са по-малка опасност от отворените училища." С лекота. Няма отворени кръчми, в които една група от хора да стои ПОСТОЯННО заедно в относително малко пространство за цял ден.