МОН публикува верните отговори от матурата по БЕЛ

Резултатите ще бъдат обявени до 8 юни тази година
Обновена: 18 май 2022 16:47 | 18 май 2022 16:47, Анисия Иванова
4
МОН публикува верните отговори от матурата по БЕЛ
Снимка: МОН

Министерството на образованието и науката публикува верните отговори от държавния зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ), който се състоя днес, съобщи пресцентърът на МОН.

Върху "Споменът - скръб и утеха" в елегията "Аз искам да те помня все така" на Димчо Дебелянов разсъждаваха зрелостниците, които избраха да пишат интерпретативно съчинение на днешния държавен зрелостен изпит по български език и литература.

Още по темата

Втората възможност беше есе със заглавие "Тежестта на думите". Младежите имаха 120 минути, за да създадат текст с обем до четири страници.

В първата част на матурата по български език и литература се наблегна върху прилагането на книжовните норми и четенето с разбиране. Във втората част се изискваше познаване на изучаваните литературни произведения и способност за тяхното тълкуване. В една от задачите се очакваше зрелостниците да открият темата в откъс от неизучавана творба, а в друга - да съпоставят интерпретацията на една и съща тема в изучаван и в неизучаван текст.

Общо 46 661 младежи подадоха заявления за явяване на днешния изпит. До него бяха допуснати 44 206 зрелостници. Останалите не са завършили успешно 12-и клас. На матурата се явиха 43 028 души, което е 97 процента от допуснатите.

До обяд в Министерството на образованието и науката бяха постъпили пет сигнала за нарушения. В Самоков е анулирана изпитна работа, защото не е използван черен химикал. Във Варна, Пловдив, Сандански и Кърджали са хванати зрелостници с мобилни телефони.

Държавният зрелостен изпит се състоя днес в 736 училища. Навсякъде бяха осигурени квестори и видеонаблюдение.

Резултатите ще бъдат обявени до 8 юни тази година.

Верните отговори от матурата по БЕЛ могат да се видят тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
Друг анонимен преди 1 година
До АнонименДа не би всички въпроси да са като първия бе,морков. имаш ли някакво понятие от литературата която учим,защото аз съм сигурен и не говоря само от свое име ,че такива като теб когато се явят на подобен тип матура ще я минат с не повече от 20 точки.
2
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още първи въпрос видях и направо съм потресен. Вярно ли, за да има достатъчно минали, се задават въпроси за максимум втори клас? Кое било вярно- идеален, еднакав,прелесен или расъдлив. Матурата тест тип "Кръглото колело е: кръгло, триъгълно, квадратно"? Толкова ли е зле образованието и толкова неграмотни хора ли вади?
1
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Навремето исках да се освободя от матурата по литература, която беше да развиваме тема. Ама имах много гаден учител по БЕЛ, другарят Христосков, който беше голям поет, голям педагог, не ми писа повече от 4, а трябваше да имам поне 5 или 6, за да се освободя. Ако нашите учители преподаваха на сегашните ученици, всички щяха да са двойкаджии.