Проф. Витанов за ниските оценки по математика: Децата са пренатоварени

17,08% са двойките, а тройките са по-малко
Обновена: 7 юни 2022 19:16 | 7 юни 2022 19:00, Нели Христова
71
Проф. Витанов за ниските оценки по математика: Децата са пренатоварени

"Избягвам да давам съвети на МОН, но ми се струва, че децата са пренатоварени. Мъчат се да научат много неща, а научават по-малко в края на краищата". Така математикът проф. Николай Витанов коментира пред Нова телевизия резултатите от Националното външно оценяване на четвъртокласниците, които показаха, че всеки пети е с двойка по математика.

Щом има много двойки, следователно децата имат проблеми с логическото мислене, което не е добре развито, за да могат да изкарат тройки, коментира проф. Витанов.

17,08% са двойките, а тройките са по-малко. Това не е нормално и показва, че има проблем, който трябва да се огледа. Възможно е тестът тази година да е бил по-сложен от миналата, но това обяснение е тип измъкване и не е основната причина. Тя трябва да се търси в учебните програми и начина на преподаване, което явно не развива аналитичното мислене на децата, коментира Витанов.

Щом децата не могат да си направят сметката за елементарни неща, значи има пропуски, би трябвало задачите да са по-близки до тях, каза математикът. Майки му казали, че децата не разбират задачите и не се подготвят достатъчно за тестовете.

В програмите също може да има проблем. Едно време ние учехме много по-малко, пък съм станал човек и разбирам математиката, пошегува се проф. Витанов. И обясни, че трябва да се огледа какво учат децата и дали не е много сложно. Когато ги карате да учат все повече неща, а броят на часовете на обучение по математика намалява, резултатите са такива, обясни той.

С пандемията всичко е спокойно, очаква се спокойно лято, всички показатели са десетки пъти под критичните, а наесен - ще видим, коментира още проф. Витанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
0
 
! Отговори
няма преди 1 година
трудни науки има неразбираеми текстове-това затруднява учениците
60
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямаш ли си друга работа че видиш по медиите преди с ковида сега с децата
59
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 63 "Ако им я напишат с картинки (гифове) и след това им я прочетат на глас..." Трагедията е, че им дават и такива задачи, само и само да ги улеснят максимално и случайно да не ги затормозят нещо, както е по европейски... И естествено това само ги кара да затъпеят. Европейските стандарти за образование скапаха това, което преди имахме!
58
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как да решат задачата децата, като не могат да четат на кирилица, а само на маймуница. Ако им я напишат с картинки (гифове) и след това им я прочетат на глас, може и да я решат.
57
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И днес в някои скандинавски страни, ако децата пушат край оградата, не ги наказват, а викат родителите след работно време да съберат фасовете на отрочетата си. Кеф, Кольо, кеф!
56
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нас в училище ни хвърляха по един бой и викаха родителите в даскалото, след което пращаха писма до шефа и профсъюза на родителя, че детето им се излага))))). Но не препоръчвам това нарушение на правата на детето.
55
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дечицата нямат навици за учене, защото ги интересуват само телефоните и как да станат влогъри, блогъри и пр. За там се иска вопиюща неграмотност, умения за селфита, родителски пари за пътешествия, фръцкане и нищо друго.
54
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Родителите са по-прости от децата и не им помагат.
53
6
 
2
 
! Отговори
g.venov преди 1 година
*** Христова-поредната простотия.уморени,ало това е МАТЕМАТИКА,точна наука не философия,Нелче отказвай журналистиката,сериозно...
52
2
 
14
 
! Отговори
Родител на ученик преди 1 година
Пролемът се нарича МОН и шайката "експерти" там, които цвъкат такива учебни програми, че ум да ти зайде. Ще дам само един пример: елементи от теория на вероятностите се учи вече (наред с куп други неща) по математика в 6 клас. Ние навремето в математическа гимназия (!) ги учихме в 8 клас, и то в по-малък обем.Останалите предмети няма и да започвам да коментирам.Направете си изводите сами
51
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Децата изобщо не се мъчат да научат каквото и да било. За това е виновна единствено ситуацията в страната - криворазбраната демокрация.
50
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има нещо особено странно - значи преди първи клас, трябва да могат да пишат цифри и букви, след това уж участ страшно много, но всъщност нищо не учат. И накрая не знаят основни неща, като "пожарникар" или таблицата за умножение. Мисля, че самият материал трябва да се преосмисли, кое е важно, и кое не е. Математиката е важна. придобиването на необходимия речников запас на български също. Както и елементарни познания за околния свят, в името на безопасността. Останалото може да се остави за после.
49
7
 
3
 
! Отговори
ГУГАЛО преди 1 година
Тоя пияница и не любител на сапуна пак ли се появи
48
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Другарю професор, я ми приведи доказателството на теоремата на Ферма като си такъв гявол!А?
47
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ееех Витанов, каква мъка , а? Да бъдеш всеки ден в светлината на прожекторите, "в окопите", както сам се изрази, да облъчваш целия народ с блудкави протяжни есета на тема ковид и сега, какво? Пак се връщаме към математиката на разни сополиви дечица? Е, как да не му е мъчно човек като теб, че ковида си отива? Ама някои от дружките ти се пласираха навреме - ето Кантарджиев стана ТВ шоумен и консултант по нещо си на Фандъкова, т.е. суче от още 2 места. Ти не можа ли някъде да се пробуташ бе?
46
0
 
4
 
! Отговори
Ангелина преди 1 година
До Анонимен под номер 47 - не по "племенника",че той и английски и компютърни технологии не знае!!!"Обобщенията" никога не са правилни....Сред днешното младо поколение има изключително умни и талантливи деца ,които имат много по - богат кръгозор на мислене ,отколкото предходните поколения ,защото информационният поток е разнообразен....и всяка "търсеща личност" има по- големи възможности за своето "обогатяване" - духовно и мисловно !
45
0
 
16
 
! Отговори
От хората преди 1 година
Крайно време е да се преосмислят програмите и да не отричаме тотално старите,а да вземем най -доброто от тях и го приложим при новите условия.
44
5
 
10
 
! Отговори
Гашо преди 1 година
Тоя и тука ли изплува. Гадост и зараза ...
43
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
на батко папилома.
42
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ужас е като цялоИ вие съдите за всички деца по вашата племенничка? Присмял се хърбел на щърбел е положението

Спонсорирани публикации