Денков: Учебната година ще започне на 15 септември, няма консенсус за удължаването й

Резултатите от матурите са според очакванията, каза министърът
8 юни 2022 09:07, Анисия Иванова
41
Денков: Учебната година ще започне на 15 септември, няма консенсус за удължаването й
Снимка: БГНЕС

Все още няма консенсус по отношение на удължаването на учебната година, заяви министърът на образованието академик Николай Денков.

„Нашите деца учат буквално една календарна година по-малко, отколкото средно учат децата в Европа. Основният проблем е между 1 и 6-и клас. Оттам твърдението, че ние първо трябва да решим проблема с програмите – пък после да решаваме за учебното време – не е вярно. Проблемите са два. Ако ние удължим учебната година, което все още не е решено, защото няма съгласие по този въпрос – тогава трябва да сложим една ваканция през ноември, както е в другите държави, която трябва да бъде минимум три дни. В момента нямаме такава. И трябва да удължим междусрочната ваканция, за да имаме  на всеки месец и половина – два – по 3-4 дни за почивка на учениците”, подчерта академик Денков.

Той подчерта, че тази учебна година ще започне на 15 септември.

Още по темата

Относно матурите министърът добави, че резултатите са според очакванията.

"И преди съм казвал – за този, който знае, за него ще бъде лесно. Това са отличниците. Гледам таблиците – 34 на сто по БЕЛ в 4-и клас, 20 процента почти по математика в 4-и клас – имат отлични оценки. След 12-и клас – 7 процента имат висок успех по БЕЛ, а 21 на сто – по втория държавен зрелостен изпит. За тези ученици явно изпитът не е толкова труден. Обратно – имаме двойки, имаме тройки – там съответно имаме проблем”, коментира Денков пред Нова тв.

По думите му спрямо миналата година в 4-и клас има известна промяна в изпита. „Форматът е същият, но тази година се изискват повече логическо мислене, повече изразяване на собствено мнение затова и точките са по-малко. По отношение на зрелостния изпит след 12 клас – там всичко е различно. Различна е учебната програма, по която са учили тези деца. Различен е форматът на изпитите, различна е скалата за оценка – така че тук сравнението с минали години не работи и не трябва да се прави”.

Образователният министър коментира и евентуални промени в учебните програми. „Много е лесно да се каже, че има проблем с програмите. И това е вярно. Но много трудно е да се посочи къде е точно проблемът и как трябва да се променят. И това е точно каквото правим в момента. До 30 юни очакваме докладите от експертните комисии, в които участват учители, и точно те ще кажат къде има специфични проблеми и как трябва да се решат според тях. Промяната в учебните програми трябва да се направи именно от експертите”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
няма да се преди 1 година
случи,защото даскалите ще отидат да работят 2 месеца в чужбина-интереса клати феса
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичката Мара втасала, от 1 година този министър ни занимава с удължаване на учебната година с ЦЕЛИ ОСЕМ дни!!! И видиш ли, това удължаване ще ключът към оздравяването на болната образователна система. Лъгаха, че българчетата учат най-малко дни от всички европейчета, а те всъщност са на 20 място от 30 държави по дължината на ваканциите. Сега ще ги видим какви учебни програми ще измъдрят.
33
0
 
8
 
! Отговори
истина преди 1 година
Новоназначен за академик реши да прави нещо което няма да стане.
32
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако ще и 365 дни да я направите учебната година, децата няма да са нито по-научени, нито по-можещи, нито по-адекватни. Това, разбира се, при същото състояние на образователната ни система - а то не се променя към добро, тъкмо наопаки.
31
0
 
11
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 година
Това е един от най-пропадналите министри. Този човек единствено взема заплата накрая и бонуси след "спечелени" обществени поръчки! Нищо друго! От образование разбира толкова колкото аз от икономика. И да не се чуди някой: от икономика нищо не разбирам :)
30
1
 
14
 
! Отговори
Нямало консенсус преди 1 година
Нямало било консенсус! Добро утро!Не си позволявайте дори да говорите повече за промяна на началото на учебната година!Писна ни от вас!
29
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Екстра си е образованието. На мен ми трябват работници а не многознайковци. Трябва да има бачкери иначе как ще ми върви далаверата. Един от старите работници сам си направи сина глупaB сега вика шефе може ли да го взема и да му даваш некои лев че голем вече а няма кво да работи, сега е на смешна надница и понеже е млад влачи яко. По принцип на пpостите хора няма как да им обясниш и да им помогнеш единствено може да ги цoцаш. па те нека си мислят колко са умни...
28
0
 
14
 
! Отговори
Берекетов преди 1 година
Ей Дренков, ти си поредния мyxльо начело на МО. Как не се намери един човек да разбере какви са реалните проблеми на образованието и да вземе адекватни мерки. Сред учениците цари хаос и безпорядък, чалгата , купоните и шумните изцепки са основните им ценности. За целта първо трябва да се въведе ред - не може да 12-13 годишни пишелгари да пушат на оградата на училището и никой нищо да не може да им каже. Полицията трябва да се намеси тук и да глобява родителите им, иначе оправия няма.
27
0
 
6
 
! Отговори
аноним преди 1 година
Д 29- Ате младите преподаватели са много добри, пият и пушат заедно с учениците,добър пример дават. Отнемане на мобилните при влизане в час.След 7-ми клас профелирано обучение ,само съответния материал и предмети по профила Много ненужни неща.И какви са тези изпити за първи клас,в учелището какво ще правят, след като всичко ще знаят
26
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Денков, пълен провал си. Какво стана с чегъртането? Пълно е с пенсионери, които получават и пенсия и заплата! Как ще влезнат нови кадри в системата ? За ТЕЛК мошениците даже не говорим, защото почти 50% от образованието е с ТЕЛК решения и вместо да трудоустроено работи над нормативите, по стахановски!
25
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От интервюто по ТВ самия той каза, че в чужбина се учи повече, но пък имат и по-често ваканции. Защо да се сменя вече наложена система на обучение при положение, че няма нищо по-ефективно в нея. Повече месеци с повече ваканции, нищо общо с по-добро образование. Пак на фокус са безсмислени неща, които няма да подобрят и без това жалкото състояние на образованието.
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 28 "Не знам как ще управляват държава един ден, заровили глави в тИлифонитИ" Хаха! Ами точно като тия сегашните, дето по цял ден ровят в Гугъл... Трагедия...
23
4
 
12
 
! Отговори
Един Сливенски Перл преди 1 година
Ако се отсее само полезната информация в учебния план,даже и на 30ти септември са се започне пак ще има достатъчно време да се научи материала.На кого са му нужно да знае безполезна българска литература,неактуална в днешно време,или история с множество неверни твърдения натъкмени с цел да са политически удобни,изучаване на компютърни остарели програми все неща,които са неприложими в съвремието ни.
22
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-лесно могат да се оправят нещата ако просто вземат едни учебници от 70' и 80' години, препечатат ги и ги дадат на учениците да учат по тях! Всичко, което през 30-годишния "преход" се направи в образованието е пълна фира и води до затъпяване!
21
3
 
20
 
! Отговори
Бай Пешо преди 1 година
Денков, малко ти бяха шамарите. Проблема не е количеството а качеството. Качеството го няма никакво. Учебниците са пълни с плява. Учителите не преподават за да вървят частните уроци. В МОН знаят за това. И готвите законови мерки за да задължите родителите да пращат децата си от първи клас на уроци. Отменете всички матури
20
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде Денков да ни спести манипулациите колко учат, а? Защото като време и като материал не могат да се съпоставят нещата! Само един пример: Моето тийнче 10 кл. пробвало да реши тест на приятелче от САЩ, който им е за завършване на тяхната степен на образование като гимназия тук. Е, казва: "такива неща учихме в 8 клас! Реших всички задачи без да се замислям" а на приятелчето му се струвало много трудно.
19
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
21 точно тук е разковничето. Децата учат адски много информация, като огромна част от нея е ненужна. В учебниците по литература например се изучават огромен брой произведения, тотално неадекватно подбрани. Например депресарски стихове на самоубийци за деца в тийн възраст, които по презумпция са депресирани от каквото се сетиш. Българската литература е точно в края на учебника и тя никога не се преподава добре, но пък изпитите са върху нея. И ето ти ниската оценка, ако не ходиш на уроци.
18
6
 
6
 
! Отговори
Един родител смнение преди 1 година
Докога българското светско училище ще е задължително,в него се преподават много ненужни предмети,смятам че индивидуалния подход към децата,със свободно избираема учебна програма в безприсъствена форма е много по добре.Трябва да се насърчава индивидуалното развитие на личността,а не всички да са вкарани в един коловоз да заучавайки като папагали излишни учебни предмети.Учителите-вие така и не се наядохте да искате все по-големи и по-големи заплати,а самите вие сте едни захлупени и изостанали хора
17
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Учели сме по-малко?!? Е как по времето на соца учехме също толкова малко, пък всички излизаха научени и печелехме международни олимпиади? А сега - пак учим толкова, но нивото е катастрофално? Това е показателно че проблема не е в периода на учебната година, а в нещо съвсем друго. И е срамно аз да го разбирам, а академик да не го разбира!
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
18 от доста години образованието върви на зле. Не е вината в това управление. И не, не ги защитавам, но истината изисква да си признаем, че десетилетия нон стоп се прави реформа на реформата. Но може да се направят много добри неща, стига да се мисли рационално и без политически окраски. В името на децата ни е все пак. Всички трябва да помогнем, загърбвайки личните политически пристрастия. Бъдещето на децата ни е бъдещето на държавата ни. Нека бъдем национално отговорни