В училищата само е-дневници, отпадат и хартиените картони

МОН: Училищата ще решават за бележниците
6 юли 2022 21:37, Анисия Иванова
8
В училищата само е-дневници, отпадат и хартиените картони
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Всички училища в страната трябва да водят дневниците си само в електронен вид от учебната 2022/2023 г. Това важи също за детските градини, Центровете за подкрепа на личностното развитие и др. образователни институции. Изискването за смяна на хартията с дигитален документ е прието още през 2016 г.

Досега то беше прилагано частично и директорите можеха да избират дали да поддържат електронна или хартиена документация, или двете едновременно, съобщиха от МОН.

Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование (НЕИСПУО) на Министерството на образованието и науката (МОН) вече е напълно готова и образователните институции имат всички необходими условия да въведат електронния дневник. Услугата е безплатна и ще спести средства за отпечатване на хартиени дневници. За учебната 2021/2022 г. за това са похарчени около 200 000 лв., въпреки че заявките за хартиените документи са намалели повече от два пъти спрямо учебната 2020/2021 г.

Остава възможността за избор на училищата дали да използват софтуерни продукти на външни доставчици срещу заплащане, или безплатните електронни дневници в НЕИСПУО. Всички електронни дневници, независимо дали са водени в НЕИСПУО или в друга система, ще се съхраняват във формат "pdf" в модул „Документи за дейността на институцията“ в НЕИСПУО за срок от пет години. Те ще бъдат разпечатвани само при необходимост.

От учебната 2022/2023 г. с въвеждането на електронни досиета на учениците отпада и воденето на хартиени лични картони. От септември т.г. хартиени могат да останат ученическата книжка и личната карта. По решение на училищните ръководства бележникът също може да бъде само електронен.
 


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Накрая преди 1 месец
И електронни дипломи
7
0
 
1
 
! Отговори
Ъ преди 1 месец
На някой места, където нямат добър нет, то затова и не учиха
6
0
 
6
 
! Отговори
Същото преди 1 месец
като с електронните направления
5
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Както е тръгнало скоро ще имаме и електронни ученици.
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То накрая системата на тези електронни дневници да не се окаже лесна за хакване и някой ученик да вземе да си смени оценките от 2-ки на 6-тици.
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
OneBook за детска градина създава много проблеми.Често не запаметява информация, няма опция учителите да премахват отписано дете от дневника и то се зарежда за всеки следващ месец, електронното портфолио като модул е заключен. Нямате си представа колко е тромав Ел.дневник. Няма къде да се подписват учители за взетите часове. Подобриха нанасянето на отсъствия да се запаметява автоматично, но няма опция за нанасяне на няколко отсъствия наведнъж от -до, когато се получи изв.бел. Бавен дневник.
2
1
 
12
 
! Отговори
Мушмурок преди 1 месец
Хе хе, някои млади хакерчета отсега се гласят да се превърнат в пълни отличници!
1
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какви са тези хартиени картони?